Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hitem letošního léta bude levné Turecko. Lira ještě oslabí

Hitem letošního léta bude levné Turecko. Lira ještě oslabí
iStock

Trávit letošní dovolenou v Turecku není podle ekonomů vůbec špatný nápad. Díky silné koruně a rozvrácené erdoganomice je v Turecku pro Čechy levně. Češi by v létě v Turecku na dovolené mohli zaplatit v průměru o desetinu méně než před rokem, říká analytik obchodníka s měnami Purple Trading Petr Lajsek a zároveň radí se směnou peněz ještě pár dnů počkat.

Reklama

Česká měna podle analýzy investiční platformy Portu proti většině světových měn meziročně posílila, Češi tak před letními dovolenými dostanou za koruny více než před rokem. K euru i dolaru česká koruna zpevnila o čtyři procenta, proti egyptské libře o 76 procent. Ne jinak je tomu u turecké liry.

Podívejte se. I takhle se dá trávit dovolená v Turecku:

Lira se s Erdoganem u kormidla potápí

„Turecká lira podle očekávání dále oslabuje prakticky na všech měnových párech. Po druhém kolem prezidentských voleb, ve kterém zvítězil staronový prezident Recep Tayyip Erdogan, se totiž výrazně snížily šance na otevření turecké ekonomiky Západu. Lira tak dále prohlubuje své ztráty a na páru s korunou došlo k historickému okamžiku, prolomení parity. Poprvé v historii je tak koruna silnější než turecká lira,“ uvedl Lajsek.

Turecká lira ke koruně oslabila o 35 procent a dále ztrácí.Turecko zároveň patří v ČR mezi nejžádanější dovlenkové destinace, například v cestovní agentuře Invia bylo loni na třetím místě za Řeckem a Egyptem.

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Turecká lira dramaticky padá, už stojí méně než jednu korunu. Za Erdoganova prezidentování koruna vůči posílila o více než 900 procent, roku 2014 byla lira i za více než deset korun, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

A oslabí ještě víc

Turecká měna oslabuje dlouhodobě. I přes vysokou inflaci totiž tamní centrální banka opakovaně snižovala klíčovou úrokovou sazbu, řekl analytik Portu Lukáš Raška. Měna navíc ještě dále oslabila poté, co Erdogan opět vyhrál volby. „Právě on má totiž na tureckou centrální banku rozhodující vliv a sám je zastáncem snižování úrokových sazeb, což je v naprostém rozporu s tím, co tvrdí většina ekonomů. Dokud tak bude turecká centrální banka zastáncem této neortodoxní strategie, je pravděpodobné, že turecká lira může dále oslabovat,“ dodal Raška.

Na nákup jedné liry podle Lajska aktuálně stačí 93 haléřů. Od druhého kola voleb tak lira oslabila o dalších 15 procent. Přitom ještě před nastoupením Erdogana do úřadu v roce 2014 stála jedna lira deset korun.

Lukáš Kovanda: Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena. Erdogan ji jmenoval, aby skoncovala s jeho "erdoganomikou".

Erdogan jmenoval novou šéfku centrální banky s cílem zastavit cestu do pekel

Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena, Hafize Gaye Erkanová. Trhy sází na to, že má za úkol skoncovat s "erdoganomikou". Zřejmě už i samotného Erdogana se totiž podařilo přesvědčit, že cestou pekelnou je jeho boj s pádivou inflací prostřednictvím nastavování nizoučkých úroků, jen zčásti kompenzovaného velmi drahými intervencemi na posílení liry. Zbavil se tak dosavadního šéfa centrální banky, jenž mu na cestě do pekel šel velmi loajálně na ruku, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Se směnou peněz ještě pár dnů počkejte

Výhled pro liru nehovoří vůbec pozitivně, další oslabení by mohlo být důsledkem žádosti ministerstva financí, které chce po centrální bance, aby ubrala na intenzitě obrany liry pomocí devizových intervencí, upozornil Lajsek. Zásoby devíz se totiž tenčí. Na páru s dolarem by se tak lira mohla propadnou o dalších deset až dvacet procent. Aktuální kurz USD/TRY je 23,50 a v blízké době by mohl dosáhnout i do pásma 25 až 28 lir za jeden dolar, odhadl.

Na páru s korunou by se kurz podle něj mohl podívat i pod úroveň 80 haléřů za jednu liru. Dovolená v Turecku tak může být pro obyvatele ČR ještě levnější. S výměnou peněz se může vyplatit ještě pár dnů počkat, tvrdí analytik. Mnoho tureckých prodejců zboží a služeb však bude raději přijímat eura nebo dolary, což jsou na rozdíl od liry důvěryhodné měny, za kterými stojí silné centrální banky, míní Lajsek.

Podle Lajska je ale možné, že na dalším zasedání turecké centrální banky 22. června dojde ke zvýšení úrokových sazeb, tedy logickému kroku při tak vysoké inflaci, která v květnu dosáhla na téměř 40 procent. Vyšší úrokové sazby by znamenaly otočku pro centrální banku a turecká lira by mohla opět začít lákat spekulanty a mírně posílit. Následující dva týdny tak mohou být ideální pro směnu peněz, uzavřel.

Istanbul

Nemovitosti v Istanbulu jsou astronomicky drahé a ceny rychle rostou

Turci tuto neděli míří k volebním urnám. K nákupu nemovitostí se jich vydává stále méně. Díky vysoké inflace ceny raketově rostou a řada Turků již na hypotéku nedosáhne. Pěkný byt v žádané istanbulské čtvrti vyjde dráže než v Dubaji.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme