Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

index PX - informace o tématu

Pražská burza

Silný den pražské burzy. Index PX po 16 letech uzavřel nad 1600 body

Index PX pražské burzy poprvé od června 2008 uzavřel nad 1600 body. K dnešnímu nárůstu o 0,62 procenta na závěrečných 1600,23 bodu mu pomohla většina hlavních titulů, včetně finančních nebo akcií energetické skupiny ČEZ. Rekordní hodnota indexu PX činí 1936,1 bodu, burza jí dosáhla koncem října 2007.

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Pražská burza je nejsilnější za posledních více než 15,5 roku. Index PX posílil o 0,21 procenta na 1482,34 bodu, a uzavřel tak na nejvyšší hodnotě od 1. července 2008. K dnešnímu růstu, čtvrtému v řadě, dopomohly burze především akcie Komerční banky a Monety.

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Obchody na pražské burze loni klesly o čtvrtinu

Pražská burza patřila v roce 2023 k nejvýkonnějším trhům v Evropě. Objemy obchodů ale po tříleté růstové šňůře propadly. A to výrazně, o 26 procent.

Přečíst článek

Zlevnění akcií ČEZ táhlo pražskou burzu dolů

V pondělí burzovní index i cena akcií ČEZ shodně dosáhly nejsilnější úrovně za uplynulý měsíc. Reagovaly totiž na páteční návrh ministerstva financí na výplatu vyšší dividendy ze zisku ČEZ. Den poté cenné papíry ČEZ naopak zaznamenaly druhý nejvýraznější propad a stáhly do červených čísel celou burzu.

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Pražská burza letos válcuje ostatní, málokde jinde ve světě lidé na akciích bohatnou tolik jako v Praze. Proč tomu tak je? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek
Komerční banka

Akcie Komerční banky zažily pořádnou rally. Povzbudil je návrh na mimořádnou dividendu

Akcie Komerční banky během úterní seance zdražily skoro o desetinu. Děje se tak v reakci na oznámení představenstva banky, že hodlá mezi akcionáře rozdělit na mimořádných dividendách téměř 11 miliard korun.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Pražskou burzu zaplavila vlna výprodejů. Nedařilo se hlavně akciím ČEZ

Pražská burza zahájila nový týden mohutným poklesem. Index PX táhly dolů hlavně akcie společnosti ČEZ, které reagují na informace prosakující do médií ohledně chystaných opatření pro zvládnutí energetické krize v EU.

Přečíst článek
Wall Street

Týden Tradera: Strach z inflace a akciová jízda podpořená výsledky firem

Bude dál hrozba inflace strašit trhy? Mají akcie to nejhorší za sebou? To byly hlavní otázky uplynulého týdne na akciových trzích, kde došlo převážně k prudkému růstu po týdnech nejistot a propadů. Hlavni americký akciový index S&P 500 se vrátil k hodnotám kolem 4600 bodů (technologický Nasdaq se podíval krátce i nad 15 tisíc bodů) a může znovu zkusit atakovat předchozí historická maxima. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je nejsilnější za posledních 13 let, dařilo se ČEZ

Pražská burza se ve středu dostala na nejsilnější úroveň za více než 13 let. Index PX dnes stoupl o 0,84 procenta na 1398,84 bodu, což je nejvíce od září 2008. K dnešnímu růstu přispěly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které zaznamenaly největší objem obchodů i nejvýraznější růst z hlavních emisí pražské burzy.

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Domácí kapitálový trh se probouzí

Americký burzovní parket zakončil tento týden se ztrátami. Investoři se navíc obávají plánu na zvýšení daní, delta varianty covidu i utahování měnové politiky ze strany Fedu. Ztráty vedly především velké technologické firmy. To na pražském parketu padaly desetileté rekordy. Jaké události byly ty hlavní?

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme