Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

index PX - informace o tématu

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Akciím na pražské burze se letos podle indexu PX dařilo. Index v prvním čtvrtletí posílil o 7,2 procenta na 1515,2 bodu. Nejvíce se zhodnotily akcie Komerční banky, naopak nejvíce oslabily akcie ČEZ. Index PX se dostal na konci března nad hranici 1500 bodů a kvartál tak zakončil na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Přečíst článek

Pražská burza je ve formě, uzavřela na nejvyšších hodnotách za posledních více než 15 let

Přečíst článek

Zlevnění akcií ČEZ táhlo pražskou burzu dolů

V pondělí burzovní index i cena akcií ČEZ shodně dosáhly nejsilnější úrovně za uplynulý měsíc. Reagovaly totiž na páteční návrh ministerstva financí na výplatu vyšší dividendy ze zisku ČEZ. Den poté cenné papíry ČEZ naopak zaznamenaly druhý nejvýraznější propad a stáhly do červených čísel celou burzu.

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Pražská burza letos válcuje ostatní, málokde jinde ve světě lidé na akciích bohatnou tolik jako v Praze. Proč tomu tak je? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Na evropské standardy se pražské burze dařilo spíše méně. Kolabovaly zejména akcie bank nebo lékáren Pilulka. Naopak v plusu skončily akcie zbojovky Colt CZ.

Přečíst článek
Komerční banka

Akcie Komerční banky zažily pořádnou rally. Povzbudil je návrh na mimořádnou dividendu

Akcie Komerční banky během úterní seance zdražily skoro o desetinu. Děje se tak v reakci na oznámení představenstva banky, že hodlá mezi akcionáře rozdělit na mimořádných dividendách téměř 11 miliard korun.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Pražskou burzu zaplavila vlna výprodejů. Nedařilo se hlavně akciím ČEZ

Pražská burza zahájila nový týden mohutným poklesem. Index PX táhly dolů hlavně akcie společnosti ČEZ, které reagují na informace prosakující do médií ohledně chystaných opatření pro zvládnutí energetické krize v EU.

Přečíst článek
Wall Street

Týden Tradera: Strach z inflace a akciová jízda podpořená výsledky firem

Bude dál hrozba inflace strašit trhy? Mají akcie to nejhorší za sebou? To byly hlavní otázky uplynulého týdne na akciových trzích, kde došlo převážně k prudkému růstu po týdnech nejistot a propadů. Hlavni americký akciový index S&P 500 se vrátil k hodnotám kolem 4600 bodů (technologický Nasdaq se podíval krátce i nad 15 tisíc bodů) a může znovu zkusit atakovat předchozí historická maxima. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je nejsilnější za posledních 13 let, dařilo se ČEZ

Pražská burza se ve středu dostala na nejsilnější úroveň za více než 13 let. Index PX dnes stoupl o 0,84 procenta na 1398,84 bodu, což je nejvíce od září 2008. K dnešnímu růstu přispěly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které zaznamenaly největší objem obchodů i nejvýraznější růst z hlavních emisí pražské burzy.

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Domácí kapitálový trh se probouzí

Americký burzovní parket zakončil tento týden se ztrátami. Investoři se navíc obávají plánu na zvýšení daní, delta varianty covidu i utahování měnové politiky ze strany Fedu. Ztráty vedly především velké technologické firmy. To na pražském parketu padaly desetileté rekordy. Jaké události byly ty hlavní?

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Pražská burza překonává většinu světových trhů

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. A Spojené státy vykročily vstříc masivnímu zadlužení.

Přečíst článek
Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014 a hlásí za letošek nárůst 20,25 procenta, oznámila dnes burza.

Přečíst článek
Reklama

News box

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat nákup 45procentního podílu v 🚜 zemědělské skupině J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušana Palcra fondem J&T Arch Investments. Vyplývá to z oznámení zveřejněného na internetových stránkách úřadu. Fond o transakci informoval na konci března, hodnotu transakce nezveřejnil.
Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5️⃣,7️⃣5️⃣ procenta.
Prodej elektromobilů letos navzdory nepříznivým podmínkám na některých trzích globálně výrazně naroste, vyplývá z dnes zveřejněné zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Klíčem k budoucímu růstu bude podle ní cenová dostupnost a nabíjecí infrastruktura. Letos se podle IEA prodá 1️⃣7️⃣ milionů elektromobilů, zatímco loni to bylo 14 milionů aut. 
Následkem bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zahynulo 34 183 Palestinců a 77 143 utrpělo zranění, uvádí úřady ovládané Hamásem ve svém pravidelném hlášení na síti Telegram. Za poslední den podle nich přibylo 32 mrtvých. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují 2️⃣0️⃣0️⃣. dnem. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli.
Německá 👮 policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle které měl spolupracovník Maximiliana Kraha sledovat pro Peking čínskou opozici a předávat Číně informace o chodu europarlamentu.
Počet kybernetických útoků na klienty bank se v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 zvýšil o 21 procent, napadeno bylo 20 723 klientů. Za první čtvrtletí tzv. e-šmejdi způsobili škody za 357,2 milionu korun, což je však ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o více než 18 milionů korun, uvedla Česká bankovní asociace.
Britský parlament v noci na dnešek  schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.
Ruskem kontrolovaná Mezinárodní investiční 🏦 banka (MIB) přemístila své ústředí z Budapešti do Moskvy. S odvoláním na prohlášení finanční instituce o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. Spojené státy loni v dubnu uvalily sankce na banku i její představitele a Maďarsko se následně rozhodlo z této instituce odejít.
Reklama
Reklama
Doporučujeme