Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha
 ČTK

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014 a hlásí za letošek nárůst 20,25 procenta, oznámila dnes burza.

Reklama

Akcie obchodované na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014. Ve středu dokonce index pražské burzy překonal hranici 1250 bodu, nad níž byl naposledy v květnu 2011, když zavřel na hodnotě 1252,71 bodu. Vzhůru ho ve sředu táhly především akcie technologické společnosti Avast, která v noci na středu ohlásila spojení s americkou firmou NortonLifeLock. 

Index PX-TR, který zohledňuje dividendový výnos, letos stoupl o 24,14 procenta. Z největších trhů následovaly americké indexy S&P 500 s růstem o 19,9 procenta a index technologických akcií Nasdaq s růstem o 18,6 procenta.

„Pražská burza z pohledu vývoje od začátku roku překonala většinu světových trhů. Právě americký trh patřil z akciového pohledu v uplynulých letech mezi nejvýnosnější,” uvedl analytik investiční společnosti Portu Vratislav Zámiš. Za posledních deset posílil podle něj index S&P 500 o více než 275 procent. Index PX sledující pražskou burzu za stejnou dobu vyrostl o 27 procent. Velkou část výnosů na tuzemské burze ovšem tvoří dividendy, takže index PX-TR posílil za deset let o 101 procent.

Rozdílný vývoj v různých obdobích podle Zámiše ukazuje na to, jak důležitá je diverzifikace nejen mezi různé firmy, ale i odlišné trhy. „Nadvláda amerických akcií nemusí přetrvávat navždy a vzhledem k jejich vysoké ceně je možné, že investoři budou pokračovat ve vyhledávání lepších příležitostí na ostatních trzích, a to včetně pražské burzy,” odhadl. Skvělý začátek roku tak podle něj nemusí znamenat nutně ochlazení a je možné, že domácí burza bude v nastaveném tempu pokračovat.

Avast, sídlo

Analytici: Avast skončí na pražské burze. Bude se obchodovat jen na Nasdaqu

Spojení české nadnárodní antivirové společnosti Avast s americkou firmou NortonLifeLock bude znamenat odchod další české firmy z pražské burzy, míní analytici.

Přečíst článek

Prodeje luxusních hodinek rostly navzdory pandemii.

Překvapení: Švýcarské hodinky se prodávají jako před pandemií

Během prvního pololetí vyvezli švýcarští výrobci luxusních hodinek zboží za 10,6 miliardy švýcarských franků, což je téměř stejně jako v roce 2019.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme