Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace letos vystřelí na tři procenta, shodují se banky

průmyslová výroba, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Hlavní ekonomové bank zastoupení v prognostickém panelu České bankovní asociace očekávají letos růst tuzemské ekonomiky o 3,4 procenta. Odhad pro rok 2022 mírně upravili směrem vzhůru na 4,5 procenta.

Reklama

Rizika nárůstu cen energií, některých materiálů a problémy v dodavatelských řetězcích pak patrně inflaci ve druhé polovině roku dále zvýší ke čtyřprocentní hranici, uvádí nová makroekonomická prognóza České bankovní asociace. „Celková míra inflace za rok 2021 by se tak měla vyšplhat na tři procenta,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler s tím, že údaj oproti předchozí prognóze zvýšili o celý procentní bod. V příštím roce by však měly opět začít převažovat protiinflační tlaky a růst spotřebitelských cen by tak měl postupně zpomalovat směrem ke dvěma procentům.

„My nyní čelíme nabídkové inflaci. Šokový nárůst cen komodit se již nyní stabilizuje a postupně se to projeví také v koncové ceně zboží,“ popisuje pravděpodobný scénář analytik ČSOB Petr Dufek. „Poptávkové inflace se bát nemusíme. V příštím roce navíc očekáváme zvolnění růstu cen nemovitostí, což se opět projeví na celkové míře inflace,“ dodává.

„Česká ekonomika se postupně vzpamatovává z covidového šoku. Tuzemské firmy se musejí vypořádávat s vysokými cenami komodit, nedostatkem dovážených komponent, drahou mezinárodní dopravou i chybějícími zaměstnanci. Počínající konjunktura je proto ve znamení vyšší inflace a růstu úrokových sazeb.“
                                                                                                                                                                          Petr Dufek, analytik ČSOB

„Čeho se naopak bojím, je to, čemu říkám ‚greenflace’. To je strukturální změna, která probíhá na energetickém trhu. Ten je odsouzen k růstu cen energií, bude se to výrazně projevovat v koncových cenách zboží a služeb, stejně jako růst cen pohonných hmot,” připomíná analytik ČSOB. 

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Drahota sílí. Inflace zrychlila meziročně na 3,4 procenta

Červencová inflace v meziročním vyjádření dosáhla 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce.

Přečíst článek

Jakub Seidler z ČBA ještě připomněl, že se na letošním nárůstu cen podepsal pandemický rok i jinak. „Například některé sektory, které v létě prodávají starší modely a zboží ve slevách, letos od tohoto zcela upustily, to v příštím roce již neočekáváme.“

Podivný pracovní trh

Dalším protiinflačním faktorem pak bude kurz koruny, zejména vůči euru. Česká bankovní asociace očekává, že česká měna bude v důsledku makroekonomické situace a zvyšování sazeb České národní banky posilovat. Podle prognózy ČBA by se koruna měla v příštím roce dostat na úroveň 25 korun za euro. „A to samozřejmě zlevní dovážené zboží, ale také materiály, tedy ve výsledku by měly ceny přestat růst,“ očekává Michal Skořepa z České spořitelny.

Co však trápí ekonomy napříč bankami, je nestandardní pracovní trh. Pandemie v důsledku vládních opatření nepřinesla klasickou krizi, během níž roste míra nezaměstnanost a zároveň zanikají pracovní pozice.

Klienti bank, kteří si pořídí energeticky šetrný dům, mohou od banky získat nižší úrokovou sazbu na hypotéce.

Banky zelenají. Poznají to například ti, kteří si pořizují nové bydlení

Zelená hypotéka, zelená autopůjčka, ale také platební karty z recyklovaných plastů nebo žádné úvěry pro uhelné firmy či snižování vlastní uhlíkové stopy.

Přečíst článek

„Charakteristiky českého trhu práce se v čase příliš nemění a jeho nepružnost se i po pandemii dále zhoršuje,“ připomněl Skořepa. „Mezera mezi volnými pracovními místy a počtem nezaměstnaných se od nejvyšší hodnoty v březnu 2020, kdy volných míst bylo o cca 124 tisíc více než žadatelů, postupně uzavírala. Počínaje lednem 2021 se však tento dočasný trend začal obracet a v červnu letošního roku statistiky zaznamenaly o 82,3 tisíce více volných míst než žadatelů o práci. Podíl nezaměstnaných osob podle definice MPSV ve stejném měsíci poklesl na 3,7 procenta, přičemž strukturální charakteristiky trhu práce se dále zhoršovaly,“ uvedl analytik Spořitelny.

Za letošní rok tak banky očekávají průměrnou nezaměstnanost na úrovni čtyř procent, v příštím roce dokonce 3,6 procenta, což je odhad o polovinu nižší než v minulé prognóze.


Makroekonomické prognózy reálného růstu HDP ČR
Instituce a její nejaktálnější prognóza 2021 2022
ČNB (srpen 2021) 3,5 % 4,1 %
MF ČR (duben 2021) 3,1 % 3,7 %
EK (červenec 2021) 3,9 % 4,5 %
MMF (duben 2021) 4,2 % 4,3 %
OECD (květen 2021) 3,3 % 4,9 %
ČBA (srpen 2021) 3,4 % 4,5 %

Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014 a hlásí za letošek nárůst 20,25 procenta, oznámila dnes burza.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme