Reklama

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu
Dan SmithRdsmith4 / Creative Commons / CC BY-SA 2.5
Kryštof Míšek

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Reklama

Zápis z minulého jednání americké Fedu ukázal, že mezi bankéři sílí hlasy po rychlém ukončení kvantitativního uvolňování (QE) a po zvýšení sazeb na příštím zasedání, které se má odehrát v březnu. Většina členů vedení Fedu se zároveň domnívá, že bude nutné být v utahovaní měnové politiky agresivnější než v roce 2016, kdy cyklus zvyšovaní sazeb začal naposledy.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Buffettova ojedinělá sázka na technologickou firmu se vyplatila. Se ziskem ji prodá Gatesovi

Přestože se investicím do technologických firem Warren Buffett spíš vyhýbá, sázka na akcie firmy Activision Blizzard, která vyvíjí videohry, se mu opět vyplatila.

Přečíst článek

Přes výše uvedený stav věci si bankéři nechali otevřená vrátka pro stimulaci ekonomiky, kdy avizovali, že vše závisí na ekonomickém a finančním vývoji a budou aktualizovat svoje hodnocení. Konkrétnější plán snižování nafouknuté rozvahy by měl být zveřejněn na příštích zasedáních.

Ukrajina a výprodej na burzách

Stoupající počet jednotek na hranicích s Ukrajinou a evakuace diplomatického personálu z Austrálie, USA a dalších významných zemí nebo případně informace serveru Politico, že vpád vojsk Ruské federace na Ukrajinu začne v uplynulou středu, vyhrotil situaci na burzách. Vyprodávalo se napříč sektory a posilovaly drahé kovy, jako je zlato, které jsou stále v určitých situacích brány jako bezpečný přístav.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Přečíst článek

Situace se následně zklidnila, když se ukázalo, že Moskva stáhne část svých sil od hranic po konci cvičení a naváže v diplomatických dialozích. Přesto stav této věci zůstává velkou neznámou a situace se mění každým okamžikem. Dovolím si učinit poznámku, že i bez samotného vpádu Rusko na tomto stavu již vydělalo – cena ropy a komodit vystřelila, což znamená příjmy do jejich státního rozpočtu.

Oproti tomu ukrajinská ekonomika významně utrpěla, když hrozí uzavření leteckého prostoru nad tímto státem. Těžko někdo bude na Ukrajině za tohoto stavu chtít investovat. Rusko si navíc získalo mezinárodní pozornost a jistě bude chtít z této věci něco vytřískat.

Polovodičový apetit

Výrobci polovodičů Intel a AMD posilují své produkční kapacity. Obě společnosti oznámily, že prostřednictvím akvizice se snaží o lepší stav ve svém dodavatelském řetězci. Společnost AMD proto koupila firmu Xilinx. Hodnota samotné transakce dosáhla 50 miliard dolarů (1,07 bilionu korun).

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Akvizice má pomoci zlepšit pozici AMD v sektoru datových center, bezdrátových sítích nebo v automobilovém průmyslu. Podobně se zachovala společnost Intel, která majetkově vstoupila do izraelského výrobce čipů Tower Semiconductor. Hodnota transakce je menší, jedná se o 5,4 miliardy dolarů (asi 116 miliard korun). Tato akvizice má posílit Intel ve výrobě čipů pro letecký průmysl, dopravu, mobilní komunikaci nebo zdravotnictví. Tower Semiconductor nedávno investoval do svých kapacit pro produkci v americkém Texasu a v Japonsku.

Smutné čekání na výši tuzemské inflace

V domácí ekonomice se čekala lednová data o vývoji cen. Analytici odhadovali, zda padne kulaté číslo deset v ukazateli meziročního růstu inflace. Tomu se nakonec jen těsně nestalo. Meziroční inflace ale dosáhla úctyhodných 9,9 procenta, jedná se tak o nejrychlejší růst tohoto indikátoru od roku 1997.

Z mého pohledu ještě děsivější je růst cen meziměsíčně, který dosáhl 4,4 procenta. S vysokou inflací se potýká řada vyspělých zemí světa, ale stav v české ekonomice už skutečně připomíná spíše rozvíjející trh než stabilizovanou západní ekonomiku. Pod tímto stavem se podepsal výrazný růst cen energií, spotřebního zboží, potravin nebo také stavebních materiálů.

Ilustrační foto

Srovnání fondů: Které loni přinesly nejvyšší zhodnocení?

Uplynulý rok patřil na poli investic k těm rekordním. Přispěla k tomu nejen výrazná inflace, lákadlem byly i vysoké zisky realizované na akciových trzích. Akciové i dluhopisové fondy tak investorům dokázaly, že dokážou generovat velmi zajímavé zhodnocení. Které si vedly nejlépe, hodnotí žebříček Investice roku 2021, jenž již podvanácté sestavila společnost Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Otázkou je, jestli už Česko zažilo inflační vrchol, nebo ten teprve přijde. V reakci na lednová data, která potvrzují spíše pesimistickou prognózu ČNB, v rozhovoru pro Blesk guvernér banky Jiří Rusnok uvedl, že nelze další zvýšení úrokových sazeb na březnovém zasedání vyloučit. Přesto by se podle něj nemělo jednat o tak razantní zvýšení jako na minulých zasedáních.

Osobně bych nevyloučil pokračující agresivní měnovou reakci, která může časem přispět k nějakým změnám na českém hypotečním trhu. A řekněme si otevřeně, kdo by si přeci bral hypotéku za pětiprocentní úrok s radostí?

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme