Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nad propastí bankrotu. Akcie americké First Republic Bank se propadly o polovinu

Damoklův meč nad další americkou bankou. Akcie First Republic Bank se propadly o polovinu.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Bankovní krize ve Spojených státech nekončí, tentokrát se nad propastí bankrotu ocitla First American Bank (FRB). Po pondělním prohlášení o odlivu vkladů klientů ve výši 100 miliard dolarů se její akcie po úterním obchodování propadly o polovinu. Oproti začátku února jde pak o propad o 94 procent. FRB je po březnové bankovní krizi nyní považována za nejzranitelnější regionální banku a to, co se s ní stane, by mohlo ovlivnit důvěru investorů v další regionální banky a finanční systém v širším měřítku, uvedl deník The New York Times.

Reklama

Akcie kalifornské First Republic Bank (FRB) v úterý uzavřely poklesem o 50 procent a zastavily se na 8,10 dolaru. Stalo se tak den po znepokojivé zprávě banky o tržbách, odlivu vkladů a konferenčním hovoru s analytiky, ve kterém vedení společnosti odmítlo odpovědět na nepříjemné otázky týkající se hospodaření a budoucnosti jedné z velkých amerických regionálních bank, uvedl deník The New York Times.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Vývoj ceny akcií americké First Republic Bank do 25. dubna 2023 (v dolarech):

zdroj: NYSE, newstream.cz

V pondělí, po ukončení pravidelného obchodování s akciemi na newyorské burze, zveřejnila First Republic výsledky, které ukázaly, jak nejistá se stala budoucnost banky od poloviny března po krachu Silicon Valley Bank a Signature Bank. Banka mimo jiné uvedla, že její klienti vybrali v prvním čtvrtletí vklady ve výši 102 miliard dolarů – tedy téměř tři pětiny ze 176 miliard dolarů, které držela na konci loňského roku.

Nepomohlo ani záchranné lano od velkých bank

First Republic Bank přitom již minulý měsíc obdržela záchranné lano prostřednictvím vkladů ve výši 30 miliard dolarů od 11 největších národních bank, například Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo, s cílem pomoct překonat její obtíže. Ty začaly v polovině března po pádu SVB a Signature Bank a postihly i další regionální finanční ústavy.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

Velké banky však mohou své vklady vybrat již v červenci. V prvním čtvrtletí si FRB také půjčila 92 miliard dolarů, většinou od Federálního rezervního systému  (Fed) a vládou podporovaných úvěrových finančních skupin, čímž v podstatě nahradila své chybějící vklady půjčkami. Vedení banky udělalo podle NYT jen málo pro nastolení důvěry během konferenčního hovoru ke čtvrtletním výsledkům banky a nabídlo pouhých 12 minut připravených komentářů bez možnosti položit otázky. 

Více o dění po pádu Silicon Valley Bank a Signature Bank čtěte zde:

Banka v pondělí také uvedla, že sníží až čtvrtinu své pracovní síly a sníží odměny vedoucích pracovníků o blíže nespecifikovanou částku. „Jde o problém důvěry jako u každé banky – a když se důvěra ztratí, peníze odtečou,“ řekl NYT Aswath Damodaran, profesor financí na New York University.

Možnosti FRB se zachránit bez vládního zásahu jsou omezené a náročné. Pro banku jako celek se nenašel žádný kupec. Každá banka nebo investorská skupina, která by měla zájem banku převzít, by musela převzít její úvěrové portfolio, což by mohlo kupujícího zatížit miliardovými ztrátami na základě nedávných změn úrokových sazeb. Banku je také obtížné prodat po částech, protože její zákazníci využívají mnoho různých služeb najednou, jako jsou běžné účty, hypotéky a správa majetku.

Lukáš Kovanda: Až dvěma stům bank v USA hrozí kolaps, ukazuje studie. Situace nahrává bitcoinu

Jak pravděpodobné jsou další pády a otřesy bank v USA? Poměrně značně, ukazuje studie publikovaná americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu. Pády bank by zřejmě vedly k růstu ceny bitcoinu a dalších kryptoměn, míní ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme