Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T
J&T / užito se svolením
Stanislav Šulc

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Reklama

Jedním ze symbolů propadu technologického sektoru na akciových trzích se stal Facebook. Kde jsou kořeny jeho pádu? 

To je samozřejmě složité a má to mnohem více rozměrů. Začněme výsledky v Big Tech sektoru. Většina společností, jako jsou Google, Apple, Amazon a vlastně i IBM, předvedla fantastické výsledky. Facebook na tuto vlnu nedokázal navázat a z toho plynulo obrovské zklamání mezi investory. Až potom se všichni začali dívat na důvody těch relativně špatných výsledků. Ale ten prvotní šok byl v těch samotných výsledcích a neschopnosti Facebooku dostát očekáváním, či v lepším případě je překonat. 

Je to tedy trest za dosavadní činnost, nebo i snížení očekávání ohledně fungování Facebooku? 

I ochlazení ve výhledech tam hrálo a hraje roli. Zajímavé je, že během toho prvního dne i následujících obchodních seancí na Facebooku byly ohromné objemy. Běžně se zobchodovalo nějakých 15 možná 20 milionů akcií, v den po ohlášení výsledků to vyskočilo na 190 milionů. Když si to vynásobíte cenou té akcie, byly to šílené částky. A pořád se to drží na čtyřnásobku původních hodnot. Je evidentní, že své ve Facebooku uzavírali i velcí hráči. To už není retailová záležitost, ale institucionální. 

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg pod tlakem. Facebooku propadly zisky a bájnému metaversu nikdo nevěří

Kvůli pandemii klesají Facebooku příjmy z reklam, zadavatelé podle vedení společnosti omezili marketingové rozpočty. Analytici však upozorňují, že například konkurenční Google tyto problémy nemá a spíš jde o problémy Facebooku. Cena akcií sociální sítě se zřítily.

Přečíst článek

Draze vykoupené zaváhání 

Myslíte, že to nechají padnout a pak znovu nastoupí? 

Není na tom v současnosti konsensus. Schválně jsem si vytáhl nejnovější doporučení, která jsou od SELL po STRONG BUY, cílové ceny od 220 po 460 dolarů. Tu situaci Facebooku a jeho aktuální pozice zkrátka každý čte trochu jinak, přitom ty výsledky všichni viděli stejné. Ukazuje se, že trhy jsou opravdu hodně volatilní a trestají každé zaváhání. 

Jakou budoucnost tedy trhy Facebooku predikují? 

To je možná největší paradox. Protože ačkoli všichni pocítili ten obří propad na akciích, tak i pro letošek, rok 2023 i 2024 velké banky Facebooku stále predikují růst tržeb 15 až 20 procent, obdobný růst na EBITDA, ta revize čísel směrem dolů je v jednotkách procent, mezi -2 až -5 procent. Tomu podle mě neodpovídá pokles ceny o 30 procent i více.

Ještě k samotné kondici Facebooku. Co tedy byly hlavní důvody problematických výsledků a výhledů? 

Jedním z nich je rostoucí konkurence zejména ze strany TikToku, určitě se projevily rostoucí problémy s nakládáním s daty některých klientů. Zejména to jsou nově uživatelé Applu, kteří nově musí aktivně dát souhlas k využití dat. Dále Facebooku hrozí velké spory například s Evropou kvůli datům uživatelů. Tato negativa se naakumulovala a výsledkem je to negativní očekávání. 

Jedním z možných problémů pak je také transformace Facebooku v Meta Platforms a pochybnosti o směřování směrem k takzvanému Metaversu. 

Ano, řada investorů pochybuje o návratnosti tohoto přesunu Facebooku směrem k virtuální realitě. A není se jim ani proč divit. Tato věc bude stát hodně peněz a vidina zisku v nejbližších dvou třech letech nejspíš není žádná. Ačkoli já úplně nevím, jak dlouhou návratnost u podobné změny čekat. Myslím si, že se Facebook vydá směrem současných her, takže ty nové služby nabídne v základu zdarma, ale veškeré vylepšení si budete muset dokoupit. Plus samozřejmě bude drtit třetí strany na reklamě. Kdy se tento model přetočí do zisků, však nelze předem predikovat. Ale věřím, že se to do zisku přetočí. Já to hodnotit neumím, ale oni sami musí vědět, jestli se pouští směrem, který lidé chtějí. A když jsem o tom mluvil se svým 17letým synem, myslím, že ano. Tendence zavírat se ve virtuálním světě mezi mladými lidmi je. A pandemie to dost uspíšila, protože se to stalo novou normou. A oni si právě s těmito technologiemi spojují příjemné pocity. Očekávají tam pěkné zážitky. 

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

Akcie Facebooku nejsou předražené

Je pravda, že herní prostředí typu Fortnite ukázala směr zábavy. 

Přesně. Konají se tam koncerty, výstavy, lidé se tam setkávají, komunikují… O ziskovosti bych tedy nepochyboval, jen o tom času. Popravdě na startu Facebooku také nikdo moc nevěděl, na čem bude vydělávat. A dnes jsou jeho tržby skoro sto miliard dolarů, navíc s ohromnou ziskovostí, protože nejde o fabriku s vysokými náklady. 

Vy jste ostatně na Twitteru napsal, že Facebooku nadále věříte, vaše doporučení zůstává na BUY, a dokonce jste i přikupoval. 

No s tím pádem cen se Facebook stal opravdu zajímavým titulem, například ukazatel P/E (podíl ceny akcie a zisku – pozn. red.) se dostal až kamsi k 15, což je u technologických společností opravdu málo. To už jsou úrovně, kdy nelze mluvit o předražené akcii, což se u Facebooku říkávalo. Hlavně když to srovnáte s jinými sexy tech firmami, jako je třeba Netflix, tak to je opravdu jinde. 

Facebook však byl jen jedním z příběhů aktuální výsledkové sezony, která přinesla brutální propad akcií. 

Ano, ty tři týdny v lednu byly opravdu „ošklivé“. Indexy padly o deset patnáct procent. Některé papíry byly od začátku roku třeba i minus 30 procent – zvláště ty, které negenerují zisk. On si ten trh s očekáváním rostoucích sazeb Fedu samozřejmě nějakou korekci žádal, ale díky celkově dobré výsledkové sezoně se to zklidnilo. 

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Myslíte, že už k dalšímu poklesu tedy nedojde? Je v aktuálních cenách už předpokládaný růst sazeb započítán? 

Ještě nějaký pokles očekávat lze, spíše z nervozity, co se stane. S blížícím se rozhodnutím o sazbách můžeme očekávat vyšší nervozitu a pokles akcií. Konsenzus momentálně totiž je na růstu o 0,25 procenta. Pokud by ale Fed šel jednorázově o 0,5 procenta, šlo by o náznak agresivnější politiky, což by se na cenách akcií určitě projevilo. 

Počítá se tedy s tím, že Fed letos půjde na jedno procento čtyřmi zvýšeními o 0,25 bazických bodů? 

Ano, ale pokud by na počátku šel o 50 bazických bodů, na jedničce by se to nezastavilo. A není to tak nepravděpodobné, jak to doposud vypadalo. Ale musím přiznat, že Fed je ve svém vystupování opravdu skvělý a pokaždé dokáže své kroky skvěle načasovat a odkomunikovat. Nedochází k strašení investorů ani absurdním krokům, jako by byl například růst o celé procento. I díky tomu se klidně může stát, že letos půjdou nahoru o 1,5 procenta a nebude to žádný šok a dá se s tím žít. 

Jak se v takové době manévruje s portfoliem? Asi to jsou nervy, když index padá soustavně o několik procent. 

Nervy to opravdu docela byly. A to jsme s korekcí počítali. Ta rychlost je ale vždy větší, než s čím chcete počítat. Je to opravdu jak na horské dráze, kdy zisky, které budujete pozvolna, spadnou do kopru během desetiny času. V takových dobách se trh hodně rozděluje. Máte sektory, které frčí, a naopak ty, které padají děj se co děj. 

Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek

Čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Které tedy frčí? 

To jsou například hodnotové akcie, jako telekomunikace, infrastruktura. Například španělská Telefónica, britský Vodafone. Ale vždycky to je dočasné. Právě tyto akcie byly doposud hodně bité, všichni chtěli ten překotný růst o desítky procent. V současnosti jsou rádi za pozvolný růst a držení hodnoty. Ale ono se to nakonec zase přetočí a budou chtít zase růstové tituly. 

Bude nějaký zásadní rozdíl mezi americkými a evropskými akciemi? Mám na mysli v kontextu sazeb, protože ECB růst sazeb na rozdíl od Fedu letos neplánuje. 

Protentokát si myslím, že by to mohlo mít dopad. Ale bohužel velký vliv na evropské trhy bude mít případný konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Takže ty rozdíly se predikují špatně. 

Michal Semotan

Dlouhodobě specializuje na akcie a jako portfolio manažer v J&T řídí akciové fondy.  Na kapitálových trzích se pohybuje od roku 1997. Do J&T nastoupil v roce 1998 a v rámci finančních trhů působil nejprve jako makléř, později jako vedoucí obchodování na akciových trzích. V J&T Investiční společnosti působí od roku 2012. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, Fakulty financí a účetnictví, obor finance a je držitelem makléřské licence. Ve svém volném čase se věnuje rodině, cestování a sportu. Jeho velkou vášní jsou automobily a sledování nových trendů v oblasti automobilového průmyslu.

Burza, ilustrační foto

Výplach na burzách. Investoři očekávají ruskou invazi na Ukrajinu

Pod tlakem se v úvodu týdne ocitla naprostá většina evropských akciových trhů, včetně pražského parketu. Nervozita na burzách pramení především ze zpráv o možné ruské invazi na Ukrajinu, která by se podle některých zdrojů měla uskutečnit tento týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Zuckerberg výhodně prodal. Za akcie Mety inkasoval více než 400 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme