Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb

Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb.
iStock
 ČTK

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek zpevnily, indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely poblíž 14měsíčních maxim. Investoři se na základě hospodářských statistik přiklání k tomu, že americká centrální banka (Fed) se blíží ke konci svého agresivního zvyšování úrokových sazeb.

Reklama

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 1,26 procenta a zakončil obchodování na 34 408,06 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,22 procenta na 4425,84 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 1,15 procenta na 13 782,82 bodu.

Dařilo se Microsoftu a Applu

Výnosy dluhopisů americké vlády klesly poté, co řada statistik hospodářství USA poukázala na zmírnění inflace. To pomohlo vyrovnat obavy z budoucího zvýšení sazeb a podpořilo rekordní růst akcií společností Microsoft (o 3,19 procenta) a Apple (o 1,12 procenta).

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Přečíst článek

Maloobchodní tržby v USA v květnu nečekaně vzrostly, protože spotřebitelé utráceli za řadu zboží, včetně automobilů. Další statistika ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden nezměnil a činil 262 tisíc. Byl ale vyšší než odhad ekonomů, kteří předpokládali 249 tisíc žádostí. Dovozní ceny se v květnu snížily, přičemž meziroční pokles byl nejvýraznější za poslední tři roky.

Fed si dal po deseti zvýšeních pauzu

Fed ve středu na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru nechal podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny v rozmezí 5,00 až 5,25 procenta, což je nejvíce za 16 let. Přerušila tak sérii deseti zvýšení úrokových sazeb za sebou.

Kam zamíří americké akcie? Přední stratégové z Goldman Sachs a Morgan Stanley se neshodnou

Stratégové z předních investičních bank na Wall Street se neshodnou na dalším vývoji na trzích. A to je pouze jedním ze znamení této mimořádně nejisté doby, píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Ve výhledu sice Fed naznačil, že do konce letošního roku se úroky pravděpodobně zvýší ještě o půl procentního bodu, pro investory je to však známkou toho, že současný cyklus zpřísňování měnové politiky ve vyspělých ekonomikách se blíží ke konci.

Činila se i ECB

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvýšila podle očekávání základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta na 22leté maximum. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků poosmé za sebou a naznačila možnost dalšího zpřísnění měnové politiky, kterým se snaží vrátit inflaci ke stanovenému dvouprocentnímu cíli.

Na devizových trzích po zvýšení úroků ECB zpevnilo euro. Vůči japonskému jenu se jednotná evropská měna vyšplhala na 15leté maximum, vůči dolaru na pětitýdenní maximum.

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Trh ožil. Akcie velkých firem jdou na odbyt nejrychleji za poslední roky

Firmy a velké investiční společnosti prodávají akcie nejrychlejším tempem za poslední roky, snaží se tak využít oživení na trhu. Podle společnosti Dealogic, která sleduje aktivitu v tomto odvětví, firmy a podniky soukromého kapitálu jen od konce dubna investorům takto nabídly akcie za více než 24 miliard dolarů, v přepočtu 528 miliard korun.

Přečíst článek

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Americká burzovní společnost Nasdaq převezme firmu Adenza, která se zaměřuje na software pro finanční podniky. Soukromé investiční společnosti Thoma Bravo za ni zaplatí 10,5 miliardy dolarů, v přepočtu 231 miliard korun, a to částečně v penězích a částečně v akciích. Pokud se dohodnutá transakce uskuteční podle plánu, bude podle listu The Wall Street Journal největší akvizicí v historii Nasdaqu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme