Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Vakcína proti covidu-19
Pixabay
Stanislav Šulc

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Reklama

Opatrně, ale přece. Tak by se dala označit snaha řady vlád po celém světě, které zavedly nejrůznější zvýhodnění očkovaných lidí proti těm, kdo vakcíny odmítají. V Česku ještě v tomto týdnu bylo zapotřebí projít alespoň jednou dávkou vakcíny, pokud člověk chtěl vyrazit do restaurace či se zúčastnit hromadné akce. V mnoha službách v Německu platí takzvané 2G+ pravidlo, které výrazně ulehčuje očkovaným přístup do restaurace, ke kadeřníkovi či do sportoviště. Rakousko zavedlo povinné očkování, Itálie se mu velmi přiblížila.

S růstem počtu nakažených variantou omikron pak ve spojení s těmito opatřeními výrazně vzrostl zájem o očkování. Jen v České republice bylo podle dat ministerstva zdravotnictví od 1. ledna podáno téměř 1,8 milionu dávek, z nichž 1,5 milionu činila třetí, takzvaná posilovací dávka.

T-Mobile, ilustrační foto

Nejsi očkovaný? Máš padáka! Firmy začínají propouštět své neočkované zaměstnance

Americká divize společnosti T-Mobile se připravuje propustit všechny své zaměstnance, kteří nejsou očkování proti covidu. Pokud si zaměstnanci nezajistí plné očkování do 2. dubna letošního roku, čeká je vyhazov. Zprávu přinesla agentura Bloomberg, která měla možnost nahlédnout do dokumentů z vnitřní komunikace firmy.

Přečíst článek

Oběti velkého výprodeje na trzích

Přes zjevný nárůst zájmu o vakcíny se to na kondici akcií firem produkujících vakcíny, tedy zejména Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson a Novavax, příliš neodrazilo. Podle portfolio manažera J&T Investiční společnosti Michala Semotana jsou jejich akcie v posledních měsících značně volatilní.

Od prosince některé z nich ztratily až třicet procent hodnoty,“ uvedla Adria Cimino z investičního webu The Motley Fool. „Investoři se obávají o budoucí zisky těchto společností,“ dodala. Její kolega James Brumley ze stejného webu pak upozorňuje na další rozměr kondice akcií těchto firem. „V průběhu let 2020 a 2021 tyto cenné papíry investoři nakupovali hlava nehlava ve víře, že se zhodnotí, aniž by se nad tím hlouběji zamysleli.“ Postupně se podle něj ale ukázaly i negativní stránky vakcínového byznysu, který při velkém výprodeji v lednu zapříčinil propady i na vakcínových akciích.

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

Na cestě k ziskovosti

V současnosti však akcie zejména některých farmaceutických společností vyvíjejících vakcíny i léky proti covidu mohou být značně podhodnoceny. Například Pfizer při představování výsledků za uplynulý kvartál značně překonal očekávání trhu a pro rok 2022 společnost očekává rekordní tržby 100 miliard dolarů.

Tomu odpovídá také velmi nízký poměr ceny akcie k zisku (P/E ratio), které má Pfizer aktuálně kolem 13, Moderna dokonce těsně pod 10. Pro srovnání: P/E vlastníka Googlu Alphabet je momentálně na úrovni 25, u Netflixu je tento ukazatel 35 a u Tesly téměř 190.

Dobré výsledky ostatně nastartovaly mírný obrat i u těchto akcií. Zároveň však ještě nemusí být propad u konce. „Investoři by rozhodně u vakcínových společností neměli sázet jen na látky proti covidu, ale na jejich celkový byznys i kondici. Pokud to s nimi myslí vážně, pro dlouhodobého investora to v tuto chvíli může být velmi zajímavé aktivum,“ dodává k Adria Cimino z investičního webu The Motley Fool.

Volba je to kruciální, protože sázka na ty, které spoléhají jen na proticovidové látky, může dopadnout špatně. „Je totiž velmi pravděpodobné, že letos se covid dostane do takzvané endemické fáze a odbyt těchto vakcín bude pak již minimální,“ uzavírá analytička.

Týden tradera: Předvánoční burza ve znamení Santa Claus rally

Vánoční týden byl ve znamení „Santa Claus rally“. Burzy si připsaly silný růst po rychlé otočce a ukázaly, že ať už je to strach z ukrajinské krize nebo rychle se šířící varianta omikron v USA a Británii – Londýn zrušil tradiční oslavy Nového roku ve světle až skoro 100 tisíc nových případů nového koronaviru – nemá to na ně zatím delší vliv. Jaké byly hlavní události uplynulého týdne a čím nejvíce překvapila trhy ČNB?

Přečíst článek

Barbara Paldusová

Přišla s technologií na urychlení výroby vakcín. Teď vyvíjí kosmetiku

V Silicon Valley založila dvě úspěšné firmy. Prodej jedné z nich jí a investorům vynesl 225 milionů dolarů. Teď Barbora Paldusová, americká vědkyně a podnikatelka s českými kořeny, svoje znalosti z vědy uplatňuje při vývoji a výrobě přírodní kosmetiky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme