Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I přes pomoc Fedu se propadly akcie dalších amerických bank až o desítky procent

Průčelí pobočky americké First Republic Bank v Los Angeles
Profimedia
Dušan Kütner
duk

I přes nedělní zásah amerického Fedu a pomoc klientům z krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank v pondělí ráno newyorského času až o desítky procent klesly akcie dalších bank ve Spojených státech. Největší propad zaznamenaly Western Alliance Bancorp. a First Republic Bank, uvedl server CNBC.

Reklama

Americká First Republic Bank se sídlem v San Francisku v pondělí ráno newyorského času zaznamenala propad akcií o 65 procent, a to přesto, že Fed zavedl v neděli večer mimořádná opatření na pomoc klientům krachujících Silicon Valley Bank a Signature Bank. Padají i akcie dalších bank, ačkoli se regulačním úřadům podařilo zastavit snahu klientů bank vybírat urychleně svou hotovost, uvedl CNBC.

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank, rozhodnutí přichází jen několik dnů po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank.

Další banka padla. Po SVB skončila newyorská Signature Bank

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008. Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy dolarů (dva biliony korun) a aktiva 110,36 miliardy dolarů, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Přečíst článek

Výrazně oslabují například akcie amerických bank First Republic, Western Alliance Bancorp, PacWest Bancorp a společnosti Charles Schwab, která poskytuje makléřské a další finanční služby.

Vše o dění po krachu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Pro First Republic Bank je to další pokles, neboť již minulý týden se cena akcií snížila o 33 procent. Akcie ráno klesly i PacWest Bancorp (o 42 procent), Western Allaince Bancorp. (o 70 procent), Zions Bancorporation (o 39 procent), KeyCorp (o 23 procent) nebo Charles Schwab (o 18 procent), uvedl CNBC.

Obchodování s akcie Charles Schwab zastaveno

Akcie finančního domu Charles Schwab padají nejvíce v historii a obchodování s nimi muselo být přerušeno. Finanční dům Charles Schwab zastřešuje osmou největší banku v USA a současně vůbec největšího tamního obchodníka s cennými papíry. Akcionáři domu nevěří, že má dost kapitálu,“ uvedl na Twitteru hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Pokles přišel navzdory nedělním zprávám, že americká centrální banka (Fed) vytvořila nový program bankovního termínovaného financování, která bude bankám nabízet půjčky až na jeden rok výměnou s vysokou mírou zajištění, například ze strany ministerstva financí.

First Republic Bank přitom také v neděli oznámila, že obdržela dodatečnou likviditu od Fedu, což zvyšuje její nevyužitou likviditu na 70 miliard dolarů, a to do doby, než bude moct získat finanční prostředky z nového nástroje Fedu.

Americký prezident Joe Biden v pondělí uvedl, že americký bankovní systém je bezpečný a že vláda učiní vše pro ochranu střadatelů.

„Vaše vklady tam budou, až je budete potřebovat,” uvedl Biden. Totéž podle něj platí i pro malé podniky. Americký prezident zopakoval, že peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Investory ale vláda chránit nebude, protože nikdo není podle něj nad zákonem. Manažeři obou bank, které přešly pod státní kontrolu, budou propuštěni. „Vědomě riskovali, a když se riziko nevyplatilo... přijdou o peníze. Tak funguje kapitalismus,” dodal Biden.

Silicon Valley Bank

Lukáš Kovanda: Krach SVB může poslat britské technologické firmy o dvacet let nazpět

Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.

Přečíst článek

Americké akcie kvůli krachu finančníh ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank zahájily dnešní obchodování poklesem. Později většinu ztrát smazaly, obchodování je ale velmi rozkolísané. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se krátce před 16:00 SEČ pohyboval kolem 31 918 bodů, což bylo v těsné blízkosti pátečního závěru. Předtím sestoupil až na 31 624,87 bodu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme