Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Do Varů se vrátil ČEZ. V jiné roli, než by si všichni přáli

Premiér Petr Fiala se svou manželkou a šéfem karlovarského festivalu Jiřím Bartoškou
Kviff.com - použito se svolením
Stanislav Šulc

Aktuální dění kolem ČEZ se stává hlavním tématem rozhovorů v byznysové části karlovarského festivalu. Mnohdy debaty připomínají spíš rozpravy konspiračních teoretiků než aktivních investorů.

Reklama

Ještě před deseti lety byla skupina ČEZ nezpochybnitelným vládcem karlovarského festivalu. Kdo by zapomněl na vtipné animované jingly „Geniálního pantera“ před každou projekcí, které komolily spojení „generální partner“. Právě tím ČEZ dlouhá léta byl a z titulu této pozice na festival posílal rok co rok desítky milionů korun. Až to neslavně zatrhl Andrej Babiš, kterému ČEZ stejně jako většina karlovarského inventáře ležel v žaludku.

Zestátní vláda energetickou společnost ČEZ?

Od té doby se ČEZ z Varů vytratil. Ale přeci jen jeho stín tu stále trochu zůstává. Není totiž příliš za vlasy přitažené tvrdit, že to bylo právě působení ČEZ, co z baťůžkářského filmového festivalu vytvořilo byznysovou akci roku číslo jedna, na kterou prostě musí vyrazit každý, aby byl „u toho“.

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Další velké zdražování elektřiny přijde po podzimních volbách

ČEZ zdražuje lidem energie jen měsíc od posledního zdražení. Nejde letos o poslední zvyšování cen. Na podzim domácnosti čeká naprostý cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Konspirační teorie o ČEZ

Nyní se ČEZ do Varů vrátil. Jen v dost jiné podobě, než by bylo vhodné a než by se většině lidem líbilo. ČEZ patří na letošním ročníku festivalu k hlavním konverzačním tématům. Jak padají akcie energetického gigantu, tak přibývá nervózních investorů i z těch nižších vrstev. Jestliže ještě před rokem všichni spoléhali na to, že je právě akcie ČEZ ochrání před růstem cen energií, tak dnes si již nic podobného nemyslí.

Spekulace o tom, co všechno se nyní kolem ČEZ odehrává, bují ve všech koutech Becher‘s Baru a různí se snad jen měrou „VIP-faktoru“ daného lounge. A mnohdy to připomíná spíše rozpravu několika konspiračních teoretiků než debatu aktivních investorů.

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice

Europoslanci odhlasovali zařazení jádra a plynu mezi zelené investice

Poslanci Evropského parlamentu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Dnešním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.

Přečíst článek

Jako Francouzi?

Spojení „vláda by měla“ je zprofanované a patří k velkým komentátorským klišé. Tentokrát se mu však nelze vyhnout. Vláda by totiž opravdu měla učinit přítrž všemožným spekulacím o cílené devalvaci hodnoty klíčového podniku a o snaze ovládnout jej co nejlevněji (jedna z těch méně divokých konspiračních teorií).

Jestli má být tím cílem aktuálních podivných vládních výstupů kolem ČEZ skutečně jeho ovládnutí, je načase jednat.

EDF, francouzská energetická společnost

Francouzi předběhli Fialu. Chystají zestátnění své energetiky

Problémů s energiemi se začínají bát evropší političtí lídři. Energetické společnosti tak nejspíš opět plně ovládnou státní peníze. Vláda Petra Fialy to teprve zvažuje, Francouzi již hlásí, že do toho skutečně jdou. Důvod? Strach z energetické krize kvůli válce na Ukrajině.

Přečíst článek

Důvod, či možná lépe záminku, české vládě včera dal Evropský parlament, podle něhož jsou plyn a jaderná energie „zelenými“ zdroji energie.

Návod pak české vládě dali Francouzi. Pár desítek minut po klíčovém hlasování Evropského parlamentu vystoupila francouzská předsedkyně vlády a oznámila záměr 100procentně ovládnout EDF, tedy francouzskou obdobu ČEZ. Bez uzardění to francouzská vláda vysvětluje válkou na Ukrajině a veškeré snahy propojit to s hlasováním Evropského parlamentu zcela bagatelizuje. „Doba je zlá, a tak je čas na radikální kroky,“ vysvětlila francouzská politička.

Doba skutečně zlá je a bude hůř, a pokud vláda ve svých plánech nějak počítá s výrazným navýšením podílu v ČEZ, je teď asi jediná smysluplná příležitost.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan: Vládní přešlapávání a nejistota kolem ČEZ nás stojí miliardy

Patří k vlivným českým portfoliomanažerům a na Twitteru pravidelně zveřejňuje výsledky fondů J&T Investiční společnosti, v nichž právě ČEZ hraje významnou roli. I proto se dění v polostátním energetickém gigantu výrazně věnuje a často je komentuje. „Nekonzistentnost názoru naší politické elity, její nejednoznačná vyjádření, posílají akcie ČEZ dolů, protože přesně to, co si investor nepřeje, se stalo - být v nejistotě,“ říká Michal Semotan v rozhovoru pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Michal Šnobr

Stoprocentně ovládnout ČEZ chce velkou politickou odvahu a čtvrt bilionu, říká menšinový akcionář Šnobr

Energetický gigant ČEZ se v poslední době dostal do centra zájmu nejen kvůli stále stoupajícím cenám energie, ale také kvůli plánu premiéra Petra Fialy (ODS) dostat energetické zdroje a výrobu elektřiny pod kontrolu státu. Přeloženo: dostat i zbylý 30procentní podíl v ČEZ do rukou státu. Zájem vzbuzuje i výše dividendy za loňský rok – ČEZ navrhl 44 korun na akcii, vláda chce 48 korun. „Fakticky si tak ČEZ půjčil od akcionářů peníze na tři měsíce za 36procentní roční úrok,“ říká minoritní akcionář firmy a investor Michal Šnobr.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Má Fiala řešit drahé energie? Spíše příliš drahé emisní povolenky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme