Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tragické pololetí. Americké akcie zažívají nejhorší časy od karibské krize

Na Wall Street není doba pro oslavy
Pixabay
 ČTK

Američané se chystají na oslavy Dne nezávislosti. Mnozí ale nemají důvod k radosti. Akciové trhy, v nichž má valná většina občanů USA uloženy peníze na stáří, totiž prožívají nejhorší pololetí od roku 1970 (S&P 500), a některé dokonce od roku 1962 (index Dow Jones).

Reklama

Akciový trh ve Spojených státech poslední den v měsíci pokračoval ve výprodejích. Všechny tři hlavní indexy si připsaly ztráty za celý měsíc a čtvrtletí a jejich ztráty za pololetí byly nejhorší za několik desetiletí.

Index Nasdaq za leden až červen klesl o rekordních 29,5 procenta. Dow Jones oslabil o 15,3 procenta, nejvíce od roku 1962. S&P 500 pak ztratil 20,6 procenta, nejvíce od roku 1970, napsala agentura Reuters.

Přepište dějiny. Americký index S&P 500 míří k nejhoršímu prvnímu pololetí za padesát let

Oznámení velké americké veřejně obchodované nábytkářské firmy RH o sníženém výhledu zisku na letošní rok a zpráva o nejvyšším zvýšení základní sazby za posledních dvacet let ze strany švédské centrální banky. To byly zřejmě poslední hřebíčky do rakve pro americký klíčový index pěti set největších na burze obchodovaných firem S&P 500. Po úderu oznamujícím dnešní půlnoc bude totiž podle všeho jasné, že právě uplynulé pololetí je pro index nejhorší první půlka roku od roku 1970, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Pandemie a válka - nejistoty ničící trhy

Letošní rok začal nárůstem případů nemoci covid-19 kvůli variantě omikron. Pak přišla ruská invaze na Ukrajinu, nejvyšší inflace za několik desetiletí a agresivní zvyšování úrokových sazeb centrální bankou USA Fed, což vyvolalo obavy z recese.

„Realita je taková, že velmi pravděpodobně skončíme v mírné recesi,“ řekla analytik Wealthspire Advisors Oliver Pursche. „Z pohledu investora je důležité si uvědomit, že k výprodejům dochází dlouho před recesí a trhy v minulosti při mírné recesi rostly.“

Dnešní ekonomické údaje obavy z recese nerozptýlily. Disponibilní příjem se snížil, spotřebitelské výdaje zpomalily a inflace zůstává vysoká. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se zvýšil.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

„Začínáme pozorovat zpomalení spotřebitelských výdajů,“ dodal Pursche. „A zdá se, že inflace si vybírá svoji daň u průměrného spotřebitele, což se promítne do zisků firem, které v konečném důsledku pohánějí akciový trh.“

Padá i energetický sektor, kterému se zatím dařilo

Energetické společnosti včera oslabily, přesto jsou jediným sektorem, který od počátku roku vykazuje zisk. Přispěl k tomu prudký růst cen ropy způsobený obavami o dodávky kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu.

Americký dolar smazal počáteční zisky a oslabil. Dolarový index klesl o 0,4 procenta na 104,73 bodu. Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,4 procenta na 1,0480 USD. Dolar k jenu ztratil 0,6 procenta a obchodoval se za 135,68 JPY. Kurz eura k jenu se snížil o 0,3 procenta na 142,15 JPY.

Burdž Chalífa

Emiráty se mění. Chtějí se stát Silicon Valley Blízkého východu

Proměnit se v blízkovýchodní technologický hub má Spojeným arabským emirátům start-up Deel, který bude svým klientům nabízet pracovní víza. Patří mezi ně firmy jako Coinbase nebo Shopify, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Sídlo Světové banky ve Washingtonu.

Hlavní ekonomka Světové banky: Fed zaspal. Globální recesi už se nejde vyhnout

Hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová pochybuje, že se americké a světové ekonomice podaří vyhnout recesi vzhledem k prudkému růstu inflace a úrokových sazeb a také vzhledem ke zpomalení tempa růstu v Číně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investora Michaela Burryho ztvárnil ve snímku Sázka na nejistotu herec Christian Bale

Předpověděl krizi v roce 2008. Řítí se na nás další hrozba, míní investor Michael Burry

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme