Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě
iStock
Věra Tůmová

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Reklama

Sazbu začínající číslicí šest aktuálně v Česku u spořicích účtů nabízí jen tři tuzemské banky. Prvenství v žebříčku si zatím stále drží Trinity Bank, která šla se sazbou dokonce mírně nahoru na 6,31 procenta, zatímco většina ostatních bankovních domů sazby pomalu ale jistě snižuje.

Trinity Bank má svůj sazebník u spořicího účtu odstupňovaný podle výše vkladu. Nejlepší sazbu, 6,31 procenta nabízí při úsporách do 250 tisíc korun. Nad tuto hranici až do 10 milionů korun pak má také šestkové zhodnocení a to 6,08 procenta. Vyšší vklady mají sazbu čtyři procenta. Podle vyjádření mluvčího Trinity Bank Kamila Chalupy chce banka v oblasti spořicích účtů nabízet zajímavé zhodnocení a nadstandardní úrokové sazby dlouhodobě a v této strategii plánuje pokračovat i v dalším období.

Nováček trhu si drží druhé místo

Na druhém místě nejlepších spořicích korunových účtů je benjamínek českého bankovního trhu, Partners Banka. Ta oficiálně rozjela svůj bankovní byznys pro širší veřejnost až teprve před pár týdny a to 6. března, kdy současně oznámila i druhou nejlepší sazbu spořicího účtu na trhu. Vklady úročí 6,03 procenta. Snižovat sazbu zatím prý nehodlá.

„Sazbu 6,03 procenta bez omezení výše částky zachováme určitě do nejbližšího zasedání ČNB k úrokovým sazbám, které je naplánováno na 2. května 2024, a pokud nebudou sazby ČNB sníženy nebo budou sníženy málo, tak tuto nejvýhodnější sazbu zachováme až do konce června,“ uvedla pro newstream.cz mluvčí banky Tereza Píchalová.

Na nejvýhodnější sazbu mají podle Píchalové nárok všichni klienti s párovými i rodinnými balíčky bez omezení času, částek a jakýchkoliv dalších podmínek. Po dobu tří měsíců od založení spořicího účtu mají pak na výhodnou sazbu nárok také individuální klienti bez jakýchkoliv podmínek. Od čtvrtého měsíce ale musí individuální klienti pro udržení zvýhodněné sazby provést alespoň pět plateb měsíčně.

Partners Banka pak chystá do svého portfolia produktů ještě v průběhu prvního pololetí přidat i dětské spořicí účty včetně nastavení spořicích cílů do rodinného balíčku. I tyto by pak měly mít podle Píchalové opět i nejvýhodnější základní sazbou bez podmínek.

Prohlédněte si luxusní sběratelská aktiva, na kterých se také dá někdy vydělat: 

Stále více podmínek pro bonusové sazby

Třetí šestkovou sazbu, rovných 6 procent, už najdeme u spořicích účtů jedině v sazebníku Air Bank. Tu ale její klienti mohou získat jedině při splnění několika podmínek akční nabídky a s vysokými úsporami. Musí si jednak v bankovnictví aktivovat nabídku samotnou a každý měsíc pětkrát zaplatit kartou svůj nákup. Současně však musí mít na spořicím účtu vklad nad 250 tisíc korun jinak pro ně bude platit nižší, pětiprocentní sazba. Bez splnění uvedených podmínek platí pro spořicí účet v Air Bank a vklad do čtvrt milionu sazba 4,75 procent, což je snížení o půl procentního bodu, vyšší vklady do půl milionu korun mají sazbu 3,75 procenta. Zvýhodněná sazba v Air Bank platí jen do 11.dubna, pak sazba klesá u všech pásem o jedno procento.

Pro získání lepší sazby je třeba dodržet stále zamotanější podmínky u stále více bank. Kdo tak si chce na svém spořicím účtu v bance udržet, co nejdéle i tu nejvyšší možnou sazbu, měl by si důkladně pročíst podmínky, za jakých ji může v bance vůbec získat. Někde totiž stačí jen pár plateb, jinde musí být klient mnohem aktivnější a případně i investovat.

Aktuálně je tak tedy velmi oblíbenou podmínkou povinný počet útrat platební kartou banky. Po svých klientech to už požaduje vedle Air Bank dlouhodobě také Raiffeisenbank se sazbou 5 procent na Bonusovém účtu. Další banka podmiňující si zvýhodněné úročení platbami kartou je UniCredit Bank, která má ovšem jen pro nove klienty do konce března sazbu 5,75 procent, pro ty, kdo si sjednali účet nedávno dává 5 procent. Klienti UniCredit Bank, kteří mají sjednaný účet už například rok a delší dobu ale mají smůlu a mohou mít jen spořicí účet SAVE se sazbou pouze 2,5 procenta.

ČSOB či například Česká spořitelna si pak vedle povinných plateb kladou i sérii dalších podmínek jako je například využívání jejich aplikací pro mobilní bankovnictví, tedy ČSOB Smart nebo George od České spořitelny. Další podmínkou je pak také investování v rámci banky. Čím více investujete, tím vyšší sazbu na spořicím účtu v České spořitelně máte. Na nejvyšší pětiprocentní sazbu musí klienti využívající George zároveň se Spořitelnou i pravidelně investovat a to alespoň 2 tisíce korun měsíčně. c

Od 1.dubna se mění skládaná sazba s několika podmínkami i pro klienty Komerční banky, kdy i při splnění všech podmínek klienti dosáhnou jen maximálně na sazbu 4,5 procenta, protože banka snižuje bonusovou sazbu o 0,5 procenta. Také v Komerční bance, ale musí klienti pro získání bonusové sazby v bance investovat a tato pravidelná investice pro získání bonusu musí být ve výši minimálně 1500 korun.

Pětiprocentní sazba může být ale také bez podmínek

Bez speciálních podmínek získáte ale sazbu nad pět procent hned v několika bankách. Například v Max Bance, která ještě donedávna měla šestiprocentní sazbu, nyní dosáhnete alespoň na 5,7 procent, a to bez omezení výše zůstatku a bez dalších podmínek. Sazbu 5,5 procent bez jakýchkoliv podmínek má pak mBank, a to do výše 800 tisíc korun uložených úspor. Klient si přitom může na spořicím účtu mSpoření založit až 8 cílů, na které si bude pravidelně spořit, a mBank mu bude každý z nich úročit sazbou 5,5 procent až do výše 100 tisíc korun. Tuto sazbu přitom mBank klientům garantuje ještě minimálně několik měsíců, konkrétně do 30. června 2024.

Další bankou bez podmínek a se sazbou 5,5 procent pro vklad do 200 tisíc korun je na Fio kontu také Fio banka. Její spořicí účet je ovšem zhodnocovaný pouze 4 procenty. Bez podmínek má svůj spořicí účet se sazbou 5,4 procent také Banka Creditas a to pro vklady až do půl milionu korun.

Pětiprocentní sazbu si ještě stále pak drží rovněž Moneta Money Bank, která po snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB oznámila, že zatím nepřistoupí ke změnám v úročení nových ani již sjednaných spořicích účtů. U zůstatku do 1 milionu korun tak má i nadále bez jakýchkoliv podmínek úročení 5,1 procent, přičemž garanci úročení prodlužuje o měsíc, a to do 1. května letošního roku.

 
banka název účtu

sazba

podmínky a limity pro poskytnutí sazby spořicího účtu

Trinity Bank 

Jarní skvělý účet 

6,31 %

Sazbu 6,31 procenta nabízí banka při úsporách do 250 tisíc korun. Nad tuto hranici vkladu až do 10 milionů korun pak platí 6,08 procenta. Vyšší vklady jsou úročené sazbou 4 procenta.

Partners Banka

Spořicí účet

6,03

%

Sazba platí bez omezení výše částky, a to minimálně do dalšího zasedání ČNB 2. května 2024, případně až do konce června. Na nejvýhodnější sazbu mají nárok všichni klienti s párovými i rodinnými balíčky bez omezení času, částek a jakýchkoliv dalších podmínek. Po dobu tří měsíců od založení spořicího účtu mají na sazbu nárok také individuální klienti bez jakýchkoliv podmínek.

Air Bank 

Spořicí účet

6,00 %

Pro získání bonusové sazby je nutné splnění podmínek akční nabídky – aktivace nabídky, 5 plateb kartou, vklad nad 250 tisíc korun. Pro vklady pod 250 tisíc je sazba 5 %. Bez splnění uvedených podmínek platí pro vklad do čtvrt milionu sazba 4,75 procent, pro vklady do půl milionu korun platí sazba 3,75 procenta. Zvýhodněná sazba platí jen do 11.dubna, pak sazba klesá o 1 %.

Max Banka

 Spořicí účet

5,75 %

Bez podmínek a bez horního limitu, tedy na celý zůstatek. Platí pro stávající i nové klienty.

UniCredit Bank

Spořicí účet

5,75 %

Jedná se o marketingovou akci pro nové klienty, kteří si zřídí v bance běžný účet. Akce platí jen pro nové účty založené v období 1. března až do 31. března 2024. Úroková sazba platí až do limitu 2 000 000 Kč, k účtům START, OPEN nebo TOP. Tyto balíčky obsahují 2 účty – běžný a spořicí účet. Bonusovou sazbu získáte po splnění podmínky provedení 3 plateb debetní kartou, kterou máte vydanou ke svému běžnému účtu START, OPEN anebo TOP. Pro stávající klienty platí sazba 5 %.

FIO banka

Fio konto

5,50 %

Sazba platí v pásmu do 200 000 Kč. Lze založit i online přímo v internetovém bankovnictví či smartbankingu. K tomuto účtu banka vydává i platební kartu Visa nebo Mastercard.

mBank

mSpoření

5,50 %

Klient si musí v bance založit běžný účet (zdarma) a vybrat si, který typ spoření ze čtyř variant mu vyhovuje. Až do výše celkového vkladu 800 000 Kč, může založit až osm cílů po 100 tisícikorunovém limitu a může si vybrat, zda své úspory chce spořit pevnou, procentuální či zaokrouhlenou částkou z provedených plateb.

Banka Creditas

Spořicí účet+

5,40 %

Spořicí účet + s parametry 5,4 % p. a. pro část vkladu do 500.000 korun a 2,9 % p. a. pro část vkladu nad tento limit. Lze sjednat online.

Moneta Money Bank

Spořicí účet Spoření H

5,10 %

Platí pro nové i stávající klienty, kteří si ale musí také založit nový spořicí účet. U zůstatku do 1 milionu korun nabídne i nadále úročení 5,1 % p.a. Garanci úročení prodlužuje o měsíc, a to do 1. května 2024.

J&T Banka 

Spořicí účet 

5,00 %

Minimální vklad milion Kč pro nové klienty a pro stávající klienty s vklady milion či 100tisícovou investicí. Minimální zůstatek na účtu je jeden milion korun.

Komerční banka

Spořicí účet

5,00 %

Spořicí účet úročí banka základní sazbou 2 % p. a. Vedle základní sazby KB poskytuje bonusovou úrokovou sazbu 3 % p. a. s platností od 1. března do 31. března 2024.

Bonusová sazba pro období od 1.4. do 30.6. je stanovena na úrovni 2,5 %. Maximální celková sazba (základní+bonusová) pro toto období tak je 4,5 %. Pro získání bonusové sazby je třeba pravidelná investice ve výši minimálně 1500 korun.

Základní i bonusové úročení platné do limitu 200 000 Kč. Základní i bonusová sazba se připisuje měsíčně.

Raiffeisenbank

Bonusový spořicí účet 

5,00 %

Úročeno touto sazbou do 500 tisíc Kč + nutné minimálně 3x měsíčně zaplatit kartou. Bonusový úrok banka posílá až koncem dalšího měsíce. 

ČSOB

Spoření s bonusem Smart

5,00 %

Klienti musí pro získání bonusové sazby splnit 3 podmínky, aby jim tato sazba zůstala zachována, jinak jim klesne úročení na základní sazbu. Sazba platí do 5. dubna 2024 a od 6. dubna se mění úročení. 

Od 6. dubna 2024 - První založený účet Spoření s bonusem se úročí automaticky základní úrokovou sazbou. Základní sazba bude 1,5 % ročně na vklady do 1 000 000 Kč a 0,15 % ročně na část zůstatku od 1 000 000,01 Kč. Bonusová sazba - při splnění 2 podmínek – 5x měsíčně zaplatit kartou a zároveň se alespoň jednou za 3 měsíce přihlásit do aplikace ČSOB Smart.

Pro druhý a každý další založený účet Spoření s bonusem zůstává jen jedna úroková sazba ve výši 0,01 % ročně.

Česká spořitelna

Spoření České spořitelny – s investováním

5,00 %

V souvislosti s poklesem sazeb centrální banky snížila Česká spořitelna úročení spořících účtů o 0,75 %. Klienti, kteří pravidelně investují, ale mohou i nadále získat úročení spořícího účtu ve výši 5 %

1. pásmo: základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem se pohybuje od 2,25 % do 2,75 % (individuální bonusová sazba 0,1 % až 0,5 % dle finančního zdraví klienta) 

2. pásmo: základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem, kteří zároveň využívají George od 2,25 % do 4,05 % (individuální bonusová sazba 0,1 % až 1,8 % dle finančního zdraví klienta)

3. pásmo: základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem, kteří využívají George a zároveň se Spořitelnou pravidelně investují 300 až 1 999 Kč měsíčně je 4,25 %

4. pásmo: základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem, kteří využívají George a zároveň se Spořitelnou pravidelně investují alespoň 2 000 Kč měsíčně je 5 %

FIO banka

Fio spořicí účet  

4,00 %

Neomezená výše vkladu. Lze založit i online přímo v internetovém bankovnictví či smartbankingu.

mBank

 eMax Plus 

4,00 %

Sazba platí až do limitu dvou milionů Kč. Lze založit až čtyři spořicí účty, každý do limitu 500 tisíc Kč. Bez výpovědní lhůty.

UniCredit Bank

 Spořicí účet SAVE

2,5 %

 Klienti, kteří mají účet v bance například rok a déle mohou mít ale jen spořicí účet SAVE, protože ty ostatní jsou v rámci marketingové akce pouze pro nové klienty.

Spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík je investorem zpravodajského serveru newstream.cz a magazínu Newstream Club.

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Ve středu 6. března oficiálně rozjíždí svůj bankovní byznys v Česku Partners Banka. Finanční skupina Partners ji chystala už od loňského srpna, kdy získala bankovní licenci ČNB. Ještě v březnu bude banka pro klienty Partners, neklienty bude banka nabírat až od 1. dubna. Nová banka cílí na jednotlivce, páry i rodiny a jen letos plánuje získat minimálně 100 tisíc klientů. Do roku 2030 jich pak chce mít už milion, jak novinářům oznámil šéf skupiny Petr Borkovec. Mezi prvními produkty banky, které je ode dneška možné sjednávat, je i spořicí účet se sazbou přes 6 procent.

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

České bankovní domy začaly se snižováním úročení u spořicích účtů od druhé poloviny ledna a docela nenápadně. Sazby tiše tu a tam klesají o desetinky a v cenících probíhají hry s nastavením základních a bonusových sazeb. Kdo si chce být jistý, jakou sazbu dostane, musí čas od času nahlédnout do sazebníků bank nebo sledovat aktualizaci ve svém mobilním bankovnictví. Poklesy se obvykle příliš hlasitě neoznamují. Stále tu je ale možnost získat úročení úspor začínající šestkou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Jen ale v jedné bance

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme