Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu
iStock
 ČTK

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích unie částkou 500 milionů eur, tedy zhruba 11,8 miliardy korun, ze společných fondů. Počítá s tím plán, který představil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Stejně vysokou částku by podle představ Bruselu měly do navyšování zbrojní produkce vložit členské země.

Reklama

Investice by měly primárně sloužit k naplnění slibu, kterým se Evropská unie zavázala dodat Kyjevu do příštího jara milion kusů dělostřelecké municeO nedostatku munice mluvil minulý týden i prezident Petr Pavel po návratu ze své pracovní cesty na Ukrajinu.

Unie v rámci svého závazku vyčlenila v březnu miliardu eur na kompenzace pro státy, které pošlou Ukrajině munici z vlastních skladů. Druhá miliarda má být určena na společné nákupy munice, na jejichž podrobnostech se však země zatím nedohodly a jejich zástupci se o to znovu pokoušejí nyní. Bretonův plán je třetím pilířem, který má urychlit nedostačující výrobu munice v Evropě.

Tanky Leopard 2A4 ve výzbroji polské armády na snímku z roku 2015.

Evropa loni vydala na vojenské účely nejvíce peněz za třicet let

Vojenské výdaje ve světě loni stouply po očištění o inflaci o 3,7 procenta na 2,24 bilionu dolarů (47,9 bilionu korun), rostou už osmý rok v řadě. Výdaje v Evropě zaznamenaly nejprudší meziroční nárůst za posledních nejméně 30 let, zejména kvůli válce na Ukrajině stouply loni o 13 procent. Více než polovina výdajů, 56 procent, připadá na tři země - Spojené státy, Čínu a Rusko. Ve své nejnovější zprávě o tom informoval Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Přečíst článek

Co se týče obrany, náš průmysl musí nyní přejít do režimu válečné ekonomiky,” prohlásil Breton, který v minulých týdnech jednal o posílení obranné výroby v řadě členských zemí včetně Česka. Navržené investice podle něj budou stačit k tomu, aby se v Evropě vyrábělo ročně milion kusů raketových střel, dělostřeleckých granátů a další munice. Aby nařízení začalo platit, musí je nejprve schválit členské státy a Evropský parlament.

Francouzský protekcionismus

Navýšení výroby má pomoci k doplnění tenčících se zásob, ale zejména k další podpoře Ukrajiny, která plánuje dobýt zpět území okupovaná Ruskem. Podstatná část navrženého balíku má podle Bretona posloužit k podpoře výroby munice ve zbrojovkách, od nichž ji budou země pořizovat v rámci zmíněných společných nákupů.

Revolver Python z produkce Colt CZ Group

Vyšší prodej zbraní a konsolidace vytáhly tržby Coltu CZ na rekord

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal loni rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun. Meziročně vzrostly o 36,5 procenta, zejména kvůli vyššímu prodeji zbraní a konsolidaci výnosů Coltu. Čistý zisk zbrojařské skupiny za loňský rok po zdanění přesáhl dvě miliardy korun, nárůst ve srovnání s rokem 2021 činil 167,5 procenta. Představenstvo navrhne zvýšit dividendu na 30 korun na akcii. Vyplývá to z předběžných konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu, které Colt CZ zveřejnil.

Přečíst článek

O těch nyní jednají unijní velvyslanci. Zatímco většina zemí prosazuje, aby se mohla munice v zájmu urychlení dodávek Kyjevu pořizovat od výrobců z celého světa, Francie chce tuto možnost omezit pouze na evropské firmy. Řada států přitom volá po zvýšení tempa dodávek, neboť Ukrajina zatím ze slíbeného milionu kusů za rok dostala řádově desítky tisíc.

CSG miliardáře Michala Strnada uzavřela obří akvizici italského výrobce munice Fiocchi Group.

Strnadova CSG ovládla italského výrobce munice

Holding Czechoslovak Group (CSG) miliardáře Michala Strnada koupil většinový podíl v italském podniku Fiocchi Munizioni. Jde o předního výrobce malorážové munice. Cena transakce zůstala tajná. Podle CSG jde ale o největší zahraniční investici v historii českého obranného průmyslu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme