Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výroba - informace o tématu

Stanjura věří v nabídku Moravia Steel na zachování výroby a části pracovních míst v Liberty

Existují reálné plány na zachování takzvané druhovýroby ve firmě Liberty Ostrava a podstatné části pracovních míst. Po jednání členů vlády s vedením společnosti Moravia Steel to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj existují strategické plány i pro prvovýrobu. Liberty Ostrava je od června v úpadku. Stanjura zdůraznil, že o postupu nerozhoduje kabinet, ale řešení má na starosti insolvenční správce.

Přečíst článek
Zetor Tractors propustí na konci července víc než polovinu zaměstnanců

Zetor Tractors propustí na konci července víc než polovinu zaměstnanců

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu ze současných 300 zaměstnanců. Jako důvod hromadného propouštění firma uvedla změny ve výrobě. Zetor loni na podzim oznámil, že v Brně ukončí výrobu vlastních motorů a převodovek, zůstane vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA. Změna výroby je naplánovaná od roku 2025.

Přečíst článek
Výrobní ceny v průmyslu letos poprvé rostly. Kvůli dražší ropě

Výrobní ceny v průmyslu letos poprvé rostly. Kvůli dražší ropě

Ceny průmyslových výrobců v dubnu letos poprvé vykázaly meziroční nárůst, a to o 1,4 procenta. To je zhruba v souladu s očekáváním. Klíčovým důvodem je růst cen ropy na světových trzích a související vzestup cen paliv coby výrobního faktoru, který svým rozsahem převyšuje vliv poklesu cen energií typu elektřiny či plynu. Naopak zemědělci pokračovali ve výrazném zlevňování, které však není tolik patrné na pultech obchodů.

Přečíst článek
Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu

Slabá čísla. Český průmysl klesá a stavebnictví je na tom nejhůře za poslední roky

Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2,7 procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Kromě průmyslu statistici zveřejnili i údaje ke stavební výrobě v Česku a zahraničnímu obchodu.

Přečíst článek
Explosia Pardubice měla loni rekordní zisk

Velmoc střelného prachu. Explosia Pardubice měla loni rekordní zisk

Výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice loni zvýšil zisk před zdaněním meziročně o 86 milionů na rekordních 284 milionů korun. K růstu přispěl zájem o výbušniny. Obrat se meziročně zvýšil z 1,2 miliardy na 1,42 miliardy korun, informoval mluvčí firmy Martin Vencl.

Přečíst článek
Důlní stroj u Mostu

Lukáš Kovanda: Český průmysl chřadne. Klesá výroba, počet nových zakázek a propouští se

Tuzemskému zpracovatelskému průmyslu se v dubnu vedlo hůře, než se čekalo. Příslušný index nákupních manažerů vykázal hodnotu 44,7 bodu. Podle odhadů expertů oslovených agenturou Bloomberg se hodnota měla pohybovat od 45 do 47,5 bodu. V březnu hodnota indexu činila 46,2 bodu.

Přečíst článek
Čínské firmy Didi a GAC Aion začnou s masovou výrobou robotaxi

Čínské firmy Didi a GAC Aion začnou s masovou výrobou samoříditelného taxi

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Global a výrobce elektromobilů GAC Aion zahájí v příštím roce masovou výrobu robotaxi. Firmy oznámily, že jejich společný podnik Andi získal obchodní licenci, a je tak prvním podnikem, který může zahájit masovou výrobu plně samořídících elektrických vozů taxi, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Petrof přesunuje část výroby do Asie

Lukáš Kovanda: Green Deal „vyžene“ do Asie část výroby firmy Petrof

Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.

Přečíst článek
Výroba masa v ČR loni klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 2000

Češi opouští maso. Jeho výroba loni klesla na nejnižší úroveň od roku 2000

Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435 908 tun. Je to nejnižší úroveň nejméně od roku 2000, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Přímý nákup mléka od výrobců loni naopak stoupl o 1,6 procenta na 3138 milionů litrů.

Přečíst článek
Wienerberger obnoví do března výrobu ve všech závodech

Wienerberger obnoví do března výrobu ve všech závodech. Sází na zájem o výstavbu rodinných domů

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v Česku postupně obnoví od poloviny února do konce března výrobu ve všech svých závodech. Firma závody odstavila na dva až tři měsíce kvůli nižší poptávce. V Hranicích na Moravě, kde vyrábí střešní krytinu, propustila 24 lidí, počet směn tam snížila ze čtyř na tři.

Přečíst článek
Český průmysl v listopadu opět zamíříl dolů, pohoršila si většina odvětví

Český průmysl v listopadu opět zamířil dolů, stavebnictví zrychlilo propad

Průmyslová výroba v Česku se loni v listopadu vrátila k poklesu, meziročně byla nižší o 2,7 procenta. Pohoršila si většina odvětví. Ve srovnání s říjnem průmysl klesl o 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které veřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání se průmyslová výroba snižovala od července do září, v říjnu vzrostla téměř o dvě procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme