Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výroba - informace o tématu

Čínské firmy Didi a GAC Aion začnou s masovou výrobou robotaxi

Čínské firmy Didi a GAC Aion začnou s masovou výrobou samoříditelného taxi

Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Global a výrobce elektromobilů GAC Aion zahájí v příštím roce masovou výrobu robotaxi. Firmy oznámily, že jejich společný podnik Andi získal obchodní licenci, a je tak prvním podnikem, který může zahájit masovou výrobu plně samořídících elektrických vozů taxi, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Nošovická automobilka Hyundai se rozjela. Vyrobila nejvíc aut za šest let

Automobilka Hyundai vyrobila loni v továrně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku 340 500 aut. Bylo to o 18 000 vozů více než v roce 2022, nárůst činil meziročně 5,6 procenta. Letošní plán výroby je 330 890 vozů.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Ruské továrny vyrábí ostošest navzdory sankcím. Táhnou je vládní zakázky na armádu

Aktivita v ruském zpracovatelském sektoru v prosinci rostla nejrychlejším tempem skoro za sedm let, objem nových exportních zakázek nicméně druhý měsíc za sebou klesl. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož předběžné výsledky dnes zveřejnila mezinárodní společnost S&P Global. Růstu v průmyslu teď vydatně pomáhá zbrojní výroba.

Přečíst článek
Koh-i-noor Hardtmuth

Ceny energií a inflace zaúřadovaly. Firma Koh-i-noor Hardtmuth hlásí pokles zisku

Firma Koh-i-noor Hardtmuth, která vyrábí školní a kancelářské potřeby, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 615 milionů korun.

Přečíst článek
Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Elektromobily z Nošovic. Hyundai investuje až miliardy korun do přestavby svého závodu v Česku

Vedení jihokorejské automobilky Hyundai plánuje za stovky milionů až miliardy korun upravit svůj závod v Česku tak, aby mohl vyrábět větší podíl elektromobilů, případně jen vozy na elektřinu. Nyní může továrna v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrábět maximálně 30 procent aut na elektrický pohon.

Přečíst článek
Sklárna v Květné končí s produkcí ručního skla

Sklárna v Květné končí s produkcí ručního skla. Definitivně zavře, nebo přejde na automatizovanou výrobu

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií v minulých letech, kvůli kterému podnik orientovaný na vývoz ztrácí na trhu konkurenceschopnost, řekl ředitel sklárny Marek Mikláš.

Přečíst článek
Tomáš Vávra, houslař

Obyčejný byznys: Housle z Číny nejsou nástroj, ale spíš nábytek, říká mistr houslař

Na rohu Lublaňské ulice a náměstí I.P. Pavlova, které představuje jednu z nejrušnějších lokalit hlavního města, má houslařský ateliér Tomáš Vávra. Z ruchu velkoměsta se zde rázem přenesete do jiného století. Tomáš je totiž již čtvrtou generací houslařského rodu, který zde svůj ateliér provozuje od roku 1967 a od té doby se zde příliš nezměnilo, protože výroba a opravy houslí nepodléhá módním trendům a je velice konzervativní. Co se nástrojů i vybavení dílny týká, je stejné jako před stovkami let.

Přečíst článek
Vítkovice Steel usilují o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Vítkovice Steel prosí Brusel o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel žádá Evropskou unii o prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028. Vyrábí se z ní tlusté plechy. Její konec podle firmy může způsobit krizi ve stavebnictví či automobilovém průmyslu, uvedla mluvčí společnosti Jana Dronská. O výjimku usiluje také Belgie a Itálie. Sankce vůči Rusku EU a další země světa zavedly v souvislosti s jeho pokračující agresí na Ukrajině.

Přečíst článek
Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Ceny většiny výrobců v Česku v září dál rostly. U průmyslových výrobců meziročně stouply o 0,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ve službách o 5,1 procenta. V zemědělství sice ceny meziročně ještě zamířily dolů, jejich pokles ale zpomalil na 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců signalizují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Přečíst článek
model up!

Up! v Bratislavě končí. Nový nástupce nejlevnějšího modelu Volkswagenu bude nejdřív za tři roky

Německá automobilka Volkswagen definitivně končí s produkcí malých automobilů up!, které se vyráběly v jejím bratislavském závodě. Model up! byl nejlevnějším vozem v nabídce značky VW, zákazníci měli zájem především o jeho verzi e-up! s elektrickým pohonem. Nástupce modelu up! přijde na trh až po roce 2026 a bude se prodávat pouze jako elektromobil.

Přečíst článek
Požár v závodě Juty v Turnově způsobil škodu 160 milionů

Požár v textilce Juta způsobil škody za 160 milionů, obnova výrobní haly potrvá přes rok

Noční požár v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku, který zasáhl dvě haly, podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat, požárem se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová. Obnova zničené výrobní haly Juty potrvá minimálně rok či rok a půl, řekl majitel firmy Jiří Hlavatý.

Přečíst článek
Reklama

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme