Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po dvou letech pandemie se lidé těšili na cestování. Jenže jim prudce zdražují letenky

ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Rostoucí ceny letenek v současné době šokují mnohé cestovatele. Ti si po dvou letech protipandemických opatření, která tvrdě zasáhla cestovní ruch, chtěli vynahradit ztracené příležitosti. Rostoucí náklady na paliva v kombinaci s vysokou poptávkou po létání však nutí letecké společnosti zvyšovat ceny. Cestovní ruch tak opět čeká nelehká doba.

Reklama

Ve většině světa včetně Česka se v posledních týdnech výrazně ruší protiepidemická opatření, neboť pandemie covidu ustupuje. Jenže dlouho očekávaný konec cestovních omezení se v současné době potkává s jiným problémem – zvyšujícími se cenami energií a pohonných hmot, uvedla agentura Bloomberg.

Průměrná cena za zpáteční letenku na některém z vnitrostátních letů v USA nyní dosahuje kolem 300 dolarů, což je podle Bloombergu s odkazem na cestovní vyhledávač Hopper Price Tracker o 36 procent více od začátku letošního roku a zároveň o stejnou míru více než přede dvěma lety při začátku pandemie.

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Průměrná cena mezinárodní letenky pak podle Hopper Price na začátku března činila 767 dolarů, zatímco o dva měsíce dříve to bylo 647 dolarů. V březnu 2020 pak průměrná cena činila 712 dolarů.

Hlavním problémem leteckých společností je nyní rostoucí cena leteckého paliva, která letos vzrostla o 45 procent na 3,29 dolaru za galon. Začátkem tohoto měsíce ceny dosáhly 4,07 dolaru, což je nejvíce od roku 2008. Letecké palivo tvoří asi 20 až 25 procent ročních provozních nákladů leteckých společností, ukazují data Bloomberg Intelligence.

Aeroflot, Moskva, letiště

Rusové mohou létat jen do 20 zemí na světě

Ruské ministerstvo dopravy aktualizovalo seznam přímých letů z Ruska do zahraničí. Tamní letouny přijímá jen 20 zemí. Z Evropy mohou Rusové létat jen do Srbska, Běloruska a Turecka.

Přečíst článek

To vše prodražuje i provoz komerčních letadel, zejména poté, co ve Spojených státech a Velké Británii v rámci protiruských sankcí zakázali dovoz ruské ropy, což znamenalo prudký nárůst ceny ropy až na 130 dolarů za barel. To a zároveň vyšší poptávka po dálkových letech znamená, že zájemcům o výlet do cizí země rostou náklady na letenky.

Ceny letenek ale začaly růst ještě předtím, než ruská invaze na Ukrajinu uvrhla trh s ropou do chaosu, a to díky prudkému oživení poptávky s ustupující pandemií. A protože některé aerolinky uzavírají kontrakty na dodávku leteckého paliva měsíce dopředu, odborníci tvrdí, že to nejhorší může teprve přijít, poznamenal Bloomberg.

Průměrné ceny zpátečních letenek na vybraných trasách v USA:

pramen: Bloomberg, Hopper Price Tracker

Některé firmy dokonce škrtají plánované lety, aby se s tím vypořádaly. Společnost Alaska Air Group oznámila snížení počtu letů v první polovině roku až o pět procent a Allegiant Air ve druhém čtvrtletí o pět až deset procent. 

Bezemisní letadlo na vodíkový pohon pro 279 cestujících podle projektu britského výzkumného Aerospace Technology Institute.

Ruská letecká flotila? Za rok bude na úrovni íránské a severokorejské, míní odborníci

Ani letadla zahraničních leasingových společností, které mohou díky Putinovu zákonu ruští dopravci konfiskovat, nezachrání ruský letecký průmysl, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek

Možnost koupit si levné letenky je stěží otázkou života a smrti, podotýká Bloomberg. Ale to, jak spotřebitelé reagují na zvýšení, má významné důsledky pro ekonomiku a mohlo by to ohrozit cestovní ruch, který se stále vzpamatovává z prudkého poklesu poptávky v době pandemie.

„Ceny letenek byly poslední dva roky nízké, protože dopravci používali nízké tarify, aby soutěžili o rezervace klientů,“ řekl Hugh Aitken, viceprezident letů na webu Skyscanner pro rezervace cest. „Nicméně během posledních několika měsíců silná poptávka po domácím cestování v USA umožnila leteckým společnostem ceny letenek blíže úrovním před pandemií, aby se vrátily k ziskovosti,” dodal.

> > > > > Vše o inflaci čtěte zde < < < < <

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme