Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská letecká flotila? Za rok bude na úrovni íránské a severokorejské, míní odborníci

Bezemisní letadlo na vodíkový pohon pro 279 cestujících podle projektu britského výzkumného Aerospace Technology Institute.
Aerospace Technology Institute, se svolením institutu
Petra Jansová
pej

Ani letadla zahraničních leasingových společností, které mohou díky Putinovu zákonu ruští dopravci konfiskovat, nezachrání ruský letecký průmysl, upozorňuje CNN. 

Reklama

Sankce Západu uvalené na Rusko vyžadují, aby si leasingové společnosti do konce března vzaly svá letadla zpět. Zda to ale vůbec budou chtít udělat, je otázka, na níž vedení leasingových společností serveru CNN dosud neodpověděla.

Otazník visí i nad tím, jak by se letadla dostala z Ruska na Západ zpět, většina zemí Rusům zavřela vzdušný prostor.

Crescent

Šéf Rosněfti přišel o další ze svých jachet. Po Francii zabavovalo také Španělsko

Majetek ruských oligarchů není kvůli ruské invazi na Ukrajinu už nikde v Evropě v bezpečí. Úřady se zaměřily na luxusní vily, jachty i private jety ruských miliardářů. Jejich nejnovějším „úlovkem“ je jedna z největších jachet na světě, 130 metrů dlouhá loď Crescent, která má patřit šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, píše Reuters.

Přečíst článek

Zahraniční leasingové společnosti mají v Rusku letadla v hodnotě před 12 miliard

Dopravci v Rusku mají podle dat analytické společnosti Cirium 305 letadel Airbus a 332 letadel Boeing. Na vnitrostátních linkách létá také 83 proudových letadel rovněž vyrobených v zahraničí. V podstatě jen 144 letadel v ruské flotile pochází z domácí produkce. 

V majetku leasingových společností je kolem 85procent v Rusku využívaných letadel v celkové hodnotě 12,4 miliardy dolarů. Jejich ztráta by byla pro ruskou ekonomiku velmi zásadní.

„Rusko totiž rozlohou největší zemí světa a proto, aby jeho ekonomika fungovala potřebuje životaschopný letecký průmysl,“ uvedl Charles Lichfield, zástupce ředitele mezinárodního think-tanku GeoEconomics Center.

Boje na Ukrajině

Peníze nesmrdí. Francouzi dodali Rusům zbraně za miliardy i po anexi Krymu

Francie dodala podle serveru Disclose vojenské vybavení v hodnotě miliard korun, část z něj nyní může být využívána při invazi na Ukrajinu. Francouzská vláda prodej nepopírá, odvolává se na to, že smlouvy byly podepsány ještě před uvalením sankcí.

Přečíst článek

Nejenom zahraniční, ale i vnitrostátní letecká doprava je důležitá například pro energetické společnosti, a to kvůli potřebě pracující a vybavení na ropná pole.
„Rusko všechna letadla potřebovat nebude. Je tedy velmi pravděpodobné, že některá z nich využijí Rusové na náhradní díly, které nejsou schopni vyrobit,“ dodává Betsy Snyder z finanční společnosti Standard & Poor's. 

Rusko nebude do roka mít životaschopný letecký průmysl

Společnosti Airbus (EADSF) a Boeing (BA) již uvedly, že ruským aerolinkám nebudou náhradní díly dodávat.  

„Postupně bude letadel ubývat, až nebudou vůbec,“ dodal Richard Aboulafia, ředitel AeroDynamic Advisory. Podle něj během 12 měsíců nebude ruský letecký průmysl životaschopný a jeho kvalita klesne na úroveň Íránu a KLDR.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností.

Eurobankovky, ilustrační foto

V Pobaltí se zdražuje nejvíc z celé eurozóny. Recese přijde, ale nebude dlouhodobá, míní ekonomové

Téměř všechny státy eurozóny se potýkají s výrazným růstem spotřebitelských cen. Nejrychleji roste inflace na východním okraji eurozóny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Zákon umožní ruským dopravcům ponechat si letadla pronajatá v zahraničí a dále je provozovat na vnitrostátních linkách. Legislativa na druhou stranu zkomplikuje vlastníkům získat svá letadla zpět, potřebovat k tomu budou souhlas ruské vlády.

Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Před vypuknutím války na Ukrajině ekonomové očekávali, že by Fed letos mohl sazby zvyšovat až čtyřikrát, pokaždé o 0,25 procenta. S rostoucí inflací se dokonce spekulovalo, že by první zvýšení mohlo být vyšší, například o 0,5 procenta. To však nyní vypadá nepravděpodobně.

Přečíst článek

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme