Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

koronavirus - informace o tématu

Sídlo společnosti Alibaba v Šanghaji.

Firma Alibaba si z čínské ekonomiky příklad nevzala. Internetový prodejce meziročně zvýšil zisk o 51 procent

Čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding v prvním finančním čtvrtletí zvýšil zisk meziročně o 51 procent na 34,33 miliardy jüanů, zhruba 105 miliard korun. Tržby ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, se pak zvýšily o 14 procent na 234,16 miliardy jüanů.

Přečíst článek
Prodeje koňaku přes mírný pokles překonaly koronavirovou krizi

Po šampaňském hlásí jeden z nejlepších roků i výrobci proslulých francouzských koňaků

Přečíst článek
Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Čína podobně jako česká vláda před několika měsíci úředně zrušila covid. Není to už problém. A tak se nyní hladoví čínští turisté rozjedou do celého světa utrácet své peníze. A ve většině zemí se budou muset prokázat testem. Ne tak v Česku, protože naší strategií přirozeně je „doufat, že se nic nestane“. Komentář je aktualizován, Česká republika po dlouhých odkladech nakonec iniciovala debatu o situaci na úrovni Evropské unie.

Přečíst článek
Pfizer

Pfizer plánuje investovat do rozšíření výroby v Belgii 29 miliard korun

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje přes 1,2 miliardy eur (29,2 miliardy korun) do rozšíření výroby ve svém závodě v belgickém městě Puurs. Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou společností BioNTech. Její produkce tam začala na konci roku 2020. V belgickém závodě, jehož počet zaměstnanců vzrostl z 2800 před pandemií na 4500, přibude díky novým programům 250 pracovních míst. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Přečíst článek
Počítač Lenovo (ilustrační foto)

Koronavirový boom prodejů počítačů končí, Lenovo hlásí první pokles tržeb po dvou letech

Čínský výrobce počítačů Lenovo vykázal ve druhém finančním čtvrtletí první pokles příjmů za deset kvartálů. Tržby meziročně klesly o čtyři procenta na 17,09 miliardy dolarů (427 miliard korun). Končí růst prodejů, který poháněla koronavirová pandemie, zájem se snížil především v Číně, uvedla firma.

Přečíst článek
New Alamein

Končí další cestovka. O zájezd přijdou stovky lidí

Cestovní kancelář (CK) Sunflower Tours ohlásila ukončení činnosti, chystá návrh na insolvenci. Vyzvala zákazníky, kteří mají koupený zájezd s odletem v nejbližších dnech, aby necestovali na letiště, protože nebudou odbaveni. Uvedla to na svém webu. V zahraničí má podle Slavia pojišťovny, u které je pojištěna pro případ úpadku, 90 klientů.

Přečíst článek
ilustrační foto

Britská ekonomika se kvůli covidu propadla nejvíce za tři století

Britská ekonomika v roce 2020, kdy se potýkala s hlavním náporem pandemie nemoci COVID-19, zaznamenala největší pokles za posledních více než 300 let a také větší pokles než kterákoliv jiná velká ekonomika. Podle aktualizovaných oficiálních údajů statistického úřadu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 11 procent místo doposud uváděných 9,3 procenta. Údaje, které uchovává britská centrální banka, ukazují, že pokles byl nejvyšší od roku 1709.

Přečíst článek
eura, inflace

Průzkum ECB: Většina domácností v době pandemie nenašetřila na nynější období inflace

Pouze pětina domácností v eurozóně během pandemie spořila, vyplývá z analýzy Evropské centrální banky. Znamená to, že většina domácností nemá dostatečnou rezervu proti letošní rapidně stoupající inflaci, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta loni propustila skoro desetinu zaměstnanců a snížila ztrátu

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun z předchozích 1,37 miliardy korun. Loňské hospodaření státního podniku ovlivnila pandemie koronaviru. Firma přistoupila k nákladovým škrtům a propustila téměř desetinu kmenových zaměstnanců.

Přečíst článek
Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý

Kiwi.com se oklepává z pandemie. Zpátky v zisku ale bude nejdřív za tři roky

Vyhledávači letenek Kiwi.com se loni podařilo snížit ztrátu z roku 2020, která přesáhla miliardu korun, na 304 milionů korun. Tržby se loni meziročně zvýšily o pět miliard korun na 16,9 miliardy korun a dosáhly úrovně mírně přes 50 procent roku 2019. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Gastro v čase pandemie

Pandemie stála český stát 543 miliard. Mnohá opatření byla nesmyslná, naznačuje vládní materiál

V loňském roce se protipandemická opatření a nejrůznější výdaje projevily ve státním rozpočtu sekyrou ve výši 306 miliard. O rok dříve to bylo o 69 miliard méně. Po svém nástupu se kabinet Petra Fialy pokoušel co možná nejméně omezovat ekonomiku, letošní dopady by tak měly být o poznání nižší. Aktuální materiál vypočítávající dopady pandemie na rozpočet zároveň zpochybňuje dopad řady opatření.

Přečíst článek
Reklama

News box

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme