Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden

Platební neschopnost USA postihne celý svět. A na řešení zbývá pouhý týden
iStock

Ani osobní schůzka amerického prezidenta Joea Bidena se šéfem Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v pondělí v noci zatím nepřinesla dohodu o navýšení dluhového stropu Spojených států, která by odvrátila hrozící platební neschopnost federální vlády. Po jednání v Bílém domě to podle agentur AP a Reuters uvedl McCarthy. Nenavýší-li Kongres limit pro zadlužení USA, mohla by platební neschopnost nastat už 1. června. A důsledky by pocítil celý svět, uvedla agentura AP.

Reklama

Švýcarští investoři s americkými dluhopisy by utrpěli ztráty. Čínským továrnám dodávajícím elektroniku do Spojených států by se mohl zastavit přísun objednávek. Firmy na Srí Lance by se nemohly dál opírat o dolar jako o alternativu k národní měně. I takovéto důsledky by podle agentury AP mohla přinést platební neschopnost americké vlády. Takový scénář by zdaleka nepoškodil jen americkou ekonomiku.

Žádný kout světa nebude ušetřen

Spekulace o potenciálních problémech se množí v době, kdy americkému Kongresu dochází čas na navýšení zákonného limitu pro zadlužení USA. Vládě by bez tohoto kroku mohly peníze na splácení závazků dojít do dvou či tří týdnů a americká ministryně financí Janet Yellenová varuje, že dopady by byly globální. Nicméně vývoj lze velmi těžko předpovídat, neboť USA se zatím do platební neschopnosti nikdy nedostaly.

Americké akcie rostou. Investoři věří v dohodu o dluhovém stropu.

Americké akcie rostou. Investoři věří, že se USA vyhnou platební neschopnosti

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily díky přetrvávajícímu optimismu, že se v příštích dnech podaří uzavřít dohodu o dluhovém stropu. Podporu trhu poskytla i maloobchodní firma Walmart díky příznivé prognóze ročních tržeb.

Přečíst článek

Jasné se zdá být to, že dopady by byly dramatičtější, pakliže by se spory ohledně navýšení dluhového stropu vlekly i po vypuknutí krizové situace. Hlavní ekonom poradenské společnosti Moody’s Analytics Mark Zandi uvedl, že za takového scénáře "žádný kout globální ekonomiky nebude ušetřen".

Americké dluhopisy jsou základ globálního obchodu

Nervozita je podle AP dána tím, jak velká část finančních aktivit se opírá o důvěru, že Spojené státy budou své závazky vždy splácet. Americké dluhopisy jsou dlouhodobě považované za velmi bezpečnou investici a tvoří základ globálního obchodu. Ve světě jsou využívané pro zajišťování půjček, jako pojistka bank proti ztrátám nebo jako způsob, kterým mohou centrální banky uložit své devizové rezervy.

Lukáš Kovanda: Vláda USA si krátkodobě půjčuje nejdráže v dějinách, houstne totiž strach z bankrotu

Bílý dům si krátkodobě půjčuje nejdráž v dějinách. Houstne strach z bankrotu USA

Vláda Spojených států si půjčuje nejdráže v dějinách. Důvodem je houstnoucí strach z bankrotu USA, k němuž může vést nebývale rozpolcený Kongres. Američtí zákonodárci totiž stále nejsou s to dohodnout se na navýšení limitu veřejného zadlužení. Bez tohoto navýšení nejspíše od letošního léta, možná ale už od začátku června, nebude možné řádně zajistit chod Spojených států, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

"Platební neschopnost by mohla otřást trhem s dluhem ministerstva financí v objemu 24 bilionů dolarů, paralyzovat finanční trhy a zažehnout mezinárodní krizi," píše AP. Dalším faktorem je pak světová dominance americké měny: Dolary představují podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) 58 procent všech rezerv zahraničních měn centrálních bank ve světě.

Platební neschopnost by mohla otřást trhem s dluhem ministerstva financí v objemu 24 bilionů dolarů, paralyzovat finanční trhy a zažehnout mezinárodní krizi," uvedla agentura AP.

Dolar má takovou důvěru, že obchodníci v některých zemích jej požadují místo plateb v národních měnách. Příkladem je Srí Lanka, kterou sužuje vysoká inflace a propad domácí měny, srílanské rupie. Nebo Libanon, kde za problémů s inflací mnohé obchody a restaurace vyžadují od zákazníků dolary.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Týden tradera: Tradiční tanec kolem zadluženosti v USA děsí burziány

V uplynulém období technologické společnosti dál táhnuly americký akciový trh vzhůru, když zejména Microsoft v očekávání „boomu“ AI atakuje svoje historická maxima. Americký Nasdaq se nachází na nejvyšších úrovních od loňského srpna. Situace kolem jednání o dluhovém limitu USA se postupně zlepšuje. Prezident Biden zůstává optimistický ohledně dosažení dohody, ale trhy sledují především komentáře předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho k této otázce. A co se děje okolo akcií ČEZ?

Přečíst článek

Deník The Washington Post (WP) minulý týden v analýzemožného vývoje napsal, že delší platební neschopnost USA by v takových zemích mohla prohloubit nestabilitu, zatímco ekonomové se obávají výrazného rozšíření skupiny zemí "utápějících se v dluzích".

Podle Zandiho by náraz USA na dluhový strop mohl paradoxně vyústit v posílení dolaru, alespoň krátkodobé, protože investoři by "nevěděli, kam jít jinam, než kam jdou vždycky, když přijde krize". Obchodování s dluhopisy by ale pravděpodobně bylo ochromené, uvádí AP.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Hra s ohněm. Neposunutí dluhového stropu by pro Američany znamenalo finanční apokalypsu

Polarizace americké společnosti udělala z dříve poměrně rutinního úkonu posunutí dluhového limitu opakující se politickou krizi, kdy opozice vydírá vládnoucí administrativu. Důsledky nejhorší varianty, tedy platební neschopnosti, by přitom pocítili obyčejní Američané.

Přečíst článek

"Bude-li z jakéhokoli důvodu poškozena důvěryhodnost (dluhopisů), otřese to celým systémem... a mělo by to obrovské dopady na globální růst," řekl Maurice Obstfeld, někdejší hlavní ekonom MMF a analytik Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku (PIIE).

Předchozí krize stala daňové poplatníky miliardu  

Už současné riziko vyvolává podle WP na finančních trzích znepokojení. Deník připomněl, že když se USA platební neschopnosti přiblížily v roce 2011, ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating amerického dluhu, což vyvolalo propad ceny akcií a v konečném důsledku podle Vládního kontrolního úřadu (vyšetřovací orgán Kongresu; pozn. red.) stálo daňové poplatníky více než miliardu dolarů na zvýšené ceně půjček.

Katastrofické scénáře mohou zákonodárci v Kongresu stále odvrátit. Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů ovšem odmítá schválit dodatečné zadlužování USA, pokud demokrati v čele s prezidentem Joem Bidenem nepřistoupí na výrazné škrty ve vládních výdajích a další ústupky. A vyjednávání pokračují.

Přichází čas hodnotových akcií

Manipulaci s úroky za finanční krize koordinovaly centrální banky a vlády, píší média

Manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami v době vrcholící finanční krize v roce 2008 byla podle médií hlubší, než se dosud uvádělo. Britský list The Times v pondělí na základě čerstvých důkazů zveřejnil nové poznatky, které ukazují, že manipulaci s klíčovými sazbami LIBOR a EURIBOR koordinovaly vlády a centrální banky západních zemí, aby na trhu uměle obnovily klid.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme