Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Manipulaci s úroky za finanční krize koordinovaly centrální banky a vlády, píší média

Přichází čas hodnotových akcií
iStock
 ČTK

Manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami v době vrcholící finanční krize v roce 2008 byla podle médií hlubší, než se dosud uvádělo. Britský list The Times v pondělí na základě čerstvých důkazů zveřejnil nové poznatky, které ukazují, že manipulaci s klíčovými sazbami LIBOR a EURIBOR koordinovaly vlády a centrální banky západních zemí, aby na trhu uměle obnovily klid.

Reklama

Noviny The Times budou podrobnosti zveřejňovat postupně. Z nových poznatků podle listu vyplývá, že centrální banky koordinovaně tlačily na finanční instituce, aby stanovovaly nižší sazby, než jaké by jinak musely stanovit, kdyby se řídily čistě tržními pravidly.

Měnové autority pochybení odmítají

Nové skutečnosti o pozadí globální finanční krize vydává v novinách na pokračování ekonomický zpravodaj BBC Andy Verity. Podle něj v říjnu 2008 zasahovaly do stanovování tržních sazeb jak britská centrální banka, tak Evropská centrální banka (ECB) spolu se třemi dalšími centrálními bankami z Evropy a s Federální rezervní bankou v New Yorku, která je klíčovou součástí americké centrální banky (Fed). Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, označila tato tvrzení za nepodložená, píše list The Times.

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Pojištění proti krachu Credit Suisse ve středu odpoledne zdražilo na krizové úrovně. Odpovídá ceně pojištění třeba americké banky Morgan Stanley v září 2008, po krachu Lehman Brothers. Tímto krachem tehdy odstartovala nejkritičtější fáze světové finanční krize let 2008 a 2009. Cenu pojištění proti pádu Credit Suisse nyní zhusta vyhánějí banky, které s ní uskutečňovaly obchody a transakce, a nyní si ve strachu a shonu pojištění kupují.

Přečíst článek

„Bylo zcela nepravdivé tvrdit, že se centrální banka snažila zatajit informace, které byly relevantní pro trestní vyšetřování nebo pro případné řízení,“ uvedla mluvčí Bank of England, aniž by odpověděla na podrobnější otázky. „To, co bylo známo o nevhodném předkládání údajů o sazbě LIBOR, bylo důkladně prozkoumáno už před deseti lety,“ sdělil deníku britský Úřad pro finanční etiku (FCA). „V rámci trestního stíhání byly poskytnuty úplné důkazy,“ dodal.

Žádné pochybení si nepřipouští ani ECB, která tvrzení v materiálu BBC důrazně odmítla. Podle ní tato tvrzení zkreslují úlohu centrální banky při provádění měnové politiky. „ECB vždy jednala v souladu se svým mandátem a plně v souladu se zákonem,“ uvedla měnová autorita eurozóny. Britské ministerstvo financí a Fed se odmítly vyjádřit, stejně jako americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Jerome Powell, šéf Fed

Fed rozpoutá úrokovou bitvu, kterou odnese zejména Itálie. A nejspíš i Češi

Již tuto středu večer středoevropského času vystoupí šéf americké centrální banky Jerome Powell a oznámí, jaká opatření nachystal Fed v boji proti dramaticky rostoucí inflaci. Očekává se, že základní sazba půjde nahoru o 0,5 procenta v květnu a o další půlprocento v červnu. Tím se výrazně rozevřou nůžky mezi americkými úroky a evropskými. A to bude velký problém pro ECB a její šéfku Christine Lagardeovou.

Přečíst článek

Důkazy o zatajované manipulaci

BBC uvádí, že komerční banky byly využity jako nástroj manipulace a že o této státem vedené snaze zmanipulovat úrokové sazby v době finanční krize byly informovány regulační orgány v Británii i v USA. Důkazy ale podle BBC naznačují, že úřady tuto snahu tajily.

Na vrcholu finanční krize v roce 2008, kdy finanční instituce kvůli problémům s kvalitou hypoték téměř zastavily úvěrování, vyzývaly centrální banky po celém světě ke klidu. V zákulisí ale vyšetřování podle BBC odhaluje důkazy, že centrální banky se klid snažily obnovit za použití postupů, které byly později v Británii označeny za nezákonné.

Tato opatření se týkala referenčních úrokových sazeb LIBOR a EURIBOR, které sledují, kolik si banky platí, když si mezi sebou půjčují peníze. To má značný vliv na ceny hypoték a dalších úvěrů. Čím větší důvěru měli investoři v banku, která si chce vypůjčit peníze, tím nižší je tento mezibankovní úrok. Čím vyšší sazba, tím větší pochybnosti měl trh o životaschopnosti dané banky.

V říjnu 2008 se západní svět odhodlal k masivnímu koordinovanému zásahu, aby odvrátil hrozbu kolapsu globální finanční architektury po bankrotu velké americké banky Lehman Brothers. Některé důkazy o zapojení Bank of England a britské vlády do manipulace s úrokovými sazbami se objevily už dříve, ještě nikdy však nebyly zveřejněny důkazy, které by naznačovaly, že šlo o součást širší mezinárodní snahy nejen britské centrální banky, ale centrálních bank celého západního světa.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme