Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké akcie rostou. Investoři věří, že se USA vyhnou platební neschopnosti

Americké akcie rostou. Investoři věří v dohodu o dluhovém stropu.
iStock
 ČTK

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily díky přetrvávajícímu optimismu, že se v příštích dnech podaří uzavřít dohodu o dluhovém stropu. Podporu trhu poskytla i maloobchodní firma Walmart díky příznivé prognóze ročních tržeb.

Reklama

Index Dow Jones vzrostl o 115,14 bodu, tedy 0,34 procenta, na 33 535,91 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se zvýšil o 39,28 bodu, neboli 0,94 procenta, na 4198,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 188,27 bodu, čili 1,51 procenta, na 12 688,84 bodu.

Indexy oživily po oznámení republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, že dohoda o zvýšení dluhového stropu by mohla být uzavřena včas, aby se příští týden mohlo konat hlasování ve Sněmovně reprezentantů.

Prezident Spojených států Joe Biden.

Hra s ohněm. Neposunutí dluhového stropu by pro Američany znamenalo finanční apokalypsu

Polarizace americké společnosti udělala z dříve poměrně rutinního úkonu posunutí dluhového limitu opakující se politickou krizi, kdy opozice vydírá vládnoucí administrativu. Důsledky nejhorší varianty, tedy platební neschopnosti, by přitom pocítili obyčejní Američané.

Přečíst článek

"Trh je nesmírně citlivý na změny dluhového stropu. Když na počátku tohoto týdne zde panovaly obavy, že se dohody nepodaří dosáhnout, trhy klesaly. Následně však všichni přišli s vyjádřením, že jsou přesvědčeni, že k platební neschopnosti nedojde," uvedl stratég firmy State Street Global Advisors Michael Arone. "Trhy vzaly politiky za slovo a posunuly se přiměřeně vzhůru na základě víry, že to je pravděpodobný výsledek."

Polepšil si Walmart či Netflix

Akcie Walmartu včera vzrostly, protože firma vykázala za první čtvrtletí lepší zisk, než se čekalo, a zvýšila výhled tržeb a zisku na letošní rok. Zisky si připsaly i akcie společnosti Netflix, která oznámila, že její nedávno spuštěná služba s reklamou dosáhla téměř pěti milionů aktivních uživatelů měsíčně. Posílil i výrobce čipů Micron Technology, který v příštích několika letech plánuje v Japonsku investice do nových čipů.

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Vláda dnes připravila ČEZ o 46 miliard korun jeho hodnoty. Dnešní propad akcií ČEZ je reakcí na návrh vlády schválit „lex ČEZ“, zákon, který by usnadnil zestátnění podniku či jeho části. Titulu nepomáhají ani predikce Raiffeisenbanky, která předvídá prudký pád akcií z nynějších 1050 na 600 korun za kus, vysvětluje dnešní energetický výprodej na burze ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dluhový strop odvedl pozornost od nejistoty ohledně postoje centrální banky USA (Fed) k úrokovým sazbám. Nejnovější údaje ukázaly, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl minulý týden více, než se čekalo. To naznačuje, že trh práce zůstává napjatý a Fed má tak více prostoru, aby pokračoval se zvyšováním úroků.

Americká ekonomika zpomaluje

Nedávné údaje naznačují určité zpomalení americké ekonomiky po zvyšování úrokových sazeb, kterými Fed bojuje proti vysoké inflaci. Trhy počítají se snížením sazeb do konce roku, komentáře představitelů Fedu ale naznačují, že ještě nejsou připraveni v brzké době úroky snížit nebo aspoň pozastavit jejich zvyšování, napsala agentura Reuters.

Americký dolar dnes pokračoval v růstu na nové nejvyšší hodnoty za sedm týdnů. Série příznivých ekonomických údajů dále snížila sázky na brzké uvolnění měnové politiky Fedem. Zvyšuje se také optimismus, že se podaří dojednat dohodu o dluhovém stropu.

Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Investory zatřásla krize důvěry. Loni krvácely zejména akcie Big Techů. Tržní hodnota stovky nejcennějších světových firem podle žebříčku sestavovaného poradenskou společností PwC propadla za poslední rok o 11 procent, což je nejvíce od finanční krize v roce 2009. Nejhodnotnější firmou je i nadále Apple, propadlíkem je Tesla.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme