Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vesmírná loď Starliner od Boeingu nabírá další zpoždění. Jestli vůbec někdy odstartuje

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku.
ČTK / AP
 ČTK

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing nebude připravena k prvnímu letu s posádkou dříve než v březnu příštího roku. Zatím ale není jisté, kdy se nakonec kosmické plavidlo, které mělo původně odstartovat už loni, vypraví na svou první cestu. Během telekonference ohledně statusu Starlineru to uvedli představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a zástupci Boeingu.

Reklama

Start lodě s posádkou byl už několikrát odložen, naposledy letos v červnu. Původně na červenec oznámený testovací let, při kterém se loď měla spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), narušily obtíže týkající se padákového systému a izolace kabelů.

Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Pozor, padá družice. Vesmírný byznys mohou poškodit nekontrolované dopady zbytků kosmické techniky na Zemi

Nález části indické rakety na australském pobřeží připomněl nepříjemnou skutečnost: rostoucí využívání vesmíru přináší i riziko, že nám kosmická technika spadne na hlavu. Zatím ke škodám dochází zřídka, nebezpečí se však bude zvětšovat.

Přečíst článek

„Odvedli jsme hodně práce. S oběma záležitostmi jsme v tuto chvíli dobře srozuměni," uvedl Mark Nappi, šéf programu Starliner v Boeingu, podle kterého společnost nyní pracuje na odstranění obou problémů. Očekává, že loď nebude připravena dříve než v březnu příštího roku.

Čekání na volný termín i nosnou raketu

Dosud nevyřešenou otázkou nadále zůstává, kdy bude možné start Starlineru začlenit mezi už plánované mise, uvedl Steve Stitch, programový manažer NASA pro komerční lety s posádkou. Připomněl, že v březnu se běžně na ISS střídá ruská posádka a ve stejnou dobu se očekávají i některé nákladní lety. Starliner se také bude muset přizpůsobit provozu na základně amerických vesmírných sil na Mysu Canaveral na Floridě a dostupnosti nosičů.

Dosud jsme nezapočítali připravenost lodi a nezmapovali okno, ve kterém budeme moci najít datum a zároveň zohlednit provoz na ISS," uvedl Stitch. „To bude náš další krok," dodal.

Raketa SpaceX Falcon 9

Muskova SpaceX vyslala do vesmíru raketu, která bude zkoumat vývoj vesmíru

Z mysu Canaveral na Floridě úspěšně odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Start bylo možné sledovat živě na kanálu ESA na serveru YouTube. Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů - temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Přečíst článek

Boeing dosud uskutečnil dva bezposádkové testovací lety Starlineru: první v roce 2019 selhal a loď se musela vrátit předčasně na Zemi. Loni v květnu už Starliner úspěšně zakotvil u ISS, i když také tento let provázely technické problémy.

Starliner má v budoucnosti představovat alternativu pro lodě Crew Dragon společnosti SpaceX, která je v současnosti jediným dopravcem astronautů NASA na Mezinárodní vesmírnou stanici. Do vesmíru létají i ruské lodě Sojuz, kvůli napjatým vztahům mezi Ruskem a Západem, což je důsledek ruské invaze na Ukrajinu, ale utrpěla i kosmická americko-ruská spolupráce.

Raketa United Launch Alliance Atlas V s kosmickou lodí Boeing CST-100 Starliner startuje z komplexu Space Launch Complex 41 ve čtvrtek 19. května 2022, na Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. zdroj: profimedia.cz

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ekologové žalujících americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Ekologové žalují americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Přečíst článek
Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme