Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko má dalšího kosmonauta. Choreograf Yemi poletí do vesmíru s japonským miliardářem

Český choreograf Yemi poletí do vesmíru. Vybral si ho japonský miliardář
ČTK
 ČTK

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi členů posádky, se kterými se chce vypravit na cestu kolem Měsíce. Je mezi nimi také český umělec, producent a choreograf Yemi A.D. Yemi tak bude teprve druhým Čechem, který se podívá do vesmíru. Prvním byl Vladimír Remek v roce 1978. Další, americký kosmonaut Eugene Cernan měl české kořeny.

Reklama

Dalšími členy posádky budou například hvězda K-popu T.O.P., americký DJ Steve Aoki. Vybráni byli z přibližně milionu uchazečů. Náklady spojené s týdenní okružní cestou bude hradit Maezawa.

„Jsem neskutečně hrdý na to, že mám tu čest reprezentovat mé rodné Česko, Nigerii, ale také LGBTQ+ komunitu a všechny kreativní lidi, které zvu na tuhle vesmírnou cestu se mnou,” uvedl Yemi A.D. „Moc bych si přál, aby především děti a mladí lidé viděli, že nezáleží na tom, odkud jsi a jak začneš, ale jen na tom, kam se rozhodneš směřovat,” dodal.

Z teleskopu Jamese Webba byl 11. července 2022 odeslán první snímek zachycující detail galaxie vzdálené čtyři miliardy světelných let

Webbův teleskop poslal první fotku. Z dosud nejvzdálenějšího místa vesmíru

Vesmírný teleskop Jamese Webba v hodnotě 10 miliard dolarů (245 miliard korun) pořídil a poslal první barevnou fotografii. Zachytil detail kupy galaxií vzdálené přes čtyři miliardy světelných let. Jedná se o snímek z nejvzdálenějšího místa vesmíru, který se dosud astronomům z NASA podařilo pořídit, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Maezawa, který se v loňském roce stal prvním japonským civilistou, jenž se vydal na Mezinárodní vesmírnou stanici, na Twitteru a na webových stránkách zveřejnil jména lidí, s nimiž bude cestovat v rámci projektu „dearMoon”. Na vesmírnou misi se vydají na palubě rakety Starship vyvíjené společností SpaceX Elona Muska. Dalšími členy posádky budou irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber zaměřený na vědu Tim Dodd či indický herec Dev Džoši. Kromě osmi členů posádky byli oznámeni také dva náhradníci.

Vesmírná výprava má trvat osm dní od startu do návratu na Zemi, z toho tři dny budou kroužit kolem Měsíce a přiblíží se na vzdálenost 200 kilometrů od jeho povrchu. Ačkoli byl let naplánován na rok 2023, čelí zpoždění kvůli pokračujícím testům vesmírné lodi a jejích raket, píše agentura Reuters.

Maezawa zbohatl na prodeji módy, když spustil největší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roce 2019 rezignoval na funkci generálního ředitele společnosti Zozo Inc., aby se mohl věnovat cestování do vesmíru, píše agentura AP. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 1,9 miliardy dolarů.

Suborbitální letadlo Virgin Galactic

Dobývání vesmíru může udělat miliardáře z každého. Jak na to?

Jeff Bezos již za pár hodin odstartuje do vesmíru, rozšíří tak řady miliardářů, jejichž byznys překonal zemskou tíži. Díky různým nástrojům může na vesmíru profitovat doslova každý.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme