Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černé úterý na americké burze. Akcie se zřítily kvůli zprávám o inflaci

Wall Street, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Nejhůř se dařilo technologickým společnostem. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o 5,5 procenta, akcie technologické společnosti Apple klesly o téměř šest procent a akcie internetového obchodu Amazon se propadly o více než sedm procent.

Reklama

Americké akcie zažily nejprudší pokles za více než dva roky. Nejnovější údaje o vývoji inflace ve Spojených státech totiž naznačily, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v agresivním zvyšování úrokových sazeb. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, tak v úterý ztratil 3,94 procenta a uzavřel na 31 104,97 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 4,32 procenta na 3932,69 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se propadl dokonce o 5,16 procenta na 11 633,57 bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v srpnu zpomalilo na 8,3 procenta z červencové hodnoty 8,5 procenta. Pokles meziroční míry inflace byl ale mírnější, než očekávali analytici, kteří její srpnovou úroveň odhadovali v průměru na 8,1 procenta. Meziměsíčně se navíc spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta, zatímco analytici předpokládali, že o 0,1 procenta klesnou.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

„Údaje o inflaci byly silnější, než se očekávalo,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Karl Schamotta ze společnosti Corpay. Označil za téměř jisté, že Fed příští týden zvýší svou základní úrokovou sazbu o dalších 0,75 procentního bodu.

Padají hlavně technologické firmy

Na úterním poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely technologické společnosti, jejichž akcie jsou velmi citlivé na vývoj úrokových sazeb. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o 5,5 procenta, akcie technologické společnosti Apple klesly o téměř šest procent a akcie internetového obchodu Amazon se propadly o více než sedm procent.

Na devizovém trhu v úterý americký dolar díky vyhlídkám na další výrazný růst úroků v USA posiloval. Euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 1,5 procenta a pohybovalo se v blízkosti 0,9970 USD. Během pondělí jednotná evropská měna vystoupila až na téměř měsíční maximum 1,0198 USD.

Fed rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb oznámí příští týden ve středu. Na předchozím červencovém zasedání centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta.

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Přečíst článek

Evropská centrální banka

ECB razantně zasahuje proti inflaci. Základní úrok zvýšila na 1,25 procenta

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na silný růst inflace v eurozóně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Přečíst článek
Kapitálové trhy

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme