Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Peníze, ilustrační foto
Peter Linke
Stanislav Šulc

Svět se mění, očekává se hluboká recese a centrální banky otáčejí své měnové politiky. V důsledku toho se světové měny dostávají na horskou dráhu, kde již dlouhé roky nebyly. K čemu to povede?

Reklama

Dlouho nebylo o měnách téměř slyšet. Posledních patnáct letech byla globální platidla pro většinu lidí nezajímavým tématem, klidnými vodami, které občas zčeřil tu jüan, tu pokles či růst dolaru v kontextu amerických voleb. A v Česku se jednou za pár let hodně namluvilo a napsalo o přijetí eura.

Ale jinak ticho po pěšině. Naopak hodně se mluvilo o státních dluhopisech, o akciích, korporátních dluhopisech, derivátech a dalších finančních nástrojích.

Nyní se však situace proměnila, a to zatraceně dramaticky. Právě v měnách se totiž nyní odehrávají velmi zajímavé posuny.

Zlaté slitky

Zlato je nejníž za dva roky. Tlak na pokles ještě zesílí

Cena zlata ve čtvrtek odpoledne prolomila hranici 1 665 dolarů za trojskou unci, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Na podobných hodnotách se totiž zlato obchodovalo naposledy koncem dubna 2020. Důvodem jsou nejnovější data z americké ekonomiky, především úterní čísla o srpnové inflaci, která překonala očekávání analytiků.

Přečíst článek

Největší story přitom v posledních měsících hraje dolar. Ten si od pandemie prošel zajímavým vývojem (jistě spojeným také s působením bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jeho následným vystřídáním Joem Bidenem) a v současnosti je opět onou nezpochybnitelnou globální měnou číslo jedna.

Dolar je dokonce tak na koni, že to vede k mnoha problémům zejména v rozvíjejícím se světě, kde je dolar často hlavní alternativní měnou, ale také důležitou směnnou měnou ve styku s ostatními státy.

Bye bye, libro

Naopak zásadní pád prožívá anglická libra. Od neslavného hlasování o vystoupení z Evropské unie se Velké Británii nedaří vrátit na výsluní. Vlna populismu se již vyčerpala, navzdory původně deklarovaným snům se Británii nepovedlo dojednat ony výhodné bilaterální smlouvy s jednotlivými státy a osrované se potýkají s nedostatkem.

Libra

Libra se propadá nejrychleji od Thatcherové. Nová premiérka má problém

Nová britská premiéra má před sebou spoustu úkolů. Jedním z těch nejpalčivějších bude volný pád kdysi slovutné libry, která je vůči dolaru nejslabší od roku 1985, tedy od vlády Železné lady Margaret Thatcherové.

Přečíst článek

Co nakousl brexit, dokonala pandemie koronaviru a současné problémy spojené s válkou na Ukrajině. Ačkoli je libra levnější než před deseti lety, britským obchodníkům se nedaří konkurovat na globálních trzích, země tak nedokáže využít jediné výhody, kterou oslabená měna přináší. Když se k tomu připojí dramaticky rostoucí inflace, dopad posledních šesti let na místní obyvatele a jejich životní úroveň je opravdu zásadní.

Japonský šok

Otřes pak prožívá také japonský jen, měna tak trochu v závětří i proto, že Japonsko tradičně má zcela jiný vývoj ekonomiky než ostatní vyspělé státy. Japonsko totiž dlouhodobě bojuje spíše s deflací, zatímco ostatní státy mívaly běžně problémy opačné, tedy inflační.

I proto oslabování jenu mívalo na japonskou ekonomiku pozitivní dopad, což naposledy vyzkoušel nedávno zavražděný premiér Šinzó Abe.

Šinzó Abe

Japonský expremiér Abe po ranním atentátu zemřel, svět útok odsoudil

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe, kterého dnes postřelil atentátník, zemřel. Informovaly o tom japonská státní televize NHK a agentura Kjódó, která se odvolává na zdroj z vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Útok již dříve odsoudil japonský premiér Fumio Kišida a mnoho světových politiků.

Přečíst článek

Nicméně v současnosti propad jenu způsobuje úplně jiné efekty. Podle agentury Bloomberg propad jenu zásadně zdražuje energie, které Japonsko dováží. A to způsobuje celkovou inflaci, na kterou Japonci nebývali zvyklí. A v důsledku toho ani nedokáží podobně jako Britové konkurovat dalším zemím na globálních trzích.

V důsledku toho hrozí, že se Japonsko poprvé po čtyřiceti letech dostane do deficitu v zahraničním obchodě, tedy že více doveze, než vyveze.

Euro v kleštích

A pak tu máme samozřejmě euro, které prožívá možná své nejhorší okamžiky. Evropská centrální banka je mezi drtivými mlýnskými koly – na jedné straně je rekordní, více než desetiprocentní inflace, na straně druhé je hrozba defaultu velkých a přehnaně zadlužených ekonomik. ECB tak musí stále velmi jemně zvyšovat úroky, aby pomohla částečně krotit inflaci, ale zároveň neohrozila zejména Itálii a Španělsko v jejich fungování.

Euro je pak velmi smutným důkazem, že řešení problémů eurozóny je skoro jistě nemožné. V posledních měsících se společná evropská měna dostala dokonce pod par s dolarem, protože americký Fed úroky zvyšuje daleko agresivněji, navzdory touhám investorů do růstových akcií.

Koruna na steroidech

A co v tom celém příběhu dělá koruna, nejspíš se ptáte. Na tu také působí dvojí vliv, a tentokrát nikoli tlak, jako spíš tah. Částečně je tažena eurem, protože globální investoři vědí, že ČR je ekonomicky další spolkovou zemí. Částečně je ale také tažena do východního pekla, protože Česko je přeci jen bývalou zemí socialistického bloku, a proto dění na Ukrajině má na korunu výrazný negativní vliv.

Česká národní banka tak na udržení kurzu topí eury ve velkém. V důsledku několikaleté intervence jich má spousty, takže navzdory všeobecnému strachu o „tenčící se zásoby eura“ jich má stále dost.

Vyhlídky?

Je vidět, že měny jsou skutečně nyní tím polem, kde se odehrává celá řada bojů a problémů. Tak tomu za minulé krize nebylo. A i proto je dobré si to uvědomit.

Snad to je jen dopad toho, že centrální banky, tradičně spíše zkostnatělé nezáživné instituce, se pokoušejí otočit svými kormidly na normálnější kurz (tedy tam, kde úroky jsou vždycky kladné a tištění peněz je až tou poslední možností).

Nicméně měny mají pro většinu lidí také vysoce symbolickou rovinu, a právě problémy na měnách vedou často k tragickým dějinným událostem. Doufejme, že tomu tak tentokrát bude jinak.

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

Viktor Orbán

Komise chce vzít Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondů EU

Evropská komise navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliard korun) z fondů Evropské unie mimo jiné kvůli nedostatečnému potírání korupce a problematickému přidělování veřejných zakázek. Unijní exekutiva členským zemím posílá ke schválení návrh, který může Budapešť připravit asi o třetinu jejích peněz z kohezních fondů, oznámil dnes eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

České bankovky, ilustrační foto

Koruna má za sebou solidní první pololetí, porazila dolar, euro i švýcarský frank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme