Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pandemie covidu skončila, řekl Biden a nahrál tím na smeč republikánům

Joe Biden, americký prezident
ČTK
 ČTK

Spontánní poznámka amerického prezidenta Joea Bidena, že Spojené státy vyhrály boj s pandemií covidu, zkomplikovala zatím stále neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín.

Reklama

Pandemie covidu-19 v USA skončila. V rozhovoru se stanicí CBS to řekl v neděli prezident Joe Biden. Připustil ovšem, že USA mají stále s virem SARS-CoV-2 problém a je třeba dále pracovat. Koronavirus v USA zabil přes milion lidí, a jak napsal The Washington Post, každodenně dál umírá několik stovek osob.

„Máme s covidem problém, stále na něm hodně pracujeme, ale pandemie skončila. Když se rozhlédnete, nikdo nemá roušku a všichni vypadají, že jsou v docela dobré kondici,” řekl prezident.

Podle washingtonského listu to řekl bezprostředně a neplánovaně a mohl své administrativě zkomplikovat zatím neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín a léků pro boj proti covidu-19.

Indermit Gill

Konec zlatých časů. Místo nich přichází stagflace, ztracené dekády a růst chudoby, varuje hlavní ekonom Světové banky

K pandemickým problémům se přidávají negativní dopady války na Ukrajině. To způsobuje celosvětovou nejistotu. I proto Světová banka výrazně zhoršuje výhled globálního růstu i růstu v jednotlivých zemích. Lépe už bylo, varuje hlavní ekonom Světové banky Indermit Gill.

Přečíst článek

Republikáni už vznesli dotaz, proč administrativa usiluje o pokračování mimořádného stavu ve veřejném zdravotnictví, když pandemie skončila. Mimořádný stav má skončit v říjnu a federálním představitelům umožňuje pružně řešit krizové situace. Například rychle schválit léčbu covidu a zajistit Američanům zdravotní pojištění. Urban Institute odhaduje, že v případě ukončení mimořádného stavu o pojištění přijde 15,8 milionu občanů.

The Washington Post napsal, že členy administrativy Bidenův výrok o ukončení pandemie překvapil. Administrativa několik měsíců uváděla, že je virus na ústupu, že je dostatek vakcín, testů a léků na boj proti němu a že se zvyšuje imunita občanů.

Nyní je denně hlášeno něco přes 57 tisíc nových případů, což je nejnižší údaj do dubna. Jde ale zřejmě o podhodnocené číslo, protože mnoho lidí se testuje doma a výsledek nehlásí. Hospitalizováno je přes 30 tisíc lidí a denně 400 lidí umírá, jak vyplývá ze sedmidenní statistiky.

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Fed může překvapit a zvýšit sazby více, než se čekalo. Na stole je růst o 75 až 100 bodů

Fed v nadcházejícím týdnu patrně zvýší úrokové sazby o 75 bazických bodů. Odhaduje to agentura Bloomberg, podle níž americkou centrální banku k takovému kroku tlačí „tvrdá data“ z vývoje tamní ekonomiky.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Svět se mění, očekává se hluboká recese a centrální banky otáčejí své měnové politiky. V důsledku toho se světové měny dostávají na horskou dráhu, kde již dlouhé roky nebyly. K čemu to povede?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Donald Trump zvítězil v primárkách v New Hampshire

Karel Pučelík: Trump vítězství oslavil stylem mafiánského bosse, Biden symbolicky vyhrál i bez kampaně

Přečíst článek
Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Republikáni v Iowě drtivě podpořili nominaci Trumpa na prezidenta. Končí jeden z kandidátů

Přečíst článek
Robert Kennedy jr. kandiduje americkou hlavu státu jako nezávislý

Karel Pučelík: Zhatí antivaxer Kennedy Bidenovu kandidaturu? Bát by se měl spíš Trump

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme