Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese
Volkswagen
 ČTK

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Reklama

Výroba se podle odhadů analytiků měla meziměsíčně snížit o 1,5 procenta. Údaj za únor statistici upravili na 2,1 procenta z dříve udávaných dvou procent. Protože se ale průmyslová výroba zvyšovala v lednu i únoru, oproti poslednímu čtvrtletí 2022 tak vykázala v prvním kvartálu růst o 2,5 procenta.

K poklesu produkce ve zpracovatelském sektoru přispěl zejména automobilový průmysl. Po nárůstu o 6,9 procenta v předchozím měsíci klesla produkce ve výrobě motorových vozidel a dílů pro motorová vozidla proti předchozímu měsíci po očištění o sezonní a kalendářní vlivy o 6,5 procenta. Jednoznačně negativně se na celkovém výsledku podepsaly i poklesy ve strojírenství o 3,4 procenta a ve stavebnictví o 4,6 procenta.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Po silném rozvoji výroby v průmyslu na začátku roku nastal v březnu nečekaně výrazný pokles,” komentovalo výsledky spolkové ministerstvo hospodářství. Protože se však nálada ve firmách v poslední době dál zlepšila, hovoří to podle úřadu pro oživení ekonomiky v dalším průběhu letošního roku.

Ekonomové neskrývají obavy

Odlišně situaci hodnotí ekonomové. „Výroba dostala studenou sprchu,” řekl ekonomický expert Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Jupp Zenzen. „Pravděpodobnější než očekávané oživení je, že se průmysl zastaví,” dodal.

zlaté slitky - ilustrační obrázek

Centrální banky nakupují zlato jako divé, ČNB není výjimkou

Statistiky Světové rady pro zlato hlásí rekordní nákupy drahého kovu z centrálních bank po celém světě. Oproti 10 let starému rekordu se v prvním letošním čtvrtletí pořizovalo ještě o 34 procent více a to celkem 228 tun. Největší kupci jsou pak mezi centrálními bankami v Asii. Zásoby zlata si o dvě tuny doplnila i ČNB a hodlá nakupovat podle guvernéra Aleše Michla ještě mnohem více.

Přečíst článek

Ekonomický expert Ralph Solveen z banky Commerzbank očekává v následujících měsících další pokles produkce kvůli nedávnému oslabení poptávky: „Německý průmysl stále více trpí globálním zvyšováním sazeb, které čím dál víc brzdí ekonomiku... Místo mnohými očekávaného ekonomického oživení hrozí mírná recese ve druhé polovině roku," cituje Solveena agentura DPA. Německý kancléř Olaf Scholz přitom začátkem roku věřil, že se jeho země recesi vyhne. 

Pokles jako za covidu

Německé průmyslové objednávky se v březnu po očištění od sezonních a kalendářních vlivů snížily oproti předchozímu měsíci o 10,7 procenta. To představuje největší meziměsíční pokles od roku 2020, kdy vrcholila pandemie covidu-19.

Svaz německého průmyslu (BDI) v polovině dubna varoval před klesající konkurenceschopností Německa, poukázal mimo jiné na negativní důsledky vysokých cen energií. Export německého průmyslu podle svazu v letošním roce poroste pomaleji než světový obchod.

Inflace v eurozóně mírně vzrostla, dostala se na sedm procent

Ceny v eurozóně už zase rostou. Inflace mírně stoupla na sedm procent

Meziroční inflace v eurozóně v dubnu po pěti měsících poklesu mírně vzrostla a dostala se na sedm procent. V odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. Hlavní podíl na inflaci mělo stejně jako v předchozích měsících zdražování potravin. K růstu se opět vrátily ceny energií.

Přečíst článek

Německá ekonomika podle prognózy vlády v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak činil dosavadní odhad. Podle spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka bude mírně rychlejší i tempo zpomalování inflace, jejíž míra by letos měla činit 5,9 procenta.

Podle analytika společnosti ING Carstena Brzeského je tu ale riziko revize hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí směrem dolů. Přispívá k tomu podle něj prudký březnový pokles maloobchodních tržeb a exportu. „Revize směrem dolů by přece jen znamenala, že ekonomika upadla do recese,” řekl Brzeski. Recese se definuje jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí hospodářského poklesu. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 klesla německá ekonomika o půl procenta, v letošním prvním kvartálu podle rychlého odhadu stagnovala.

Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Dubnové zlepšení důvěry v ekonomiku naznačuje, že Česko překonalo recesi a vrací se k hospodářskému růst. Shodují se na tom analytici. Zároveň ale varují před tím, že hospodářské oživení může signalizovat i posílení inflačních tlaků. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se důvěra v ekonomiku v dubnu zvýšila u podnikatelů i spotřebitelů, celkový index důvěry meziměsíčně vzrostl o 3,3 bodu na 97,2 bodu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme