Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Centrální banky nakupují zlato jako divé, ČNB není výjimkou

zlaté slitky - ilustrační obrázek
Pexels
 ČTK

Statistiky Světové rady pro zlato hlásí rekordní nákupy drahého kovu z centrálních bank po celém světě. Oproti 10 let starému rekordu se v prvním letošním čtvrtletí pořizovalo ještě o 34 procent více a to celkem 228 tun. Největší kupci jsou pak mezi centrálními bankami v Asii. Zásoby zlata si o dvě tuny doplnila i ČNB a hodlá nakupovat podle guvernéra Aleše Michla ještě mnohem více.

Reklama

Poptávka po zlatě ze strany centrálních bank vzrostla v prvním čtvrtletí na rekord. Hodně nakupovaly centrální banky v Singapuru, Číně, Turecku, ale také v České republice. Ve své zprávě to dnes uvedla Světová rada pro zlato (WGC). Centrální banky dohromady nakoupily 228 tun zlata, což je o 34 procent více než předchozí rekord za první čtvrtletí, který je z roku 2013.

Rekordní nákupy zlata jsou i za celý rok

Centrální banky přitom zlato do svých rezerv doplňují už delší dobu. Za loňský rok nakoupily 1078 tun kovu, což byl celoroční rekord. V prvním letošním čtvrtletí kupovaly zlato centrální banky jak z vyspělých zemí, tak z mladých tržních ekonomik. Proti loňskému prvnímu čtvrtletí objem nakoupeného zlata do rezerv centrálních bank vzrostl o 176 procent.

V předchozích dvou čtvrtletích centrální banky poptávaly zlato ještě více než začátkem letošního roku. "Je to o to působivější, že navazují na rekordní tempo poptávky v loňském roce," uvedla WGC, která sídlí v Londýně a která sleduje trendy v odvětví, od těžby až po transakce se zlatem.

Po zlatě lační hlavně Asie

Za většinou nákupů v prvním čtvrtletí stály pouze čtyři centrální banky - singapurská, čínská, turecká a indická. V případě Singapuru čistý objem nakoupených zlatých rezerv činil 69 tun, celkem jich má tato centrální banka 222 tun. Proti konci loňského roku je to nárůst o 45 procent. Čína pak zvýšila objem zlatých rezerv o 58 tun na celkových 2068 tun. To jsou čtyři procenta jejích celkově vykázaných rezerv.

ČNB se chystá nakupovat ještě více

Česká národní banka (ČNB) měla na konci loňského roku zhruba 12 tun zlata a v prvním čtvrtletí její čisté nákupy činily dvě tuny, uvádí WGC. Guvernér ČNB Aleš Michl loni řekl, že centrální banka by chtěla objem zlatých rezerv postupně zvýšit až na 100 tun.

Podivná čísla z Ruska

Znovu reportovat o vývoji svých zlatých rezerv začala ruská centrální banka, která tyto údaje od začátku loňského roku neuváděla. Její zlaté rezervy za první letošní čtvrtletí klesly o šest tun a činily 2327 tun. Na jejích celkových rezervách se tak zlato podílelo z 25 procent. Za poklesem rezerv by podle WGC mohla stát ražba mincí. I tak jsou nyní zlaté rezervy ruské centrální banky o 28 tun vyšší, než když loni v lednu přestala centrální banka informace o vývoji svých celkových rezerv poskytovat.

Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě. Za Ruskem a před Mexikem

Hned za Ruskem. Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě

Na světě existují stovky miliardářů, o nichž se předpokládá, že jejich bohatství pochází převážně z "kamarádského" vztahu se státem. Nejvíce se tento tzv. crony capitalism, tedy klientelistický kapitalismus, projevuje v Rusku, kde se majetek miliardářů pocházející z úzkých přátelských vztahů se státem podílí na HDP 19 procenty, vyplývá z indexu sledovaného časopisem The Economist. Druhá příčka patří Česku s podílem na HDP více než 15 procent. V první pětici se dále umístily Malajsie, Singapur a Mexiko.

Přečíst článek

Prodej zlata z rezerv centrálních bank je naopak výrazně slabší než nákupy. V prvním čtvrtletí prodávaly zejména centrální banky Uzbekistánu a Kazachstánu, což podle WGC není v případě těchto dvou centrálních bank nic neobvyklého. Obě totiž nakupují rezervy zlata hodně z domácích zdrojů, občasný prodej zlata proto nemusí vypovídat o ničem zásadním.

Ropná rafinérie

Měď, pšenice i ropa. Komodity v příštím roce dál podraží

Napjatá situace ve světě požene ceny některých komodit nadále vzhůru. Týkat se to bude zejména mědi, ropy a pšenice. A to navzdory očekávanému ekonomickému zpomalení, uvádí analytik agentury Bloomberg Javier Blas.

Přečíst článek

Situace na trzích opět nahrává zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Naděje na zastavení růstu úrokových sazeb v USA i problémy tamních regionálních bank má pozitivní vliv na cenu zlata považovaného v dobách nejistot za „bezpečný přístav“. Cena zlata za unci proto opět překročila hranici dvou tisíc dolarů (asi 42 300 korun).

Přečíst článek

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme