Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
Lukáš Kovanda

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Přesto její ambice v globálním investičním bankovnictví bývaly větší. Tak jako padlá švýcarská banka Credit Suisse i Deustche Bank svého času podlehla velikášskému snění a jala se soupeřit s největšími jmény globálního investičního bankovnictví, což jsou převážně stále banky z Wall Street. Vylámala si zuby. Ostatně jako Credit Suisse. A jako Credit Suisse i Deutsche bank pronásledovaly v posledních deseti až patnácti letech četné skandály, krize a nezdary.

Hrozí obnovení bankovní paniky

Když nyní, po pádu Credit Suisse, tedy trh v prostředí nadále se zvyšujících úrokových sazeb hledá „další slabý kus“, Deustche Bank je předním adeptem. Hrozí tak obnovení bankovní paniky. Tržní pojištění proti krachu Deutsche Bank dnes vystoupalo na rekord.

Pád akcií německého bankovního velikána stahuje dnes dolů i další významné evropské banky, a to v čele se Société Générale, matkou tuzemské Komerční Banky, a také Commerzbank, další větší německou bankou. 

Do dvou let zkrachuje značný počet bank, hlavně těch malých, varuje vlivný money manažer

Problémy bankovního sektoru vyvolané pádem Silicon Valley Bank (SVB) ještě neskončily a do dvou let zkrachuje značný počet bank. Na konferenci agentury Bloomberg to řekl Luke Ellis, generální ředitel investiční společnosti Man Group, která prostřednictvím svých hedgeových fondů spravuje majetek investorů v hodnotě téměř 150 miliard dolarů. Ohroženy podle něj mohou být hlavně menší a regionální banky v USA a menší banky v Británii.

Přečíst článek

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme