Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)
ČTK
 ČTK

Dubnové zlepšení důvěry v ekonomiku naznačuje, že Česko překonalo recesi a vrací se k hospodářskému růst. Shodují se na tom analytici. Zároveň ale varují před tím, že hospodářské oživení může signalizovat i posílení inflačních tlaků. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se důvěra v ekonomiku v dubnu zvýšila u podnikatelů i spotřebitelů, celkový index důvěry meziměsíčně vzrostl o 3,3 bodu na 97,2 bodu.

Reklama

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče vyznívá dubnový průzkum optimisticky. „Dubnový průzkum hlásí zlepšení důvěry napříč českou ekonomikou a podporují očekávání, že by se česká ekonomika po mezikvartální poklesech HDP v loňském druhém pololetí mohla v nejpozději v letošním druhém čtvrtletí vydat k mezikvartálnímu růstu HDP," uvedl. Pro budoucnost je ale podle něj potřeba počítat i s rizikem toho, že bude česká ekonomika čelit následkům slabšího hospodářského růstu v USA a v západní Evropě.

To nejhorší máme za sebou

„Podobně jako u spotřebitelů i u firem teď převládá pocit, že to nejhorší máme za sebou a největší šoky jsou překonány. Rozkolísanost dodavatelských řetězců, včetně těch zasažených ruskou invazí na Ukrajinu, se stabilizovala a přečkala se i zima a s ní spojené obavy z nedostatku plynu a cen energií. Pozitivně na očekávání firem působí i klesající, byť stále vysoká inflace nebo příznivý vývoj cen energií na komoditních trzích," míní ředitel strategického poradenství PwC Česká republika Jan Hadrava.

Vítěz voleb: koalice Spolu

Lukáš Kovanda: Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let

Česko se zadlužuje nejrychleji v EU. Současná vláda za rok stihla zemi zadlužit zhruba o tolik jako všechny vlády dohromady od té Klausovy roku 1993 až po Grossovu roku 2004.

Přečíst článek

Očekávané zpomalení inflace vidí za zlepšením důvěry v ekonomiku také finanční analytik Provident Financial Petr Javůrek. „Po březnovém poklesu se nejvíce zvýšila důvěra spotřebitelů, teprve ovšem uvidíme, nakolik se projeví ve zpomalení poklesu maloobchodních tržeb, jež byly v ČR jedněmi z nejvýraznějších v EU. Celkově dnes zveřejněná čísla potvrzují naše předpoklady, že tuzemské hospodářství se po technické recesi vrátí do konce roku na růstovou trajektorii," uvedl.

Horší očekávání firem

„Bohužel příliš přesvědčivě tentokrát nevyznívají inflační očekávání u firem. Ve službách a v průmyslu v posledním měsíci přesvědčení o potřebě zdražovat opět docela zesílilo," upozornil hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

nákupy, ilustrační foto

Retail má před sebou ještě řadu hubených měsíců. Obrat přijde asi až příští rok

Tržby v maloobchodu začnou výrazněji růst až se zvýšením reálných mezd a útlumem obav ze stoupající nezaměstnanosti, shodují se analytici. Podle některých z nich se tak však může stát až v příštím roce.

Přečíst článek

Stejného aspektu si všímá i hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. „Dubnové indikátory důvěry vyslaly poměrně silný signál, že ekonomická aktivita se vyvíjí příznivějším směrem, což bude spíše udržovat inflační tlaky zvýšené a bude podporovat argumenty ČNB pro mírný růst úrokových sazeb," uvedl.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude o nastavení úrokových sazeb jednat příští týden, podle Seidlera by jednání nemuselo být tak jednoznačné, jako se dosud zdálo. Základní úroková sazba ČNB je od loňského června na sedmi procentech.

[[[[[article:9169]]]]

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme