Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme

Kancléř Scholz: Teď už věřím, že se recesi vyhneme
Profimedia.cz
Stanislav Šulc
sta

Zatímco česká ekonomika již v technické recesi podle ekonomů je, té německé se podaří propadu HDP vyhnout. „Je to zejména díky nižší poptávce po energiích způsobené příznivým počasím. Nové zdroje energií zvládají vykrýt propad dodávek z Ruska,“ prozradil německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. 

Reklama

Když se Olaf Scholz stal německým kancléřem, jeho země závisela na dodávkách ruského plynu z 55 procent. Po začátku války a postupném uvalování sankcí na ruské zdroje ale Německo muselo přijít se strategií, jak získávat plyn z jiných států. To se podařilo. V současnosti fungují dva z pěti plánovaných terminálů na dovoz plynu zejména z USA a Kataru, třetí terminál zahájí provoz tento pátek, uvedla agentura Bloomberg.  

Čekaly se katastrofické scénáře

Německu se tak podle slov kancléře Scholze podařilo zabránit katastrofický scénářům, kdy by vláda byla nucena volit, zda omezí přísun dodávek plynu domácnostem, či byznysu. Naopak v současnosti jsou plynové zásobníky plné z 90 procent.  „Je to samozřejmě zejména díky příznivému počasí,“ uvedl Scholz. 

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Čtyři tipy, jak se připravit na recesi. A není radno otálet – lepší pozdě než vůbec

Mnozí ekonomové a finanční poradci očekávají, že je vysoce pravděpodobné, že mnohé vyspělé země světa zasáhne recese. Je možné se na ni alespoň trochu připravit, ale důležité je začít hned a udělat i malé kroky, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Právě energetická krize a pokračující inflace byly hlavními příčinami očekávaného zpomalení ekonomického růstu v Evropě. A u řady zemí se očekávalo, že HDP dokonce zaznamená pokles. To se nyní podle tuzemských ekonomů již odehrává v české ekonomice. A očekávalo se, že Německo bude jednou ze zemí zasažených recesí. Podle Scholze se však Německo nakonec recesi nejspíš zcela vyhne. 

Jsem zcela přesvědčen, že recese v Německu nenastane,“ prohlásil Scholz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Vedle zmíněných nových dodávek plynu z neruských zdrojů se Německu podle Scholze daří budovat také další kapacity obnovitelných zdrojů energie. 

Diverzifikované vztahy s Asií 

Scholz se v rozhovoru konaném během každoročního fóra v Davosu dotkl také vztahů s velmocemi, zejména s USA a Čínou. Právě vztahy s těmito dvěma zeměmi totiž značně poznamenaly poslední část vlády Scholzovy předchůdkyně Angely Merkelové. Zatímco kvůli problematické osobnosti Donalda Trumpa německo-americké vztahy upadaly, spolupráce s Čínou rostla. 

V Davosu začíná světvé fórum, ekonomové očekávají, že svět nemine recese.

Inflace, zadlužení, válka. Globální recese je pravděpodobná, ukazuje průzkum

Dvě třetiny hlavních ekonomů ze soukromého a veřejného sektoru očekávají v letošním roce globální recesi. Ukázal to průzkum Světového ekonomického fóra (WEF). Přibližně 18 procent z nich přitom považuje recesi globální ekonomiky za velmi pravděpodobnou. To je více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím průzkumem z loňského září.

Přečíst článek

„Poučili jsme se. Nyní již víme, že musíme diverzifikovat, nemůžeme se spoléhat na vztahy s jednou zemí,“ připustil Scholz. Ten přitom začal výrazně posilovat bilaterální vztahy s konkurenty Číny, zejména s Indií, Japonskem, ale také třeba Filipínami. 

Hrozba celní války

Zároveň se mu podařilo urovnat německo-americké vztahy. Scholze s Bidenem a jeho administrativou spojují zejména ambice v posilování obnovitelných zdrojů energie. Vztahy ale také posílila ruská agrese na Ukrajině, která znovu spojila země NATO proti starému nepříteli. 

elektroměr, elektřina

Energie zlevňují. Firmy začaly nabízet tarify nižší, než je vládní strop

Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.

Přečíst článek

Přesto tu je jeden bod, který celou Evropu výrazně trápí. A to je hrozba celní války mezi Evropskou unií a USA. Některé kroky Bidenovy vlády totiž naznačují protekcionistické tendence na ochranu vlastních výrobců. 

„Jsem přesvědčen, že k tomu nakonec nedojde. Pracujeme na tom opravdu velmi tvrdě, abychom se takové situaci vyhnuli,“ uzavřel německý kancléř. 

Plyn, ilustrační foto

Pokles ceny plynu pro Evropu nemá konce. Už se obchoduje pod 60 eur za megawatthodinu

Panickou situaci z loňského roku na trhu s plynem vystřídala důvěra, Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes sestoupila pod 60 eur (zhruba 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), za jejím poklesem stojí hlavně mírná zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je tak nyní ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nejlevnější za více než rok, ukazují záznamy na webu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme