Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.
ČTK
 ČTK

Průmyslová výroba v Německu se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta, zatímco v březnu o 2,1 procenta klesla, oznámil dnes německý statistický úřad. Je to slabší růst, než se čekalo. Statistika tak po pondělní zprávě o nečekaném poklesu zakázek německého průmyslu přispívá k chmurnému výhledu německé ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Analytici odhadovali, že se výroba meziměsíčně zvýší o 0,6 procenta. Údaj za březen statistici zpřesnili z původně hlášeného poklesu o 3,4 procenta. I po této revizi je průmyslová výroba o 1,6 procenta nižší než před rokem.

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo upadlo do recese. Poškodí to i Čechy

Německo, hlavní ekonomický partner Česka, upadlo do recese. Původně se přitom věřilo, že se německé ekonomice povede problémům vyhnout.

Přečíst článek

Aktivita ve stavebnictví se v dubnu meziměsíčně zvýšila o dvě procenta, výroba farmaceutických výrobků pak vzrostla o 6,4 procenta. Výroba automobilů o 0,8 procenta klesla.

Omezování výroby je jen otázkou času 

"Vyhlídky na zbytek roku vypadají špatně," uvedl ekonom Andrew Kenningham ze společnosti Capital Economics. Impuls, který německému průmyslu přineslo zmírnění problémů s globálními dodávkami a nižší ceny plynu na začátku letošního roku, se podle něj vyčerpal. Výrobu bude pravděpodobně stále více omezovat slabá poptávka, protože objem nevyřízených zakázek a objem těch nových klesá.

Výroba automobilů, ilustrační foto

Důvěra v německou ekonomiku dál klesá, hrozí mírná recese, ukazuje studie

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v květnu třetí měsíc za sebou klesla. Hospodářský institut ZEW uvedl, že Německu nyní hrozí mírná recese. Index důvěry se meziměsíčně snížil o 14,8 bodu na minus 10,7 bodu. Poprvé od prosince se tak vrátil do záporného pásma. Německo je nejdůležitějším obchodním partnerem Česka.

Přečíst článek

"Bez oživení poptávky, kterému v současné době nic nenasvědčuje, je jen otázkou času, kdy podniky začnou omezovat výrobu," konstatoval hlavní ekonom finančního ústavu Commerzbank Ralph Solveen.

Německá ekonomika se v prvním letošním čtvrtletí propadla do recese. Podle zpřesněných údajů se hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o 0,3 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,5 procenta. Na letošní rok německá vláda odhaduje, že ekonomika vzroste o 0,4 procenta.

Volkswagen, ilustrační foto

Německo má strukturální problémy. Oživení ekonomiky bude pomalejší

Německá ekonomika se bude v příštím roce zotavovat pomaleji, než se předpokládalo, uvedla dnes v tiskové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Přečíst článek

"Bez výrazného oživení aktivity by recese německé ekonomiky mohla pokračovat i ve druhém čtvrtletí," uvedl analytik banky ING Carsten Brzeski.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme