Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energie zlevňují. Firmy začaly nabízet tarify nižší, než je vládní strop

elektroměr, elektřina
Pixabay
 ČTK

Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.

Reklama

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízí novým zákazníkům tarify s cenami vycházejících z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok 5000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2500 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Podmínkou je smlouva na tři roky

Jako první z velkých dodavatelů nabídl pro nové klienty nový cenový produkt pod vládním stropem E.ON. Podmiňuje ho uzavřením smlouvy na tři roky. Elektřinu v nejběžnější sazbě D02d v něm prodává za 4746 korun bez DPH za MWh, plyn za 2499 za MWh bez DPH, tedy jednu korunu pod daným limitem.

Plyn, ilustrační foto

Pokles ceny plynu pro Evropu nemá konce. Už se obchoduje pod 60 eur za megawatthodinu

Panickou situaci z loňského roku na trhu s plynem vystřídala důvěra, Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes sestoupila pod 60 eur (zhruba 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), za jejím poklesem stojí hlavně mírná zima a vysoká úroveň zásob. Plyn je tak nyní ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nejlevnější za více než rok, ukazují záznamy na webu.

Přečíst článek

"V současnosti je jejich cena výhodná, protože je lehce pod cenovým stropem, a konzervativnější zákazníci chtějí mít jistotu i v případě, že zastropování za rok skončí a ceny na trzích porostou," uvedla firma.

"K tomu ale musí přijmout riziko, že jim tato cena bude platit i v případě, kdy ceny na trzích naopak dlouhodobě poklesnou, a my budeme moci snížit standardní ceníky našim stávajícím zákazníkům, což je riziko fixovaných cen," dodala.

Další bude innogy

Nabídek tarifů s cenami pod stanoveným limitem bude zřejmě přibývat. Nové ceníky připravuje například innogy. "Signály o poklesu cen na evropských velkoobchodních trzích jsou dobrou zprávou, která se určitě projeví v koncových cenách pro naše zákazníky. Pozitivnímu cenovému vývoji, který ovlivňuje teplé počasí a úspory energie u zákazníků, se podrobně věnujeme," řekl mluvčí innogy Pavel Grochál. Podrobnosti nových ceníků zatím neprozradil.

Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Šéf norského energetického gigantu Equinor Anders Opedal neočekává, že se účty za plyn a elektřinu vrátí na úroveň před pandemií covidu. Vysvětluje to obřími náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie.

Přečíst článek

Situaci sledují i další velcí dodavatelé. "Pokud se budou velkoobchodní ceny vyvíjet dlouhodobě příznivě, tak na to samozřejmě zareagujeme a pokles cen zohledníme i v koncových cenících. To ostatně děláme vždy a například během covidu jsme zlevňovali jak elektřinu, tak plyn," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Podle něj chce ČEZ nabídnout tarify s fixacemi v situaci, kdy to bude výhodné.

Vývoj na trhu kontroluje v souvislosti se svými ceníky i Pražská energetika (PRE). "Situaci na trhu pozorně sledujeme, máme za sebou 14 dnů roku, pokud bude stabilní pokles velkoobchodního trhu, připravíme dlouhodobé (dvouleté a tříleté) produkty s odpovídající cenou," uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Zlevnili i menší dodavatelé

Ekonomický deník upozornil, že tarif s cenami pod vládním cenovým stropem nabízí i někteří střední nebo menší dodavatelé.

Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Vláda zvažuje zavést opět jen dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), letos chce přinést návrh důchodové reformy a pracovat na snížení rozpočtového deficitu v příštím roce. A to i díky tomu, že letošní rok by měl být po tom loňském přece jen klidnější. „Teď chceme pokračovat v tom, abychom udrželi nižší ceny energií a dlouhodobě je dokázali zachovat. Od toho se odvíjí to, co musíme dělat v Česku se zastropováním cen. Možná nic, protože to bude fungovat. Možná strop ani nebude do budoucna potřeba,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro ČTK.

Přečíst článek

Třeba společnost Fonergy prodává elektřinu zákazníkům za 4690 korun za MWh bez DPH, plyn pak 2275 korun za MWh. Ceny jsou ovšem jen pro stávající klienty. Plyn pod limitem nabízí podle deníku rovněž MDI Energy a Vemex Energie.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 170 eur za MWh (asi 4072 korun) bez DPH. U plynu sestoupila pod 58 eur (zhruba 1390 korun) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným maximem.

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. Poprvé do ní na šestileté funkční období nastoupil už v roce 2000. Letos v únoru se stane viceguvernérem. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká Frait. Podle něj není žádné optimální řešení, jak s růstem cen rychle zatočit. Hraje tu moc vlivů, například ceny energií jsou nyní naprosto nepředvídatelné. „Nemáme klasickou inflaci, kdy by rostlo víceméně všechno.” Česko se podle něj letos dostane do mírné, asi jednoprocentní recese. Přesto prý není důvod „pro katastrofické scénáře o prudkém poklesu produkce nebo razantním růstu nezaměstnanosti”.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme