Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Olaf Scholz - informace o tématu

Emmanuel Macron

Jak se Macron během ruské invaze na Ukrajinu proměnil z holubice v jestřába

Co přivedlo Emmanuela Macrona k tomu, že se v otázce Ukrajiny a Ruska postupně proměnil z holubice míru ve válečného štváče? To je otázka, nad níž si v současné době lámou hlavu šéfové vlád po celé Evropě, zatímco francouzský prezident se zabydluje ve své nové roli hlavního vyzyvatele ruského vládce Vladimira Putina na evropském kontinentu. Aktuálnímu tématu se v komentáři věnuje pařížský zpravodaj BBC.

Přečíst článek
Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a veřejnou debatu

FOTOGALERIE: Scholz varuje před extremisty. Mohou ovlivňovat protestující německé zemědělce

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a vyzval k rovnováze a kompromisu. V uplynulých dnech zemědělci blokovali silnice a některé hraniční přechody, protože nesouhlasí s postupným rušením daňového zvýhodnění nafty v zemědělství. Podle bezpečnostních složek se protestů snaží využít některé krajně pravicové organizace, demonstrace mají podporu i protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Německá ekonomika příští rok poroste proti očekávání výrazně pomaleji

Německá ekonomika se dál plácá. Příští rok navíc poroste výrazně pomaleji, než se očekávalo

Německá ekonomika poroste v nadcházejícím roce výrazně pomaleji, než se očekávalo. Hospodářský institut Ifo počítá s meziročním zvýšením hrubého domácího produktu (HDP) o 0,9 procenta, ještě v září přitom vycházel z růstu o 1,4 procenta.

Přečíst článek

Němci řeší rozpočtovou krizi. Hraje se o klimatický program a transformaci průmyslu

Poté, co ústavní soud shodil návrh rozpočtu Scholzova kabinetu, musí ministři „najít“ 17 miliard eur. Jinak z velkého plánu na ekologickou transformaci průmyslu moc nezůstane.

Přečíst článek
Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Německo ukončí regulaci cen energií. Brzda už není potřeba, uvedl Scholz

Německo kvůli rozpočtové krizi předčasně ukončí regulaci cen elektřiny, plynu a dálkového tepla, které původně plánovalo dotovat do března 2024. Kancléř Olaf Scholz ve Spolkovém sněmu prohlásil, že takzvaná brzda na ceny energií už není potřeba.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Německá vláda kancléře Olafa Scholze čelí zostřené kritice kvůli svému zamýšlenému obchodování s ruským zkapalněným plynem. I když v obchodech s ním figuruje jen jako prostředník a tedy jako svého druhu „poslíček“, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Německu i Česku hrozí deindustrializace. Se Scholzem není spokojeno 80 procent Němců

O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Přečíst článek
G20 se shodla na přijetí Africké unie za člena, oznámil indický premiér Módí

G20 má nového člena. Lídři skupiny na summitu v Indii přijali Africkou unii

Lídři zemí skupiny největších ekonomik G20 se shodli, že do tohoto bloku přizvou Africkou unii. Na úvod summitu G20 v Dillí to oznámil indický premiér Naréndra Módí. G20 sdružuje především jednotlivé státy. Jediným regionálním uskupením s členstvím byla zatím Evropská unie.

Přečíst článek
Německá vláda pod tlakem. Průmysl v čele s autoprůmyslem klesá vice, než se čekalo

Temná mračna nad německým průmyslem. Klesá vice, než se čekalo

Průmyslová výroba v Německu klesla v červenci proti předchozímu měsíci o 0,8 procenta. Je to opět větší pokles, než se čekalo, a zároveň třetí meziměsíční snížení po sobě. To je další špatná zpráva i pro české firmy.

Přečíst článek
Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Klíčová dohoda. Německé regiony souhlasí se stavbou distribuční sítě pro vodík.

Klíčová dohoda. Německé regiony kývly na stavbu distribuční sítě pro vodík

Německý kancléř Olaf Scholz se dohodl s premiéry spolkových zemí na výstavbě rozvodné sítě pro distribuci vodíku. Na tiskové konferenci ve čtvrtek večer řekl, že potřebná rozhodnutí padnou ještě letos.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme