Reklama

Evropské státy omezují klimatizace. Zatím „jen“ podnikatelům

Klimatizace - ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

Země jako Španělsko, Řecko, Itálie či Francie zavedly pravidla pro využití klimatizací. V průběhu vlny veder to může být pro řadu podnikatelů velmi problematické.

Reklama

Francie, Německo, Španělsko a řada dalších zemí již zavádějí energetická omezení pro podnikatele. Podle agentury Bloomberg v Evropě sílí snahy snížit energetickou závislost na ruském plynu a vlády největších ekonomik eurozóny přichystaly různá opatření ve veřejné sféře, ale také omezení v byznysu.

„Například španělská vláda premiéra Pedra Sancheze toto úterý zveřejnila několik opatření týkajících se mimo jiné i podnikatelů. Ti například ve svých provozech nebudou moci prostory ochlazovat na méně než 27 stupňů či naopak vytápět na více než 19 stupňů,“ připomíná Feargus O’Sullivan z Bloombergu.

„Vláda zároveň ruší osvětlení památek nebo zakazuje světlo ve výlohách zavřených obchodů po desáté večerní hodině. Tato pravidla zatím platí do listopadu příštího roku,“ dodal O’Sullivan. Podobná pravidla jako pro byznys pak platí také pro většinu institucí s výjimkou nemocnic.

Na Ukrajině v létě vyrábějí co nejvíce kamen, aby lidem pomohly přežít válečnou zimu

Ukrajinci kácí lesy, schovávají uhlí a vyrábějí kamna. Cílem je přežít válečnou zimu

Evropa se kvůli omezování dodávek energií ze strany Kremlu chystá na nezvykle tvrdou zimu, ještě horší vyhlídky ale mají obyvatelé napadené Ukrajiny. Z původně zamýšlené bleskové války se stal dlouhodobý konflikt, v němž ruská armáda zničila stovky důležitých energetických rozvoden či tepláren. Lidé na Ukrajině proto již nyní v létě kácí stromy v okolí měst a obcí, shromažďují a schovávají zásoby uhlí na co nejvíce bezpečných místech a ve velkém probíhá výroba kamen. Cílem je přežít zimu, řekl starosta Lvova Andrij Sadovyj deníku The New York Times.

Přečíst článek

Snížení spotřeby plynu o 15 procent

Španělská omezení přišla v přímé reakci na schválení závazku zemí Evropské unie, že sníží spotřebu zemního plynu o 15 procent.

Podobná opatření přijaly také Itálie či Řecko, které zavedly limit pro ochlazování všech provozů, nebo třeba Francie, kde hrozí pokuta 150 eur všem obchodníkům, kteří chtějí využívat klimatizaci a zároveň mají otevřené dveře.

Největší ekonomika eurozóny Německo zatím chce k úsporám zavázat veřejný sektor. Například Berlín snížil spotřebu energie o deset procent a zrušil noční osvícení památek.

Repsol benzínka ve španělské Valencii

Česko zase nebude první. Sektorovou daň na banky chystá Španělsko

Španělští zákonodárci dostali na stůl návrh nového zákona. Pokud jej schválí v navrhované podobě, Španělé uvalí dodatečnou daň na bankovní sektor ve výši 4,8 procenta a 1,2 procenta na domácí prodeje energií. Zákon počítá i s penalizacemi, pokud firmy přenesou platby na klienty. 

Přečíst článek

António Guterres, šéf OSN

Zdaňte ropné giganty, jejich chamtivost je nemorální, vyzval vlády šéf OSN

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil „groteskní chamtivost“ ropných a plynárenských společností a vyzval vlády po celém světě, aby zdanily jejich nadměrné příjmy a podpořily tak nejzranitelnější lidi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme