Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci kácí lesy, schovávají uhlí a vyrábějí kamna. Cílem je přežít válečnou zimu

Na Ukrajině v létě vyrábějí co nejvíce kamen, aby lidem pomohly přežít válečnou zimu
ČTK / AP
Dušan Kütner

Evropa se kvůli omezování dodávek energií ze strany Kremlu chystá na nezvykle tvrdou zimu, ještě horší vyhlídky ale mají obyvatelé napadené Ukrajiny. Z původně zamýšlené bleskové války se stal dlouhodobý konflikt, v němž ruská armáda zničila stovky důležitých energetických rozvoden či tepláren. Lidé na Ukrajině proto již nyní v létě kácí stromy v okolí měst a obcí, shromažďují a schovávají zásoby uhlí na co nejvíce bezpečných místech a ve velkém probíhá výroba kamen. Cílem je přežít zimu, řekl starosta Lvova Andrij Sadovyj deníku The New York Times.

Reklama

V hustě zalesněném parku ohraničeném obytnými bloky a dětským hřištěm se tucet dělníků s řetězovými pilami a sekerami zaměstnává kácením stromů, řezáním polen a jejich sekáním na palivové dříví, které putuje do skrytých přístřešků kolem největšího města Lvov na západní Ukrajině. Lidé v nedaleké kovárně pracují přesčas, aby vyrobili kamna na dřevo, která budou uložena na strategických místech. V městských depech se vytváří prostor pro hromadění zásob uhlí. Činnost jako ve Lvově se odehrává ve městech po celé Ukrajině a je součástí celonárodního úsilí o nahromadění nouzových arzenálů záložního paliva a kritických zásob, protože Rusko utahuje zásobování energiemi v celé Evropě, napsal The New York Times.

Zničeny stovky kotelen a tisíce kilometrů plynovodů

Zatímco prezident Vladimir Putin omezuje toky zemního plynu evropským spojencům Ukrajiny, vláda v Kyjevě obvinila Rusko, že zintenzivňuje ničení kritické ukrajinské infrastruktury, která zajišťuje teplo, vodu a elektřinu milionům domácností, podniků a továren. Ruské ostřelování zasáhlo tepelné elektrárny po celé zemi a více než dvě stě plynových kotelen používaných pro centralizované vytápění. Podle analýzy Kennanova institutu Mezinárodního centra Woodrowa Wilsona, think-tanku zaměřeného na Rusko, bylo poškozeno kolem 5000 kilometrů plynovodů a 3800 distribučních center plynu.

Uniper

Bloomberg: Německo má jen málo času odvrátit nedostatek energie na zimu. Přijde krize a příděly

Německo má tři měsíce na to, aby se zachránilo před zimní plynovou krizí. Vláda Olafa Scholze reagovala pomalu, když Rusko omezilo dodávky plynu. Nyní města omezují osvětlení a teplou vodu ve snaze odvrátit katastrofu. A to je jen začátek krize, která zachvátí celou Evropu, napsala agentura Bloomberg. Zejména Česko je na německé ekonomice bytostně závislé.

Přečíst článek

„Všechna města se připravují na tuhou zimu,“ řekl Andrij Sadovyj, starosta Lvova, v němž ruské rakety v dubnu vyřadily tři elektrické rozvodny a dočasně přerušily dodávky elektřiny do čtvrtí. „Naším cílem je přežití. Musíme být připraveni,” dodal. Vedení města shromažďuje zásoby a starosta mimo jiné nařídil, aby byly v zimě termostaty sníženy na 15 stupňů Celsia.

Mnohé kůlny ve městě, které byly nedávno postaveny na uskladnění palivového dřeva, se místní obyvatelé snaží zamaskovat. Očekává se, že v nadcházejících týdnech dorazí další dřevo, narubané ze stromů uvnitř města a z rozsáhlých lesů na západní Ukrajině. „Prodej palivového dříví se oproti loňskému roku zdvojnásobil a ceny se téměř ztrojnásobily, jak se země zásobuje,“ řekl Jurij Hromjak, náměstek ředitele regionálního odboru lesnictví ve Lvově.

Rusové se stále zaměřují na energetická centra

Statisíce civilistů žijících v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny dostaly minulý víkend příkaz k evakuaci poté, co měsíce nelítostného ruského bombardování zničily infrastrukturu potřebnou k dodávání tepla a elektřiny. „Víme, že Rusové mohou pokračovat ve svém zaměřování se na kritickou energetickou infrastrukturu před zimou a během ní,” řekl v rozhovoru ukrajinský ministr pro rozvoj komunit a území Oleksij Černyšov. „Ve velkých městech zdemolovali ústřední teplárny a fyzická devastace stále probíhá po celé zemi,” řekl. „Pracujeme na nápravě škod, ale to neznamená, že nepřijdou další,” dodal.

I v době války se obyvatelé Kyjeva chtějí scházet s přáteli, i natruc Vladimiru Putinovi.

Kyjev ožívá „nočním” životem. S ostychem, ale natruc Putinovi

V posledních týdnech je v Kyjevě stále snadnější najít nějakou taneční párty, i když se kvůli nočnímu zákazu vycházení konají ve dne. Lidé začali chodit do kaváren nebo jen posedět u řeky s přáteli, i s vědomím, že se na nebi může objevit další ruská raketa. Někteří se trochu stydí, přece jen „bavit” se uprostřed války… je to vůbec etické? Ale po dvou letech proticovidových omezení a téměř půlroční válce se mnozí shodují, že je to pro ně spíše psychoterapie a zároveň vzkaz Putinovi, že se nepoddají, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Daleko od ukrajinské jihovýchodní fronty probíhá nábor na placenou práci v lesích a ocelových kovárnách, ve skladech plynu a elektrických stanicích, a dokonce i v suterénních kotelnách. Vláda mobilizuje regiony, aby aktivovaly plány na shromažďování paliva a přístřeší. V lesích po celé zemi se kácí statisíce metrů krychlových palivového dřeva, uvedl v prohlášení Jurij Bolochovec, šéf ukrajinské lesní agentury.

Podle vládního plánu by ve městech s až 200 tisíci obyvateli, kde ostřelování snížilo dodávky tepla nebo elektřiny, měly být zřízeny takzvané mobilní topné jednotky, které by obyvatelům pomohly vyrovnat se s výpadky, dokud se nepodaří opravit poškozenou infrastrukturu. Ukrajina se spoléhá na směs zemního plynu a elektřiny vyráběné v jaderných a vodních elektrárnách a elektrárnách na fosilní paliva. Nemusí to však podle vedení měst stačit.

Baterky a lampičky do zásoby

Kovárny přesunuly část výroby, aby upřednostnily výrobu desítek tisíc kamen na dřevo, z nichž některá jsou ozdobena ukrajinským erbem. Radnice ve více než 200 městech budují zásoby spolu se stany, ve kterých se může ubytovat až 50 lidí v případě, že bytové domy s více rodinami zůstanou bez plynu potřebného k jejich vytápění. „Stany mohou být rychle přesunuty na místa bez elektřiny nebo tepla, poskytujíc nouzová útočiště a kamna na vaření vody a jídla,” řekl ministr Černyšov.

Swiatoslaw a Zoriana Bielinski nedávno zásobili sklep svého skromného domu ve Lvově dřevem. Pár si zakoupil desítky baterií a několik lamp na baterie pro případ, že by světla zhasla, a připravují se na nákup plynových lahví na vaření. „Musíme o tom začít přemýšlet,” řekla Alicja Bielinska, sestra Zoriana Bielinského, která páru pomohla zásobit se. „Nakonec můžeme přežít bez světla a plynu, ale nebudeme schopni přežít, pokud nás vetřelci začnou okupovat,” dodala.

Potravinová krize způsobená ruskou invazí zabije více lidí než covid, varuje Afrika

Senegalský ministr hospodářství Amadou Hott vyzval světový potravinářský průmysl, aby nebojkotoval obchod s ruskými a ukrajinskými potravinářskými produkty, protože v některých zemích zuří potravinová krize. Ta může mít na svědomí víc obětí, než měl covid.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme