Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk Shellu překonal očekávání. Těžil ze skokového růstu cen energií

Zisk Shellu překonal očekávání. Díky prudkému růstu cen energií
ČTK
 ČTK

Britská ropná a plynárenská společnost Shell zvýšila v prvním čtvrtletí upravený čistý zisk na 9,65 miliardy dolarů, tedy přes 200 miliard korun, a to z 9,13 miliardy dolarů před rokem. Ve srovnání s předchozím kvartálem už ale Shell dosáhl horších výsledků.

Reklama

Zisk v letošním prvním kvartálu tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 8,6 miliardy dolarů, připomněl server CNBC. 

Loňský rok byl pro AB InBev rekordní, proti poslednímu čtvrtletí, kdy skupina dosáhla zisku 9,81 miliardy dolarů, se však zisk od ledna do března mírně snížil. Je to důsledek poklesu cen ropy a plynu. Zisk plynárenských aktivit Shellu se kvůli zlevnění plynu snížil o 18 procent na 4,9 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Komodity letos zlevňují. Index agentury Bloomberg od začátku roku poklesl o pět procent a blíží se k nejnižším hodnotám od počátku války na Ukrajině. Nejvíce v letošním roce klesá cena zemního plynu, naopak významně zdražují některé zemědělské komodity. Ceny cukru vzrostly během prvních čtyř měsíců roku o třetinu. ČTK to řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek

Loňský rok na rekordu

V celém loňském roce firma Shell více než zdvojnásobila upravený čistý zisk na rekordních 39,9 miliardy dolarů. Těžila zejména z prudkého růstu cen energií, ke kterému přispěl ruský útok na Ukrajinu.

Společnost Shell nyní také oznámila, že v příštích třech měsících odkoupí zpět vlastní akcie v hodnotě čtyř miliard dolarů. Tempo zpětného odkupu vlastních akcií tedy ponechala beze změny.

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell.

Shell mizí z Ruska, ruský Novatek koupí jeho podíl v energetickém projektu Sachalin-2

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell. Prodej podílu schválila ruská vláda, informovala ruská tisková agentura TASS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme