Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdaňte ropné giganty, jejich chamtivost je nemorální, vyzval vlády šéf OSN

António Guterres, šéf OSN
ČTK

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil „groteskní chamtivost“ ropných a plynárenských společností a vyzval vlády po celém světě, aby zdanily jejich nadměrné příjmy a podpořily tak nejzranitelnější lidi, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Je nemorální, že ropné a plynárenské společnosti mají během energetické krize rekordní zisky na úkor nejchudších lidí a komunit, a to za obrovskou cenu pro klima,” řekl Guterres.

„Vyzývám všechny vlády, aby tyto nadměrné zisky zdanily a použily získané prostředky na podporu nejvíce zranitelných lidí v těchto těžkých časech,” uvedl. „A naléhám také na lidi po celém světě, aby poslali jasnou zprávu fosilnímu průmyslu a jeho finančníkům: že tato groteskní chamtivost trestá nejchudší a nejzranitelnější lidi a zároveň ničí náš jediný společný domov,” dodal.

Rýn, sucho

Lukáš Kovanda: Zisk ČEZ rapidně roste díky Putinovi i suchu

Velkoobchodní ceny elektřiny v Německu, ale také ve Francii vystoupaly včera na nový historický rekord. Závažnou evropskou energetickou krizi totiž v poslední době ještě zhoršuje počasí. Je příliš sucho a teplo. To komplikuje zásobování elektráren uhlím po vodě i chlazení jaderných reaktorů.

Přečíst článek

S rostoucími cenami ropy a plynu oznámily ve druhém čtvrtletí velké zisky například společnosti BP, ExxonMobile, Chevron, Shell a TotalEnergies.

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Vlády po celém světě by podle zprávy OSN měly identifikovat nejzranitelnější skupiny obyvatel a zajistit jim přístup k „cenově dostupným” energiím. V zájmu řešení energetické krize by také jednotlivé státy měly přijmout opatření, která by snížila poptávku po energiích, například omezení vytápění a klimatizace, letecké dopravy či renovací budov. Naopak by měly urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie.

Řada politiků a mnoho lidí po celém světě kritizují ropné společnosti za to, že využívají celosvětového nedostatku dodávek ke zvyšování svých zisků a okrádání spotřebitelů.

Americký prezident Joe Biden v červnu prohlásil, že firma Exxon a další společnosti vydělávají „více peněz než Bůh” v době, kdy ceny pohonných hmot vzrostly na rekordní hodnoty.

Britský energetický gigant BP

Britská BP zvýší dividendu o deset procent. Akcie firmy rostou

Ceny ropy i zemního plynu se drží vysoko, stejně jako marže rafinérských společností. Ty díky tomu dosahují skutečně tučných zisků. Extrémně se tak daří také britské BP, která reportovala výsledky za druhé čtvrtletí. Dividendu zvedne o deset procent, což je výrazně víc, než čekali analytici.

Přečíst článek

Guterres uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu a globální oteplování podněcují globální potravinovou, energetickou a finanční krizi.

„Mnoho rozvojových zemí, které se utápí v dluzích, nemají přístup k financím a snaží se vzpamatovat z pandemie covidu-19, by mohlo ocitnout nad propastí,” řekl generální tajemník OSN. „Již nyní vidíme varovné signály vlny ekonomických, sociálních a politických otřesů, které neušetří žádnou zemi,” dodal Guterres.

Zpráva OSN také uvádí, že dopady krize kupní síly se od posledního hodnocení v červnu projevují po celém světě hlouběji. Poukazuje na to, že do konce roku 2022 by mohlo 345 milionů lidí v 82 zemích trpět nedostatkem potravin, což představuje nárůst o 47 milionů v důsledku války.

čerpací stanice, ilustrační foto

Dobrá zpráva pro řidiče. Benzin i nafta zlevní, i když se Saúdové „vykašlali“ na Bidena

Pohonné hmoty v Česku momentálně rychle zlevňují. Litr benzínu se v úterý prodával průměrně za 44,53 koruny. To je o 1,52 koruny méně než o týden dřív. Nafta za tu dobu zlevnila o 1,15 koruny na 45,24 koruny na litr. Benzín je nyní nejlevnější od poloviny května, nafta dokonce od začátku května. Od 1. června se však z obou pohonných hmot platí snížená spotřební daň, o 1,50 koruny na litr.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Pozdržet konec jádra může dávat smysl, připustil Scholz. Elektřinu by to zlevnilo i Čechům

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu připustil, že prodloužení životnosti tří zbývajících německých jaderných elektráren „může dávat smysl“. Pokud se tak stane, mohlo by to zlevnit elektřinu i Čechům.

Přečíst článek

Šéf ČEZ Daniel Beneš (vlevo) a ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN)

Dalibor Martínek: Drahé energie? Vláda má polovičatá řešení. Vyšší daně nic nevyřeší

Staronový šéf Starostů Vít Rakušan přichází s myšlenkou vyššího zdanění energetických firem. To už jsme mohli mít ve vládě rovnou socialisty, napadne jednoho. Ale Rakušan není sám v nápadech, jak na blížící se energetickou chudobu. Ministr průmyslu za stejnou partaj Jozef Síkela již mnoho měsíců rozpracovává jakýsi levný tarif energií. Pořád o něm nic moc nevíme. Minulá vláda Andreje Babiše zase ulevovala lidem odpouštěním daně z přidané hodnoty za energie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme