Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Když byl loni v prosinci po pouhých pěti měsících výstavby zprovozněn první plynový LNG terminál v přístavu Wilhelmshaven, kancléř Olaf Scholz se chlubil, že jde o „nový světový rekord“. V té chvíli netušil, že výstavba dalšího nového terminálu s cílem zbavit se závislosti na ruském plynu tak rychlá nebude. Stavbu totiž zkomplikovalo temné dědictví z minulosti – přemíra nevybuchlých bomb na dně přístavu, nejen z doby nacismu, ale i předchozích válek. A jejich odstranění výstavbu zpozdí minimálně o týdny, napsal deník The New York Times.

Reklama

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se přístav ve Wilhelmshavenu stal hlavním centrem pro německé snahy o prolomení závislosti země na ruské energii. Právě tam, na pobřeží Severního moře, by vláda ráda postavila nový obří terminál na dovoz zkapalněného zemního plynu z jiných než ruských zdrojů. Je tu jen jeden problém, který plány zpomalil: staveniště je poseto bombami z předchozích válek, napsal deník The New York Times.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Chladná zima může rychle vyčerpat zásobníky plynu, varují Němci

Německo nebude mít v létě problémy s rychlým naplněním plynových zásobníků, v případě chladné zimy ale může rezervy rychle vyčerpat, což může vést k nedostatku této klíčové energetické suroviny. Šéf německého svazu provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES Sebastian Bleschke varoval, že dodržení zákonného limitu mít k 1. únoru zásobníky plné nejméně ze 40 procent může být problematické, i když bude teplotně normální zima.

Přečíst článek

Historie není v Německu nikdy ukryta hluboko pod povrchem. Obyvatelé celého Německa jsou často evakuováni – někdy i po tisících –, když je na staveništích objevena nevybuchlá munice a je třeba ji zneškodnit. A kromě jiné výstavby nevybuchlá válečná munice zbrzdila i výstavbu nových větrných elektráren a terminálů zemního plynu v době, kdy se Německo snaží posílit svou energetickou nezávislost.

Bomby všech typů i původu

Situace ve Wilhelmshavenu je však obzvláště naléhavá a slouží jako velmi drahá připomínka toho, jak mohou pozůstatky minulých konfliktů zkomplikovat úsilí reagovat na ten současný, podotkl WSJ.

Zásobníky s plynem jsou naplněné ze 70 procent. Na zimu bude plynu dost, tvrdí Síkela

Zásobníky s plynem jsou naplněné ze 70 procent. Na zimu bude plynu dost, tvrdí Síkela

Tuzemské zásobníky plynu jsou v současnosti naplněny z více než 70 procent, je v nich přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu. Na twitteru to dnes oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle údajů úřadů jsou nynější zásoby několikanásobně vyšší než ve stejném období před rokem.

Přečíst článek

„Našli jsme  bomby z druhé světové války, z první světové války, cokoli ze širokého spektra světových válek, i všechny druhy munice: německou, z Velké Británie, z Nizozemska, z Francie, všechny různé typy," řekl deníku provozní ředitel společnosti SeaTerra, která se specializuje na vyhledávání a odstraňování nevybuchlé munice, Dieter Guldin. „Nikdy předtím jsem neviděl tolik nevybuchlé munice poházené po jediném pruhu mořského dna," dodal.

„Wilhelmshaven hrál významnou roli během druhé světové války jako domov jedné z největších základen německého námořnictva. Byl opakovaně bombardován americkým a britským královským letectvem a poté na konci války využily spojenecká vojska přístav jako skládku nevyužité munice," podotkl Guldin k důvodům, proč zrovna místo, ke kterému směřují naděje německé energetiky, působí takové problémy.

Evropa může plyn nakupovat nejlevněji za poslední dva roky. Zásobníky má ale plné ze dvou třetin

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 26 eur (zhruba 614 korun) za megawatthodinu (MWh), což je na nejnižší úroveň téměř za dva roky.

Přečíst článek

Než mohla být stavba nového terminálu zahájena, odborníci prohledali přístav a odhalili 150 až 200 nevybuchlých bomb, granátů a min. Kvůli obrovskému množství munice byl přístup k nalezení a likvidaci munice obzvláště náročný. Proces začal před měsíci, kdy odborníci pročesávali staveniště magnetometry. Po identifikaci munice a určení, zda je třeba ji odstranit, byli vysláni vyškolení potápěči, aby ji zvedli z mořského dna.

Odstranění stojí miliony denně 

Pokud je považováno za bezpečné nevybuchlé bomby převážet, jsou zvednuty na velký nákladní automobil a odvezeny pryč, aby byly zničeny odborníky ve vnitrozemí. Pokud je však munice považována za příliš velkou na to, aby ji bylo možné převézt, přesune se na písčité pobřeží a tam odborně odpálí.

Jenže to něco stojí. Poprvé se o tom přesvědčili stavbaři soukromé pobřežní větrné elektrárny v Severním moři v roce 2013. Plány německého investora se zpozdily o měsíce a speciální loď používaná k vyčištění dna od munice stála dodavatele až 200 tisíc eur (podle aktuálního kurzu asi 4,8 milionu korun) za den.

LNG

Evropa tak horlivě řešila energetickou krizi, až jí hrozí nadbytek LNG terminálů

Evropa se nyní prostřednictvím dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) snaží kompenzovat výpadky v dodávkách z Ruska. Podle agentury Bloomberg je nicméně možné, že plány na výstavbu nových evropských terminálů pro dovoz LNG již zašly příliš daleko. Kapacity terminálů by po roce 2030 mohly výrazně převyšovat poptávku, protože evropské země budou čím dál více využívat energii z obnovitelných zdrojů. Hrozí tak, že infrastruktura v hodnotě miliard eur se stane zbytečnou, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme