Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dům z karet. Šéf kryptoburzy FTX okradl investory o dvě miliardy dolarů, tvrdí úřady

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala
ČTK
Dušan Kütner
duk

Za dlouholetý „domeček z karet“ označila způsob fungování kryptoměnové zkrachovalé burzy americká Komise pro cenné papíry (SEC). Zakladatel a šéf burzy Sam Bankman-Fried byl v pondělí zatčen na Bahamách a americkou komisí obviněn z podvodu. Podle komise nekalým způsobem vybral od investorů více než 1,8 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Spojené státy podle všeho požádají o jeho vydání.

Reklama

Třicetiletý spoluzakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried byl zatčen na Bahamách a americkými regulačními orgány obviněn z podvodu v podobě několikaletého systematického okrádání investorů. Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že od investorů vylákal přes 1,8 miliardy korun, tajil rizika investování přes FTX a vztah burzy k jeho vlastní společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu a nelegálně použil peníze klientů na záchranu burzy, uvedla agentura Bloomberg.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Z krachu FTX profitují konkurzní právníci. Na problémech kryptoburz vydělají miliardy

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz, které vyvolal krach společnosti FTX, profitují konkurzní právníci, napsala agentura Reuters. Podle odborníků mohou velké advokátní kanceláře, které poskytují poradenství firmám v potížích, při dlouhotrvajícím bankrotu získat na právních poplatcích i přes 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Tvrdíme, že Sam Bankman-Fried postavil domeček z karet na základě podvodu, ale investorům tvrdil, že je to jedna z nejbezpečnějších budov ve světě kryptoměn,” uvedl v prohlášení předseda SEC Gary Gensler ke krachu společnosti, který otřásl kryptoměnovým trhem.

Přesměrování miliard dolarů

Bankman-Fried přesměroval miliardy dolarů prostředků od klientů, aby pomohl růstu svých dalších projektů, uvedla SEC v podání k soudu pro jižní obvod New Yorku. Stížnost SEC tvrdí, že FTX získala více než 1,8 miliardy dolarů, včetně 1,1 miliardy dolarů od asi 90 investorů se sídlem v USA, v „organizovaném schématu podvodu kapitálových investorů“, kteří nakupovali na základě přesvědčení, že FTX má zavedeny náležité kontroly.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Likvidátor burzy FTX: Nikdy jsem neviděl větší chaos v účetnictví

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu ti uvedl server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Soudní slyšení před americkým soudem bylo stanoveno na úterý.

Přečíst článek

Podle podání SEC bylo společnosti Alameda Research povoleno mít záporný zůstatek na burze FTX a byla vyňata z hlášení o rizicích burzy. SEC uvedla, že Bankman-Fried osobně nařídil, aby se hlavní riziko fungování FTX nevztahovalo na Alamedu, a před investory skryl rozsah vazeb mezi těmito dvěma subjekty.

SEC tvrdila, že ještě minulý měsíc Bankman-Fried pokračoval v klamání investorů, když se pokoušel zaplnit mnohamiliardovou díru v hospodaření, zatímco FTX nebyla schopna vyhovět požadavkům zákazníků na výběr stamilionů dolarů. Svého nekalého jednání podle komise zanechal, až když FTX a Alameda 11. listopadu požádaly o ochranu před bankrotem, uvedla komise.

Ještě na počátku roku byla firma FTX oceňována na 32 miliard dolarů (asi 738 miliard korun). Sám Bankman-Fried byl ve světě kryptoměn prominentní osobou a cenu své firmy Alameda Research odhadoval na 50 miliard dolarů. Nyní po krachu FTX tvrdí, že má na účtě 100 tisíc dolarů. Každopádně Komise pro cenné papíry a burzu bude usilovat o zabavení co největšího majetku exšéfa FTX, podotkl Bloomberg.

Coinbase vstoupila na americkou burzu NASDAQ v dubnu 2021.

Coinbase není další FTX, přesto hraje vabank

Akcie kryptoměnové burzy Coinbase v pondělí klesly o více než osm procent a propadly se nejníže od vstupu firmy na akciovou burzu v dubnu 2021. Propad způsobuje pokračující pokles ceny bitcoinu a obavy investorů po kolapsu konkurenční společnosti FTX na počátku tohoto měsíce, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin si oproti listopadovému pádu burzy FTX polepšil o dvě třetiny

Znovuzrození bitcoinu? Oproti listopadovému pádu burzy FTX si polepšil o dvě třetiny

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme