Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec kryptobanky Silvergate opět poslal bitcoin pod dvacet tisíc dolarů

Konec kryptobanky Silvergate opět poslal bitcoin pod dvacet tisíc dolarů
Pixabay
 ČTK

Kryptoměny dnes čelí silnému prodejnímu tlaku, cena nejznámější kryptoměny bitcoin spadla pod 20 tisíc dolarů (zhruba 447 tisíc korun). K poklesu cen už dříve přispěl pád americké kryptoměnové banky Silvergate, k napětí se pak dnes přidala i všeobecná nervozita na finančních trzích. Tržní hodnota všech zhruba 22 800 kryptoaktiv klesla pod hranici jednoho bilionu dolarů.

Reklama

Bitcoin kolem 10:30 SEČ ztrácel podle serveru CoinDesk proti předchozímu dni zhruba osm procent a pohyboval se kolem 19 900 dolarů. Velké ztráty zhruba na úrovni 22 tisíc dolarů bitcoin zaznamenal už o den dříve. Druhá největší kryptoměna ether se dnes prodává zhruba za 1400 dolarů, o den dříve stála 1500 dolarů.

Po Silvergate přispěly i trubulence bankovního sektoru

Špatnou náladu na trhu vyvolaly turbulence v americkém bankovním sektoru. Podle analytiků je zapříčinil pád banky zaměřené na kryptoměny Silvergate a pak i problémy v Silicon Valley Bank (SVB), která se specializuje na rizikový kapitál pro technologický sektor.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Na akciových trzích se nervozita přenesla i na tradiční banky. V pozadí vývoje na finančních trzích jsou obavy, že prudký růst úrokových sazeb by mohl vést k rostoucímu počtu nesplácených úvěrů, což by poškodilo finanční instituce, uvedla agentura DPA.

Digitální měny jako bitcoin patří mezi zvlášť riziková aktiva, která často táhne dolů špatná nálada na trhu. Vyhlídky na další zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech trh tíží už delší dobu. Inflace klesá jen pomalu, což by mohlo americkou centrální banku (Fed) přimět k výraznějšímu zvýšení úrokových sazeb.

Vyšší úrokové sazby obecně neprospívají rizikovější třídě aktiv. Bezpečnější cenné papíry, jako jsou státní dluhopisy, pak totiž vyplácejí vyšší úroky než v klidnějších časech.

Sam Bankman-Fried, zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX, čelí další obžalobě.

Podvody, spiknutí, nezákonné politické dary. Na Bankmana-Frieda se valí další obžaloba

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried a lidé z jeho okolí poskytli ve Spojených státech přes 300 nezákonných politických darů. Uvádí se to v nové obžalobě, kterou zveřejnil federální soud na Manhattanu. Bankman-Fried je obžalován ze čtyř případů podvodu a osmi spiknutí, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přešlap šéfa Fedu přitáhl investory k bitcoinu i koruně

Česká koruna i bitcoin stoupají k maximům vůči dolaru. Kvůli včerejší kardinální chybě šéfa americké centrální banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme