Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Bitcoin ztrácí na hodnotě.
Pixabay
Zdeněk Pečený

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Reklama

Mnoho malých investorů, kteří nakupovali kryptoměny na burzách FTX, BlockFi a dalších platformách, nyní prožívá jednu z nejtěžších chvil v životě. Nejenže se hodnota virtuálních měn včetně bitcoinu za rok propadla o dvě třetiny, ale častokrát se teď po krachu burz ani nemohou dostat ke svým penězům. Je to ukázka toho, jaké nebezpečí sebou nese investování do neregulovaného odvětví.

V médiích se množí příběhy mnohdy velmi naivních investorů. Například Adrian Butkus se deníku The New York Times svěřil, že začátkem listopadu vložil 600 tisíc dolarů (asi 13,9 milionu korun) – velkou část svých celoživotních úspor – na účet u BlockFi, firmy obchodující s kryptoměnami. BlockFi nabízel úrok 6,5 procenta, více, než mohl Butkus získat kdekoli jinde. 

O několik dní později, když kolaps kryptoměnové burzy FTX otřásl celým kryptoprůmyslem, se Butkus snažil z BlockFi získat peníze zpět. Firma však pozastavila výběry klientů s odkazem na své úzké finanční vazby na FTX. Koncem listopadu vyhlásila bankrot i samotná BlockFi.

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Investoři jako Adrian Butkus neví, kdy – nebo jestli vůbec – své peníze znovu uvidí. Takových investorů, kteří nalili peníze do digitálních aktiv a věřili, že odvětví kryptoměn je stabilní finanční systém, jsou po světě miliony. Měli jasno v otázce volatility a velkých cenových výkyvů bitcoinu a dalších kryptoměn. Pro mnohé však bylo velkým překvapením, že firmám, kam uložily své peníze, chyběla základní ochrana nabízená makléřskými společnostmi či bankami.

Lidé věřili, že je to bezpečné

Mashood Alam, herec z Pákistánu, který žije v Severním Hollywoodu v Kalifornii, byl zákazníkem FTX. Alam přiznává, že si nebyl plně vědom problémů společnosti až do vyhlášení bankrotu. Naopak doufal, že rozmnoží 20 tisíc dolarů, aby mohl zaplatit právníkovi za zpracování jeho žádosti o naturalizaci a americké občanství. Nyní Alam vidí, že bude muset najít jiný způsob, jak přijít k penězům. 

Společnosti jako FTX převzaly marketingovou taktiku velkých finančních společnosti, jejich zákazníci začali věřit, že jsou to bezpečná místa pro uložení peněz výměnou za kryptoměnu. Skutečnost, že některé z těchto společností podporovaly velká jména z oblasti venture kapitálu a další fondy, jen podpořila jejich důvěryhodnost.

Tim Draper, investor do rizikového kapitálu, trvá na svém výroku, že bitcoin bude už brzy stát 250 tisíc dolarů. Svou předpověď posunul o půl roku, do června 2023, navzdory krvavé lázni, která nyní stíhá kryptoměny.

Blázen, snílek, nebo vizionář? Bitcoin bude brzy stát čtvrt milionu dolarů, říká vlivný investor Draper

Na to, že by se nejrozšířenější kryptoměna bitcoin vrátila na své rekordy a stála opět 70 tisíc dolarů, by vsadil v současné nejisté době vyvolané pádem burzy FTX a dalších platforem jen málokdo. Jeden z nejvíce proslulých rizikových investorů z amerického Silicon Valley Tim Draper jde ale ve svém optimismu ještě dál – bitcoin se podle něj bude do půl roku prodávat za čtvrt milionu dolarů (5,8 milionu korun), řekl CNBC muž, který v minulosti úspěšně investoval do Tesly, Skypu či vyhledávače Baidu.

Přečíst článek

„Všechny tyto společnosti působí dojmem bankovního zabezpečení,“ řekl pro The New York Times Joshua Fairfield, profesor na právnické fakultě univerzity Washington & Lee. „Tyto společnosti chtějí mít důvěru zákazníků, ale nechtějí žádnou odpovědnost, která přichází s regulovaným finančním subjektem. A to prostě nejde.”

Navíc, když banka nebo makléřská společnost selže, existují fondy garantované vládou, které zajistí, že investoři obecně dostanou své peníze zpět. Kryptoměnový průmysl z velké části žádné takové mantinely nemá. A vzhledem k tomu, že hodnota některých kryptoaktiv je velmi nejistá, stojí běžní zákazníci na konci dlouhé fronty za velkými obchodními firmami a věřiteli, pokud jde o získání svých peněz zpět. 

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Z krachu FTX profitují konkurzní právníci. Na problémech kryptoburz vydělají miliardy

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz, které vyvolal krach společnosti FTX, profitují konkurzní právníci, napsala agentura Reuters. Podle odborníků mohou velké advokátní kanceláře, které poskytují poradenství firmám v potížích, při dlouhotrvajícím bankrotu získat na právních poplatcích i přes 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto)

Kryptoměny padají. Americké úřady žalují největší burzu Binance i jejího zakladatele Zhaa

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin oslabuje, za 24 hodin odepsal čtyři procenta a klesl na téměř dvouměsíční minimum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme