Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z krachu FTX profitují konkurzní právníci. Na problémech kryptoburz vydělají miliardy

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala
ČTK
 ČTK

Z propadu digitálních aktiv a problémů kryptoburz, které vyvolal krach společnosti FTX, profitují konkurzní právníci, napsala agentura Reuters. Podle odborníků mohou velké advokátní kanceláře, které poskytují poradenství firmám v potížích, při dlouhotrvajícím bankrotu získat na právních poplatcích i přes 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy korun).

Reklama

Bitcoin se propadl o 65 procent

„Musíte zaplatit hrobníka,“ konstatoval Adam Levitin, který se na Georgetownské univerzitě zabývá konkurzním právem. „Jsou to komplikované případy se spoustou nových otázek, a tak nepřekvapí, když budou vyžadovat velké zapojení právníků,“ dodal.

Největší kryptoměna bitcoin se letos propadla o zhruba 65 procent, což se odrazilo i na ostatních digitálních aktivech. Krach kryptoburzy FTX, který způsobila především absence regulačního dohledu a standardní firemní kontroly, vyvolal otřesy v celém odvětví. Tento týden požádala o bankrotovou ochranu půjčovna kryptoměn BlockFi.

Tu zastupuje americká právní kancelář Kirkland & Ellis, která je také hlavním právním zástupcem dalších dvou společností z odvětví, Celsius Network a Voyager Digital. Obě vyhlásily úpadek na začátku letošního roku.

video

Akcie, dluhopisy, kryptoměny? Kam s volnými penězi poradí investiční experti

V úterý 22. listopadu 2022 se koná neformální meetup InvestNight 2022. Je určen pro ty, kteří přemýšlejí, kam v době vysoké inflace uložit své úspory, chtějí si o investování promluvit a dozvědět se nejaktuálnější informace od odborníků z oboru. Na akci vystoupí zástupci společností, které jsou špičkami v oblastech investování do akcií, dluhopisů, ale i kryptoměn a dalších alternativních investičních artiklů.

Přečíst článek

Právníci si účtují 46 tisíc za hodinu

Kirkland & Ellis má jedny z nejvyšších sazeb v oboru a podle soudních dokumentů si za práci svých partnerů na případech Celsius a Voyager účtuje až 1995 dolarů (přes 46 tisíc) za hodinu. Sazby právních kanceláří se obvykle nezveřejňují, ale v případech úpadku musí právníci zkrachovalé firmě své taxy podrobně popsat a požádat soudce o schválení odměn. Právníci jsou placeni z majetku konkurzní podstaty a podle odborníků soudci jen zřídka požadují výrazné snížení odměn za odborné služby.

Mezi velké případy kanceláře Kirkland & Ellis z poslední doby patří úpadek poskytovatele satelitních služeb Intelsat. Firma si vyúčtovala přes 87 tisíc hodin práce a dostala více než 83 milionů dolarů.

Kryptoburzu FTX v konkurzním řízení zastupuje firma Sullivan & Cromwell. Ta zatím nezveřejnila své sazby, ale v případu z roku 2021, který se týkal společnosti Kumtor Gold, si partneři firmy účtovali až 1825 dolarů za hodinu. Sullivan & Cromwell rovněž zastupuje obchodní společnost Alameda Research, kterou založil zakladatel FTX Sam Bankman-Fried.

Právní kanceláří s dosud zveřejněnou nejvyšší maximální hodinovou sazbou je Latham & Watkins, která radí společnostem Celsius a Three Arrows Capital. Její nejvyšší sazba činí podle soudních dokumentů 2075 dolarů za hodinu.

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme