Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba
iStock
 ČTK

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Reklama

Spotřeba elektřiny klesala už loni, za celý rok se snížila meziročně o 3,9 procenta. Důvodem energetických úspor jsou podle odborníků především loňské zdražování energií a teplé počasí.

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Kolem zestátnění části společnosti ČEZ se nyní vedou zákulisní debaty. Petr Koblic, který bude příští rok dvacátým rokem šéfovat pražské burze, se nachází v roli poradce či pozorovatele politického rozhodování. Nicméně akcie ČEZ jsou tahounem „jeho“ burzy. Pokud by z volného trhu odešly, mohlo by to mít fatální dopad na český kapitálový trh. Co se kolem dělení ČEZ děje? A jak celou situaci vnímá muž, který se energetikou „soukromě“ zabývá víc než dvacet let a jak říká, je jeho vášní?

Přečíst článek

Čistá spotřeba elektřiny v prvním čtvrtletí roku činila podle údajů ERÚ 16,1 terawatthodiny (TWh), což je o 5,1 procenta méně než za stejné období před rokem. Snížení spotřeby je patrné ve všech kalendářních měsících, přičemž nejvyšší úspory ve výši 7,2 procent byly v lednu.

Nejvíce šetřily domácnosti 

Nejvíce spotřeba podle ERÚ klesla u domácností, a to o 6,4 procenta. S úsporou 5,2 procenta za nimi následovali velkoodběratelé na hladině velmi vysokého napětí. Na hladině vysokého napětí byl pokles 4,6 procenta. Podnikatelé a maloodběratelé na hladině nízkého napětí spotřebu snížili o 2,4 procenta.

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Bereme vládním stranám voliče, protože vůbec nezvládají svou agendu, říká stínový premiér Karel Havlíček z ANO. Předvolební průzkumy jeho slova potvrzují, ANO se pohybuje kolem třiceti procent. Babišovo hnutí nyní změnilo rétoriku a začalo se řadit mezi takzvaně liberálně konzervativní strany. Co tento přemet na politické mapě znamená? Především fakt, že Babiš a jeho nejbližší cítí šanci sebrat voliče současné pětikoalici. A nyní na tom začínají intenzivně pracovat.

Přečíst článek

"Především domácnosti letošními úsporami navázaly na rekordní pokles spotřeby z minulého roku. Pokud bychom nedělali jen meziroční srovnání, ale podívali se na první čtvrtletí roku 2021, klesla spotřeba domácností za dva roky téměř o 15 procent,“ podotkl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Soláry vyrobily méně, nárůst hlásí jaderné a vodní elektrárny 

Čistá výroba elektřiny se ve čtvrtletí zastavila na 20,1 TWh, což je meziročně o 7,1 procenta méně. Nejvíce se proti loňsku snížila výroba u fotovoltaických elektráren, a to o 28,5 procenta. U paroplynových elektráren meziročně klesla o 18,4 procenta, u přečerpávacích vodních elektráren o 18,3 procenta a u parních elektráren o 15,7 procenta. O 5,1 procenta více naopak vyráběly jaderné elektrárny, vodní elektrárny navýšily výrobu o 28 procent.

Srolovaný solární panel

Čínští vědci mění sluneční energetiku

Rostoucí poptávka po sluneční energii povzbuzuje nabídku i od výzkumníků. A tak v posledních dnech přinesly vědecké časopisy odborné texty o dalších vylepšeních solárních panelů. Autoři kompaktních, účinných a odolných panelů vesměs pocházejí z Číny.

Přečíst článek

"U produkce fotovoltaických elektráren hrálo hlavní roli slunce, respektive délka osvitu. Ta byla v prvním letošním čtvrtletí podprůměrná, zatímco v loňském roce, se kterým data srovnáváme, svítilo slunce naopak nadprůměrně. To vedlo k poklesu jejich výroby více než o čtvrtinu, ačkoliv jejich instalovaný výkon dokonce mírně vzrostl,“ řekl Trávníček.

I přes pokles výroby zůstala Česká republika podle ERÚ vývozcem elektřiny. Saldo exportu a importu dosáhlo v prvním čtvrtletí 2,8 TWh.

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme