Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

spotřeba - informace o tématu

Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Spotřeba plynu v Česku loni klesla na nejnižší hodnotu od roku 1992. Češi za celý rok spotřebovali celkem 6,76 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo meziročně o 10,4 procenta méně. Spotřebu omezily všechny skupiny odběratelů, nejvýrazněji domácnosti. Drtivá většina plynu přitekla do Česka přes Německo, asi osm procent pak tvořil plyn zřejmě z Ruska. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Přečíst článek

Potvrzeno. Německo je nemocným mužem Evropy. Letošní vyhlídky jsou jen o něco lepší

Přečíst článek

Válečná ekonomika Ruska dlouho nevydrží. Jeho obyvatelé mají těžké časy, říká šéfka MMF

Přečíst článek

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Zboží by nemělo již tak zdražovat jako doposud. Lidé však budou potřebovat stále více peněz

Lukáš Kovanda: Nic zatím nenasvědčuje tomu, že v roce 2024 bude líp

Ano, bude naděje. Kdo nechce v příštím roce chudnout, měl by si zajistit růst mzdy alespoň o osm. Kromě inflace se na tom podepíše také negativní vliv vládního „konsolidačního“ balíčku a také růst cen energií.

Přečíst článek
René Sion, ředitel společnosti Dallmayr

Češi vypijí tři šálky kávy za den. Za rok jí v průměru spotřebují 2,4 kilogramu

Největšími producenty kávy zůstávají země Jižní Ameriky, Asie a Oceánie. Nejvýraznější skupinu konzumentů ale tvoří evropské státy. Průzkum pro značku L’OR potvrzuje oblibu kávy i v Česku, denně si zde alespoň jeden šálek kávy dopřává 85 procent lidí, nejčastěji si dávají dva nebo tři šálky. Právě na neděli 1. října připadá Mezinárodní den kávy a je také začátkem nového sledovaného období na trhu s kávou. Tedy kávového roku.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Češi se otřepali z inflace, po půldruhém roce už zase začínají utrácet

Spotřebitelská recese po půldruhém roce končí. Češi překonali dopady inflace a začínají už zase utrácet.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Češi už zase začínají rozhazovat, ukazují data

Lukáš Kovanda: Češi už zase začínají rozhazovat, ukazují data

Čechy přestává drtit inflace. Už se zase osmělují k nákupů věcí, které zrovna nutně nepotřebují. Ukazují čerstvá data z maloobchodu.

Přečíst článek
Optimismus prognostiků se nenaplnil. Německá ekonomika se letos propadne výrazně více

Optimismus prognostiků se nenaplnil. Propad německé ekonomiky bude hlubší

Německá ekonomika se letos propadne o 0,4 procenta, v nadcházejícím roce by ale měla vyrůst o 1,5 procenta. V čerstvém výhledu to oznámil hospodářský institut Ifo, který ještě na jaře očekával pro letošní rok pokles hrubého domácího produktu jen o desetinu procenta.

Přečíst článek
Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Výzva šetřit zabrala. Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Češi pokračují v rekordních úsporách plynu, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
va měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil.

Květnový propad. Důvěra v českou ekonomiku klesla u podnikatelů i spotřebitelů

Dva měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil. Meziměsíční pokles je o 3,1 bodu na 94,1 bodu. Víru v ekonomiku ztráceli podnikatelé i spotřebitelé. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra také nižší, loni v květnu činila 102 bodů.

Přečíst článek
topení

Nové rozúčtování je přehlednější. Nájemcům a vlastníkům bytů pomáhá s porovnáním spotřeby

Období rozúčtování je v plném proudu, řada vlastníků bytu již údaje o loňské spotřebě vody a tepla obdržela. V dokumentech na ně přitom oproti minulým rokům čeká řada nových informací. Může za to vyhláška, která mění dosavadní předpisy. Co všechno uživatelé mohou nově na vyúčtování nalézt? A k čemu tyto poznatky využít? Odpovídá Josef Haumer, expert ze společnosti Enbra, specialisty v oblasti technického zařízení budov.

Přečíst článek
Osvěta zabrala. Lidé i firmy loni spotřebovali nejméně tepla za šest let

Osvěta i snaha šetřit zabrala. Spotřeba tepla domácností i firem byla loni nejnižší za šest let

Spotřeba tepla z centrálních tepláren v Česku loni klesla meziročně o 12 procent. Celkem se spotřebovalo 74 petajoulů (PJ) tepla, což je nejméně za posledních šest let. Největší podíl měly tradičně průmysl a také domácnosti. Spotřeba klesala napříč všemi sektory a takřka po celý rok. Vliv na to mělo i počasí. O více než 11 procent klesly i dodávky tepla a o sedm procent výroba. Dnes o tom informoval Energetický regulační úřad (ERÚ). Loni se snížila spotřeba i dalších energií, vedle počasí působily i rostoucí ceny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme