Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

počasí - informace o tématu

Pěstitelé jahod překrývají ochrannou fólií tři hektary kvetoucích ranných odrůd před mrazy na jahodové plantáži v Olomouci-Slavoníně

Ovocnáři trpí. Mrazivá noc v Česku snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce

Mrazivá noc na dnešek snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce. S každou další mrazivou nocí ovocnáři o část úrody přijdou. Mráz v noci na dnešek z pěstitelských oblastí zasáhl hlavně východní Čechy a částečně i Moravu, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Přečíst článek
Vědci: Mikroplasty už se dostaly i do mraků, mohou ovlivnit počasí a teploty

Výstraha vědců: mikroplasty už se dostaly i do mraků. Ovlivní počasí i teploty na Zemi

Vzduch, voda, půda, potraviny a dokonce i krev - mikroplasty se dostaly prakticky všude na Zemi a nyní se na tento seznam dostaly i mraky, napsal zpravodajský server The Guardian. Kousky plastových částic byly nedávno objeveny nad východní Čínou a nový výzkum ukázal, že tyto mikroplasty mohou ovlivňovat tvorbu mraků a počasí.

Přečíst článek
Teploměr na podzim

Globální oteplování je tady. Teplota v Doksanech atakovala třicítku

Česko má za sebou velmi teplý říjnový den. Na mnoha místech zejména v Čechách se dnes teplota dostala přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne.

Přečíst článek
Čeká pivo zdražení? Silná bouřka zničila zemědělskému družstvu Kokory desítky hektarů chmelnic

Čeká pivo zdražení? Silná bouřka zničila zemědělskému družstvu Kokory desítky hektarů chmelnic

Bouřka doprovázená silným větrem a deštěm poničila zemědělskému družstvu z Kokor na Přerovsku zhruba desetinu rozlohy chmelnic, škoda je odhadována nejméně na 25 milionů korun.

Přečíst článek
Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Bude zítra pršet? Nebo bude vedro? Český hydrometeorologický ústav, vážená instituce plná akademiků, nasadila před dvěma lety na předpovědi nový „superpočítač“. Českou státní pokladnu stála hračička od japonské firmy NEC pouhých 73 milionů korun. To jsou drobné při pohledu na celkový rozpočet věštců počasí, který každoročně přesahuje miliardu korun veřejných výdajů.

Přečíst článek
Francouzští vinaři zápasí s extrémy v počasí. Svět může nadobro přijít o chuť pravého šampaňského

Francouzští vinaři zápasí s extrémy v počasí. Svět může nadobro přijít o chuť pravého šampaňského

Svěží, kyselkavá chuť šumivého vína z Champagne se může už brzy a nadobro změnit. Na vině je změna klimatu, která způsobuje rychlejší dozrávání hroznů. Podle některých znalců vín se to již děje. Šampaňské, které pili lidé před desítkami let, nechutná stejně jako to dnešní. A za pár desítek let je dost možné, že Francie o svou chloubu přijde úplně.

Přečíst článek
Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Letošní vedra už jsou pro mnohé Američany nesnesitelná natolik, že přeorganizovali celý svůj životní režim. Přes den spí a v noci pracují, nakupují, sportují a venčí psy. A na to reagují i obchodníci a upravují své otevírací doby, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ceny cukru se kvůli vedrům šplhají na novodobé rekordy

Hrozí další zdražení sladkostí i tvrdého alkoholu. Vedra v Evropě ženou cenu cukru na nový historický rekord

Nynější vlna veder, jež zasáhla Evropu, vyhání na historický rekord cenu cukru v EU. I v Česku tak hrozí další zdražování například sušenek a sladkostí, ovšem třeba i tvrdého alkoholu. Vedra totiž přináší ničivé sucho, jež zemědělským plodinám obecně neprospívá, a svědčí také škůdcům cukrové řepy.

Přečíst článek
Dukovany

Lukáš Kovanda: Slunce přetáčí energetiku naruby. Výrobci platí odběratelům

Záporné ceny elektřiny dorazily do Česka dříve, než se čekalo. Ohrožují další rozvoj solární energetiky a paradoxně dokládají nenahraditelnost fosilní elektřiny, včetně té z uhlí, píše ve svém komentáři ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Reklama
Reklama
Doporučujeme