Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
ČTK
 ČTK

Evropští ministři budou projednávat balík opatření na tlumení dopadů energetické krize na domácnosti i firmy. Kde je shoda, a kde se naopak očákávají tvrdá jednání?

Reklama

Mimořádné jednání o krizovém plánu na zmírnění dopadů rekordně vysokých cen energií mají dnes na programu ministři energetiky zemí Evropské unie. Schválit by měli kompromisní návrh připravený českým předsednictvím, který počítá se zdaněním příjmů elektráren či producentů fosilních paliv stejně jako se zavedením povinných úspor elektřiny. Čeká je také debata o možném zavedení cenového stropu na plyn, na jehož podrobnostech se však zatím členské státy neshodují.

Evropské země se v obavách z ekonomických a sociálních dopadů drahých energií od léta snaží shodnout na společném postupu, jehož první kroky by měly schválit dnes.

Energie, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Kolik zaplatí domácnosti za energie po vládním zásahu

Až o desítky tisíc korun zaplatí domácnosti za letošní a příští rok za energie více, než byly zvyklé. Vyplývá to z materiálů, které vláda zveřejnila. Nejvíc zaplatí lidé, kteří topí elektřinou.

Přečíst článek

Ministři patrně odsouhlasí zavedení stropu na příjmy elektráren používajících levnější zdroje než plyn. Společnosti vyrábějící elektřinu z obnovitelných zdrojů, jádra nebo uhlí by měly státům přenechávat veškeré příjmy přesahující 180 eur (4400 korun) za megawatthodinu.

Německo je proti zastropování cen plynu

Částí svých zisků by na opatření na pomoc domácnostem i firmám měly věnovat ropné, uhelné či plynové společnosti. Státy od nich dostanou 33 procenta z částky, která bude přesahovat 120 procent jejich průměrných zisků z posledních čtyř let. Další součástí návrhu je povinná pětiprocentní úspora elektřiny, které má každý členský stát dosáhnout v nejvytíženějších hodinách.

Zatímco na tento balíček mají evropské vlády názor poměrně jednotný, více se liší v postojích k případnému zastropování cen plynu. Většina zemí včetně Francie či Itálie je pro takový krok, menší skupina států v čele s Německem je proti.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

V Bruselu dnes budou unijní lídři hledat společné řešení aktuální energetické krize, aby se Evropa vyhnula katastrofickým scénářům před nadcházející zimou. Na stole budou hlavně dva návrhy – vyloučení plynu z trhu s elektřinou a daň z mimořádných zisků. „Já jsem spíš pro iberskou cestu, tedy toho, aby plyn neurčoval cenu na trhu. Je to jednodušší a efektivnější cesta. Nicméně i tak očekávám, že můžeme čekat maximálně nějaký rámec, který jednotlivé státy budou muset naplnit po svém,“ říká zakladatel Skupiny Amper a odborník na energetický trh Jan Palaščák.

Přečíst článek

Diplomaté očekávají, že debata a rostoucí tlak zastánců zastropování by měla Evropskou komisi přimět k brzkému předložení možných variant zavedení cenového limitu, čemuž se dosud bránila. Řeč bude i o cenovém stropu výhradně na ruský plyn, který komise ve shodě s řadou států prosazuje, ani ten však zatím nenašel podporu potřebné většiny zemí.

Spolkový kancléř Olaf Scholz

Scholz: Ceny energií musejí klesnout. My to podpoříme opatřeními za 200 miliard eur

Německo podpoří stabilizaci cen energií zvláštním hospodářským fondem o objemu až 200 miliard eur (až 4,94 bilionu korun). Oznámil to německý kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že díky novému souboru opatření, který nazval obranným deštníkem, už nebude potřeba nový poplatek za obstarání plynu. Ten měl původně v Německu začít platit od soboty.

Přečíst článek

Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme