Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku v dubnu opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

Inflace v Česku opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku
ČTK
Dušan Kütner
duk

Inflace v Česku v dubnu meziročně zpomalila na 12,7 procenta, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Zpomalení růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků by měla i nadále klesat a pod desetiprocentní hranici se vrátit v polovině roku.

Reklama

Analytici předpokládali další zvolňování meziroční inflace, jejich odhad byl pokles na 13,1 až 13,4 procenta z březnových 15 procent. Za hlavní příčinu zpomalování meziročního tempa inflace považují srovnávací základnu loňského roku, proti letošnímu březnu podle nich ceny mírně vzrostly. Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny v dubnu o 0,2 procenta.

zdroj: Český statistický úřad, newstream.cz

Růst cen zpomalil zejména u potravin

V potravinách zmírnila svůj cenový růst většina položek spotřebního koše. Ceny mouky byly v dubnu vyšší o 6,3 procenta (v březnu o 32,6 procenta), masa o 12,7 procenta (v březnu o 22,7 procenta), polotučného trvanlivého mléka o 19,2 procenta (v březnu o 45,2 procenta), vajec o 41,2 procenta (v březnu o 75,5 procenta), olejů a tuků o 10,5 procenta (v březnu o 16,1 procenta), zeleniny o 18,3 procenta (v březnu o 29,9 procenta) a cukru o 60,9 procenta (v březnu o 97,6 procenta).

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry

Globální ekonomika si prochází rozvodem. Po něm bude vše dražší

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské Saxo Bank. Přichází doba deglobalizace, či fragmentace světového hospodářství. Garnry nevěří v brzký pokles inflace ke dvěma procentům. „Dlouhodobě nás čeká inflace v rozpětí tří až čtyř procent. Pokud nemůžete mít hladce fungující globální ekonomiku, potřebujete více investic. Zdroje budou hůře dostupné a vše bude logicky dražší,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

V oddíle bydlení v dubnu zpomalily svůj meziroční růst ceny elektřiny na 24,8 procenta (v březnu 29,6 procenta), zemního plynu na 53,1 procenta (v březnu 60 procent) a tepla a teplé vody na 40,9 procenta (v březnu 44,6 procenta). Ceny nájemného z bytu vzrostly o 6,9 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 14,2 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tuhých paliv o 47,6 procenta.

Konečně dobrá zpráva

Konečně trochu dobrá zpráva o vývoji inflace, která v dubnu klesala rychleji, než se očekávalo. Spotřebitelské ceny se v uplynulém měsíci snížily o 0,2 procenta, a to především díky korekci u některých dříve rychle zdražujících potravin,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Inflace by měla klesnout na více než roční minimum, pro stále více expertů je však nadále příliš vysoká

Lukáš Kovanda: Inflace brzdí, podle analytiků ne dost. Ve hře je další zvyšování sazeb

Meziroční inflace v dubnu dále zpomalila, a to na 13,3 procenta v meziročním vyjádření. Vyplývá to z odhadů českých i zahraničních analytiků, které oslovila agentura Bloomberg. Údaj zveřejní Český statistický úřad tento čtvrtek, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Pokles inflace byl rychlejší, než předpokládal trh i centrální banka. Ta ve své poslední – v minulém týdnu představené prognóze – počítala s číslem 13,2 procenta, takže má v tuto chvíli půl procentního bodu k dobru.

Návrat pod deset procent

Inflace bude klesat i v následujících měsících a už na začátku léta může být jednociferná. Na dohled inflačního cíle se může dostat v podstatě už na začátku příštího roku, což by mělo centrální banku k zachování – nikoliv zvyšování – úrokových sazeb,“ míní Dufek.

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

Inflace by mohla podle Dufka klesat ještě rychleji, protože nákladové podmínky se v ČR zlepšují. „Pozitivně se vyvíjí cena zemního plynu v Evropě (je dokonce o cca 63 procent levnější než loni), prudce poklesly námořní tarify a příznivý obrat signalizují i některé ceny výrobců. Když k tomu připočteme tlak slabé poptávky, kterou každý měsíc potvrzují čísla z maloobchodu, cesta k nižší inflaci je vydlážděná. Jde jen o to, jak rychle po ní prodejci půjdou,“ dodal.

V březnu inflace zpomalila na 15 procent z únorových 16,7 procenta. Podle analytiků byla i tehdy hlavním důvodem poklesu změna srovnávací základny. Úhrnem ceny zboží v březnu meziročně stouply o 17 procent a ceny služeb o 11,7 procenta.

Vše o inflaci čtěte zde

Sídlo Evropské centrální banky

ECB posedmé za sebou zvýšila úroky. Inflace stále zůstává vysoká

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. Rada guvernérů rozhodla o zvýšení úroků posedmé za sebou, i když tempo zvyšování zpomalilo. Zpřísňováním měnové politiky se banka snaží dostat pod kontrolu inflaci, která stále zůstává vysoká. ECB v dnešním prohlášení současně uvedla, že od července přestane znovu investovat peníze ze splatného dluhu v rámci svého programu nákupu aktiv APP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se po roce a půl vrátily e-shopy

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se vrátily e-shopy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme