Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko a Čína na věčné časy. Země prohlubují obchodní vztahy, pro Západ to je obří problém

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí
ČTK
 ČTK

Asijské mocnosti v posledních letech výrazně prohloubily obchodní spolupráci, uvádí studie Institutu německého hospodářství. Autoři však upozorňují, že jde o značně nevyrovnaný vztah. Zatímco pro Putina je Čína životně důležitá, Si Ťin-pching pouze využívá ruské energetické zdroje. Pro západní země je pak utužování problém kvůli narušování dodavatelských vztahů i kvůli fungování sankcí.

Reklama

Čína a Rusko se v posledních letech sblížily jako obchodní partneři. Čína se stala nejdůležitějším obchodním partnerem Ruska a Rusko je jedním z nejdůležitějších dodavatelů energie pro Čínu. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil Institut německého hospodářství.

Objem vzájemného obchodu se zbožím mezi oběma zeměmi se v roce 2021 zvýšil na 147 miliard amerických dolarů (3,4 miliardy korun) z 84 miliard dolarů v roce 2017, vyplývá z údajů čínského celního úřadu. V únoru 2022, na okraj zimních olympijských her v Pekingu, obě země oznámily, že plánují do roku 2024 zvýšit svůj vzájemný obchod na 250 miliard dolarů.

Boeing letouny 787

Čína v tichosti podporuje západní sankce. Nově zakázala ruským letadlům létat do země

Čínské úřady se rozhodly uzavřít letiště pro desítky letadel ruských leteckých společností. Zákaz se vztahuje na letouny amerického výrobce Boeing, které nebudou moci přistávat na čínských letištích.

Přečíst článek

Rusko a Čína? Nerovné partnerství

Partnerství je však nerovnoměrné, upozornila autorka studie Sonja Beerová. Podle posledních údajů z roku 2020 obchod s Čínou představoval zhruba 18 procent celkového zahraničního obchodu Ruska. Čína je tak pro Rusko nejdůležitějším obchodním partnerem. Naopak Rusko není ani mezi deseti největšími obchodními partnery Číny. V roce 2021 tvořil obchod s Ruskem jen 2,4 procenta objemu čínského obchodu, upozornila Beerová.

Podle studie však dokázalo Rusko zvýšit svůj podíl na čínském dovozu uhlí podle hodnoty v loňském roce na více než 26 procent. Stalo se tak druhým nejvýznamnějším dodavatelem uhlí do Číny.

V roce 2020 bylo Rusko rovněž druhým nejvýznamnějším dodavatelem ropy, na celkovém objemu dovozu do Číny se podílelo 15 procenty. Rusko je také třetí největší dodavatel plynu pro Peking. Podíl Ruska na čínském dovozu uhlí, ropy a plynu se v letech 2010 až 2020 více než zdvojnásobil.

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Diners club

Vydavatel karet Diners Club v Česku končí

Společnost Diners Club, která vydává kreditní karty, končí činnost ve střední Evropě. Od srpna se stahuje z českého, slovenského a polského trhu. Firma to uvedla na svém webu.

Přečíst článek

Bývalý šéf Disney Bob Iger investuje do australské softwarové firmy Canva.

Legendární exšéf Disney Iger koupil podíl v miliardové grafické společnosti Canva. A bude jim radit

Od prosincového odchodu z představenstva společnosti Disney Bob Iger několikrát investoval do firem včetně doručovací společnosti GoPuff a výrobce hraček Funko. Nyní získal podíl v australské společnosti zaměřené na webdesign a vizuální komunikaci Canva. Hodnotu investice nezveřejnil, ale cena firmy se odhaduje na 40 miliard dolarů (asi 922 miliard korun), uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme