Reklama

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Šéf automobilky Tesla Elon Musk
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Ještě nedávno nejbohatší obyvatel zeměkoule Elon Musk loni věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. V uplynulém roce také prodal akcie prestižní automobilky za 23 miliard dolarů. V blízké budoucnosti se už jich ale zbavovat nehodlá, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

O nadačním daru akcií informoval Musk v podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Daroval celkem 11,6 milionu akcií, což je méně, než v roce 2021. V tom je zahrnuto i dělení akcií společnosti v poměru 3:1, které vstoupilo v platnost loni v srpnu. Charitativní dary Muska v roce 2021 byly v té době oceněny na 5,7 miliardy dolarů, uvedl The Wall Street Journal

Naštvaný Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podle ní neměl nikdy sloužit jako zbraň. Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Tesla nereagovala na žádost o komentář k tomu, která charita nebo charitativní organizace akcie obdržely. 

Prodej kvůli akvizici Twitteru

Musk nyní vlastní přibližně 13 procent Tesly, a to v důsledku toho, že loni prodal své podíly v automobilce za zhruba 23 miliard dolarů, částečně kvůli financování koupě sociální sítě Twitter. Miliardář a nyní druhý nejbohatší muž na světě koupil Twitter loni na podzim za 44 miliard dolarů

Koncem loňského roku naznačil, že neprodá žádné další akcie Tesly po dobu minimálně 18 až 24 měsíců

Tesla hlásí rekordní tržby a příchod “krátkodobých nejistot”

Tesla hlásí rekordní tržby a příchod „krátkodobých nejistot”

Čistý zisk amerického výrobce elektrických aut Tesla ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl meziročně o 59 procent na rekordních 3,69 miliardy dolarů (80,4 miliardy korun). Firma současně ve svém prohlášení uvedla, že je připravena vypořádat se s krátkodobými nejistotami.

Přečíst článek

Cena akcií Tesly loni klesly o 65 procent, což je její nejhorší roční výkon v historii, přičemž tržní ocenění vymazalo zhruba 675 miliard dolarů. Ztráta znamenala, že Musk v prosinci přišel neoficiální titul nejbohatšího člověka světa, který připadl francouzskému miliardáři Bernardu Arnaultovi. 

Akcie Tesly se však letos z loňských ztrát zotavují. Akcie letos posílily zhruba o 70 procent a v úterním obchodování uzavřely růstem až o 7,5 procenta na 209,25 dolaru.

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam. Chce proto tržby zvýšit prodejem uživatelských jmen.

Nevinen. Musk se podle soudu nemusí zodpovídat ze svých tweetů

Zakladatel a šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk podle soudu není vinen z podvodu v kauze svých tweetů z roku 2018. Podnikatel v nich tvrdil, že má připravené financování pro převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou. To se však nikdy neuskutečnilo. Skupina akcionářů na něj následně podala hromadnou žalobu a tvrdila, že je uvedl v omyl. O pátečním rozhodnutí informují zahraniční tiskové agentury.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme